Kam vede regulace trhu s léky

Kam vede regulace trhu s léky
Trh s léky patří mezi jeden z oborů, které jsou nejvíce postiženy nejrůznějšími státními regulacemi. Daňoví poplatníci si platí rozsáhlý aparát v podobě úřadu, jehož byrokratické postupy mají za následek vysoké ceny léků a také významné oddálení jejich zařazení do oficiální léčby. Dalším faktorem je snížení konkurence v oblasti léčiv, protože se na trh dostane jen malé procento vyvolených.

Důsledky státních regulací na trhu s léky jsou zřejmé a negativní jak pro výrobce tak pro spotřebitele. Nedávno americký úřad pro potraviny a léčiva (FDA) neschválil další z řady léků proti rakovině, konkrétně Marquibo proti agresivní formě lymfomu nehodgkinovského typu kanadské společnosti Inex Pharmaceuticals. V poslední době slyšíme takových výroků mnoho. Co to ale znamená?

Vývoj v oblasti léčiv jde dopředu revolučním tempem. Za tímto vývojem ale stojí soukromé společnosti působící zejména ve Spojených státech. Už zde vidíme první argument proti státní regulaci, která se snaží z daní financovat výzkum léčiv na státních univerzitách a státních laboratořích. Většina schválených léků však pochází z vývoje soukromých firem, které jsou nejčastěji financovány ze soukromých zdrojů. Není to ale tak jednoduché.

Byrokrati jsou žábou na prameni

Vývoj léku od prvopočátku až do schválení (včetně tzv. postschvalovacích testování, fáze IV) stojí průměrně 800 miliónů dolarů a celý proces trvá zhruba 10-15 let. Pokud tedy dnes někdo přijde s revolučním objevem, může být realizován až za jednu dekádu. Proč? Protože to tak chce jeden státní úřad.
Soukromé firmy se snaží urychlit výzkum a vývoj v nejranějších fázích a jsou schopny do 1 roku najít takovou "směs", která je nejefektivnější v boji proti konkrétní nemoci. Zde ale jejich možnosti urychlení končí. K tomu, aby mohla projít tato léčebná látka dále, potřebuje schválení od amerického úřadu. Kromě neuvěřitelného množství byrokratických formulářů musí navíc státnímu úřadu zaplatit, že si tohoto léku všimne a věnuje mu svou energii a "objektivně" posoudí. Otázka zní, kdo jsou lidé v FDA? Nějací polobozi, kteří mají lepší schopnosti v rozpoznání léčebných účinků a vedlejších účinků toho či onoho léku? I kdyby to byli samí laureáti Nobelovy ceny, tak to nezaručuje, že mají lepší schopnosti než lékaři a vědci pracující na vývoji nových léčiv.

Regulace je na vině neskutečného mrhání zdroji 

Klinické testy na lidech mají obvykle 3 fáze, ve kterých probíhá testování léku na konkrétní účinky. Postup do každé fáze navíc musí být schválen úřadem, který také "doporučuje", jak by se měl nejlépe ten který test provádět. A tak dochází k velmi zajímavé věci. Daňoví poplatníci si platí rozsáhlý aparát v podobě tohoto úřadu, který je pak zodpovědný za vysoké ceny léků a také za významné oddálení jejich vstupu do oficiální léčby. Jak paradoxní. Dalším faktorem je snížení konkurence v oblasti léčiv, protože se na trh dostane jen malé procento vyvolených. A tak místo toho, aby měli doktoři možnost volit mezi velkým množstvím léků, musí volit jen mezi těmi, které jsou oficiálně schváleny. Navíc můžeme s úspěchem pochybovat, že na trhu jsou skutečně ty nejlepší léky, tak jak tomu ukazuje poslední případ v oblasti léků proti bolesti, které jsou založeny na COX-2 inhibitorech. FDA nejprve tyto léky schválila s tím, že jde o revoluční léčbu a pokrok, aby se poté zjistilo, že Vioxx od Mercku způsobuje zvýšené riziko infarktu. Totéž podezření existuje i u dvou konkurentů od Pfizeru, Celebrexu a Bextry. To jen nadále dokazuje, že regulační úřad nemůže nikdy předejít podobným situacím.

Trh s léky není ničím specifický a je to trh jako jakýkoli jiný. Regulace v tomto případě způsobuje stejné důsledky jako v jiných odvětvích, tedy vysoké ceny a nedostatek produktu. V kombinaci s regulací zdravotnictví jde o neskutečné mrhání zdroji, o do očí bijící neefektivitu. I v oblasti léků je tak praktikován přístup omezující zodpovědnost jedince za sebe samého a diktující mu, který produkt si může koupit a který ne. Opusťme jednou provždy princip státní regulace a nechme tržní subjekty jednat sami za sebe, nechme je volit.

Psáno pro Liberální institut.

Co si o tomto problému myslíte vy?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-19
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

30. 6. 2005 11:09, evžen

Nevím, jestli je autor totální neznalec v oboru, ke kterému se vyjádřil, nebo dobře placený zástupce farmaceutického průmyslu. Regulaci léčiv provádí různými formami prakticky všechny státy EU. Nutno dokonce říct, že ty vyspělejší mají mnohem tvrdší a restriktivnější podmínky než my. Jednak je třeba chránit pacienty před tím, že by v zájmu businessu byly uvedeni do zdravotních rizik nasazením netestovaného léčiva na trh (viz SRN - 50.60. léta a antikoncepční farmaceutický prostředek po jejož užívání se rodily deformavané děti, nebo i problematické nasazení Viagry se zkrácenou dobou testů a dodnes nejasnými možnými vedlejšími účinky, atd. Regulace je však i cenová a autor možná ví, možná neví o tom, že u nás jsou některá léčiva již prodávána či požadován doplatek tak, že pro distrubutora a výrobce je koncová cena, kterou obdrží vyšší než třeba v Rakousku či SRN, Francii,.....
Naopak volám po tvrdší a sofistikovanější regulaci!

+40
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

7. 9. 2005 17:08, Vašek

milí pánové, hlavně pane autore, dovolte mi pár komentářů. každý nový lék musí projít sérií testů zvířata + lidi, aby se předešlo tomu, co se stalo v tzv. Conterganové aféře, kdy se opravdu rodily postižené děti - takže sice šílená, ale regulace je potřeba. Vioxx - tento lék užívalo 20 mil. lidí jako laicky řečeno bezpečnější ibuprofen, diclofenac. Potíž je ale v tom, že se díky obrovským studiím, mimo jiné placené Merckem, zjistilo, že Vioxx užíván déle v kuse než 18 měsíců zvyšuje statisticky riziko kardiovask. komplikací. Toto však dělají jak se nyní zjišťuje všechna NSAID(ibu, diclo...)Bohužel však již nikdo neuvede, kolik tisíc lidí ročně přímo umře na krvácení do žaludku a střev užíváním ibuprofenu a hlavně aspirinu ! Prostě je zde dvojí metr. Na nové léky jsme super přísní, ale staré, mnohdy dost nebezpečné naoko tolerujeme. Medicína hold není stavění mostů, všechno se během prvních studií s desítkami pacientů nezjistí. Až teprve s 10.000 lidma se dají dělat závěry.

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

byrokrat, regulace, Spotřebitel

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zdravotní pojištění: pomozte svému tělu i peněžence

24. 6. 2005 | Simona Ely Plischke | 1 komentář

Zdravotní pojištění: pomozte svému tělu i peněžence

Už jen pár dní zbývá na změnu zdravotní pojišťovny. Jste s vaší stávající spokojeni? Víte, na co všechno vlastně máte nárok? Porovnejte si nabídku tuzemských zdravotních pojišťoven.... celý článek

Na změnu zdravotní pojišťovny je nejvyšší čas

22. 6. 2005 | Dana Chytilová | 1 komentář

Na změnu zdravotní pojišťovny je nejvyšší čas

Přemýšlíte o změně zdravotní pojišťovny? Pokud si tak přejete učinit již k následujícímu pololetí, neváhejte. Změnu totiž můžete provést jen ke čtvrtletí. Poradíme vám, jak na to, do... celý článek

Stárneme. Poradí si s tím zdravotnictví?

5. 5. 2005 | Dana Chytilová

Stárneme. Poradí si s tím zdravotnictví?

Vysoké výdaje za léky, nízký podíl soukromých zdrojů financování, dynamický nárůst počtu seniorů. Tak by se daly charakterizovat hlavní body, které zazněly na konferenci "Zdravotnictví:... celý článek

Po Evropě s cestovním, nebo zdravotním pojištěním?

8. 3. 2005 | Simona Ely Plischke

Po Evropě s cestovním, nebo zdravotním pojištěním?

Proč se při zahraničních cestách nespoléhat jen na přístup k lékařsky nezbytné zdravotní péči, kterou nám garantují mezinárodní smlouvy? Kolik v jednotlivých evropských státech zaplatíte... celý článek

Do postele se soukromým zdravotním pojištěním

28. 8. 2003 | Simona Ely Plischke

Do postele se soukromým zdravotním pojištěním

Každý z nás se může stát obětí vážné nemoci, kdy už nezbývá než ulehnout do postele. Jak se ale uživit, když měsíční nemocenská obohatí rodinný účet o "neuvěřitelných" 824 Kč? Alternativou... celý článek

Partners Financial Services