Fondy: další školní rok končí

Petr Fejtek | 27. 6. 2005
Fondy: další školní rok končí
Vysvědčení za uplynulý školní rok dostávají naše fondy sice obvykle až koncem roku, ale ani pololetí není od věci. Statistiky přijdou časem, již dnes lze však říci, že propadlíky není vidět. I tento týden přidaly téměř miliardu. Jedničkáři jsou v akciích.

Fondy peněžního trhu překonávají většinou 2 %, což se zdá málo, ale vždyť roční PRIBOR dává jen 1,65 %. Pomáhá tedy dluhopisový podíl portfolií, jen se vkrádá na má záda, že ani to nevydrží věčně. Peněžní trh zkrátka není na zhodnocování, jen taková lepší Bank of štrozok. Přesto do nich jen za uplynulý týden přišlo dalších více než 400 miliónů zejména zásluhou IKS Peněžní trh (profil, názory), který sám zařídil 288 miliónů korun. ISČS Sporoinvest (profil, názory) spí na vavřínech 50 miliónů, ale jistě to není jeho poslední slovo. Zajištěné fondy také se 185 milióny korun neflákaly, když jim pěknou dvoutřetinovou výpomoc poskytl ČSOB Click Program 2.

Šplhounské dluhopisy

Zato dluhopisy skutečně šprtají jak o závod. Všechny se pěkně hlásí a na každou otázku slušně odpoví. Jen ne na tu, jak dlouho to ještě vydrží?
Dluhopisové fondy se tak tentokrát nadechly na čtvrt miliardy, jenže 107miliónovou kudlu do zad jim vrazil KBC Renta Slovakrenta. Takže stabilní IKS Dluhopisový (profil, názory) s 94 milióny a ISČS Sporobond (profil, názory) s 66 milióny vyčnívají, ostatní musely lepit díru.
Neobvyklý dluhopis vydává Česká spořitelna, bohužel jen pro institucionální investory: čtyř až sedmileté dluhopisy s jmenovitou hodnotou milión korun jsou splatné 14. července 2012, ale emitent má právo je předčasně splatit k 14. červenci 2009. Atraktivita spočívá v dodatečné marži nad současnou úrovní výnosové křivky, což vyjadřuje pevný úrok stanovený variantně pro první čtyři roční výnosová období ve výši 2,72 % p.a. a pro další tři roční výnosová období dokonce ve výši 3,55 % p.a.
Kompromisní smíšené fondy jen pomalu získávají oblibu, ale již přinesly přes 120 miliónů korun.

Koruna jak pozlacená

Rok se s rokem sešel a vidíme, že také měnové riziko ukázalo zuby: naše koruna vydělala na dolar i euro za rok přes 6 %, což je velmi pěkný výkon. Takový polský zlotý ovšem posílil o 12 %, zato maďarský forint jen o 2 %. A shodou okolností je na tom ligová soutěž dolar : euro přesně na skóre jako před rokem.
Jinak mne zaujal názor Markéty Šichtařové z Next finance, že asi již neplatí staré zažité poučky, které jsou investorské masy zvyklé používat: "Například v devadesátých letech bylo možno s vysokou pravděpodobností tvrdit, že v okamžiku růstu ekonomiky zároveň poroste také inflace a úrokové sazby. Nyní se však zdá, že světová ekonomika poměrně rychle roste (i když už zpomaluje), ale inflace je minimální a úrokové sazby stále klesají. V takové nové situaci je obtížné činit investorská rozhodnutí."

Komu ČEZ, tomu ČEZ

Tak parafrázovala náš energetický titul zase Patria Online. O našich akciových fondech bychom se mohli vrátit ke klasice: komu čest, tomu čest a jde samozřejmě o ING Český akciový (profil, názory, koupit). Sice samozřejmě také kolísá, ale 50 % za rok – to si zaslouží alespoň 30 miliónů korun. To ISČS Sporotrend (profil, názory) se musel spokojit s polovinou, protože má roční výkon jen necelých 40 %.

Vraťme se ale k lídrům našich akciových krajů, kde zejména ČEZ (profil, názory) předvedl pěkné veletoče: po 490 Kč otočka na 472, po prudkých bojích na kótě 480 musel však ustoupit do "předem připravených" pozic až na 465 korunách. Ratingová agentura Moody´s zvýšila hodnocení společnosti ČEZ Finance B.V. na A3 v předchozího BAA1 s tím, že výhled zůstává "pozitivní". Také investiční banka ING Financial Markets zvedla pro akcie ČEZ cílovku na 495 korun (ovšem z předchozích 330 korun!?) doporučení zůstává držet – a pak se řiďte takovými knížecími radami...
Zato Patria Finance dokonce snížila své investiční doporučení pro ČEZ na "držet" z původního "koupit" s tím, že nynější silný vzestup činí akcii zranitelnou vybíráním zisků. Se započítanou dividendou 9 Kč se akcie obchoduje blízko odhadu vnitřní hodnoty, který je 515 Kč.

Ve čtvrtek se přehnala nejen celým regionem, ale celým světem korekce tsunami červených čísel (kromě ceny ropy). Pražská burza začala mazat optimismus posledních dvou týdnů, ovšem páteční závěr PX 50 nad 1 200 body zase vše změnil… Druhý slovutný titul Český Telecom (profil, názory) dosáhl svého dlouhodobého maxima 465,50 korun, než se začal s ČEZem přetahovat o 465 korun. Deutsche bank ovšem zvedl cílovou cenu pro Český Telecom na 485 korun, i když snižuje doporučení z "koupit" na "držet".

Nu a dnes má premiéru duální kotace akcií CME. Jak dopadne? Zatím lze předpokládat vysokou volatilitu, přestože Erste Bank začala hodnotit akcie CME s doporučením "koupit" a cílovou cenou 55 dolarů za akcii. S titulem se obchoduje na americké burze Nasdaq, kde např. v úterý zavřel růstem o 6,7 % na cenu 50 dolarů. Mnozí investoři z ČR si mohli totiž akcie koupit přímo na Nasdaq.

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: se připravují na dovolenou

20. 6. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: se připravují na dovolenou

Lidé zřejmě už začínají myslet na jiné věci než investování, protože do fondů přinesli jen něco málo přes tři čtvrtě miliardy korun. Kdybychom navíc započítali 400miliónový institucionální... celý článek

Fondy: týden s dopingem

13. 6. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: týden s dopingem

Půl miliardy do dluhopisových fondů, to tu snad ještě nebylo. Polovinu z toho však zřejmě zainvestoval institucionální investor, takže standardně vítězí fondy peněžního trhu. Ani akcie... celý článek

Fondy: vyhřívají se na sluníčku

6. 6. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: vyhřívají se na sluníčku

Evropská ústava vzala za své, což se vládě nelíbí. Bankovním žralokům chce ministr nasadit náhubek na poplatky, což se zase jim nelíbí. Vždyť vydělaly za první čtvrtletí "jen" necelých... celý článek

Fondy: opět víc než miliarda

30. 5. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: opět víc než miliarda

Po několika rozpačitějších týdnech se zřejmě klienti poněkud uklidnili a situace prodejů se dostala do starých kolejí. Více než polovinu peněz však opět získaly fondy peněžního trhu. celý článek

Fondy: jen necelá půlmiliarda

23. 5. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: jen necelá půlmiliarda

Šetření na dovolenou možná a zděšení z tuzemských akcií určitě. To jsou určující momenty uplynulého týdne. A tak opět naše fondy peněžního trhu zachraňovaly celou bilanci.

Partners Financial Services