Fondy: vyhřívají se na sluníčku

Petr Fejtek | 6. 6. 2005
Fondy: vyhřívají se na sluníčku
Evropská ústava vzala za své, což se vládě nelíbí. Bankovním žralokům chce ministr nasadit náhubek na poplatky, což se zase jim nelíbí. Vždyť vydělaly za první čtvrtletí "jen" necelých 12 miliard korun čistého zisku. A navíc jim lidé prý nosí ty peníze dobrovolně.

Miliarda týdně není špatné tempo ani v případě, jde-li o příliv do fondů, zvláště v časech blížících se dovolených. Pochopitelně polovina peněz opět zamířila do fondů peněžního trhu. Ohromující je tempo IKS Peněžního trhu (profil, názory), který opět získal přes 330 miliónů korun, což je tak zpátečnické, že se Felix obrací v hrobě. Chystá se tedy vzlétnout z popela, aby klienty KB trochu usměrnil? Uvidíme prý ještě v červnu.

ISČS Sporoinvest (profil, názory) se tolik nežene, 90 miliónů je nicméně podezřele málo. To víc se snažil i KBC Multi Cash ČSOB CZK (profil, názory), který přivedl do stáje KBC přes 150 miliónů korun.
Zatím se výnos fondů peněžního trhu nezdá tak špatný: IKS Peněžního trhu se na ročním období může chlubit dokonce 3 %, zatímco ISČS Sporoinvest se musí spokojit s 2,5 %. Vývoj sazeb však ukazuje jiný směr, takže lépe už bylo.

Dluhopisy na vrcholu slávy

To dluhopisové fondy hrají jinou muziku. Jen za poslední týden si připsaly kolem 0,5 % výnosu a přes 200 miliónů korun. Naši lídři ISČS Sporobond (profil, názory) i IKS Dluhopisový (profil, názory) oslňují davy klientů ročním výnosem 10 %, ISČS Trendbond (profil, názory) má dokonce 13,5 %.

Není tedy ani divu, že Sporobond získal přes 50 miliónů a IKS Dluhopisový 24 miliónů korun. Na pomoc přišel i nováček ČSOB dluhopisových příležitostí (profil, názory), který si (byť asi za pomoci mateřské skupiny) připsal 34 miliónů korun. 40 miliónů získal i ČSOB Renta Czechrenta (profil, názory).

Ale klienti se samozřejmě řídí minulými výnosy – ostatně bankovní poradci jim to příliš nerozmlouvají (proč taky, že?) – takže do (půl)roka a do dne budou zase skučet a prchat. Kam asi?

Nové zajištěné

Na trh přicházejí další party zajištěnců, obě z běžících pásů velkých finančních skupin. V ČSOB se dokonce překrývají, takže ze 160 miliónů největší prodeje hlásí "zavedený" ČSOB Světový click+ 18. Jeho mladší pokračovatel s číslem 19 nabízí zhodnocení v rozmezí 8 až 33 % v době své splatnosti, tedy za 5 let a 7 měsíců. Předchozí trojice zajištěných fondů shromáždila přes 550 miliónů a dovršila hranici prvních deseti miliard korun zajištěných fondů ČSOB, takže ČSOB si s 65% podílem upevnila pozici lídra tohoto segmentu u nás.

HSBC produkuje cizoměnové fondy, tentokrát jsou zaměřeny na globální trh pod názvem Global Players, ale i na Austrálii a další na Čínu. Zejména pětiletý Global Players má velmi zajímavou konstrukci, kdy přesáhne-li tříletý výkon 25 %, zamkne se a za další dva roky se připočte po 5 % (tedy celkem 35 %). V jiném případě dostane investor v dolarech 120 % průměrného výnosu za 5. rok (nebo 110 % v librách). I kdyby trh jakkoli klesl, dostane každý samozřejmě 100 % své investované částky.

Akcie se zotavují

Amerika určuje celkovou náladu a přestože se zatím nerozhodla, Prudential Equity zvyšuje odhad hodnoty indexu S&P 500 ke konci letošního roku na 1 300 bodů z předešlých 1 250 bodů. Dnes je na 1 200 bodech, shodou okolností asi tam, kde byl začátkem srpna 2001 (anebo začátkem letoška). Investiční banka CSFB zvyšuje zase cílovou cenu akcií Google na 350 dolarů. A pak že internetové firmy jsou k ničemu…

I náš trh se zotavuje, a přestože po šesti růstech přece jen pátek nevydržel a odpoledne zchladl, od začátku roku index PX 50 vynáší 12,6 %. Do akciových fondů však zamířilo jen několik desítek miliónů: skoro 20 milióny se otřepal ISČS Sporotrend (profil, názory), který konečně ročním výnosem 36 % opět mírně předhonil IKS Balancovaný (profil, názory). Na ING Český akciový (profil, názory, koupit) zejména co do jeho 45% výkonnosti však ještě zdaleka nemá.

Agentura Standard & Poor’s zlepšila výhled ratingu pro ČEZ na "pozitivní". Stávající ratingový stupeň "BBB+" sice zůstává beze změny, ale zlepšení výhledu znamená, že S&P uvažuje o zvýšení. Raiffeisen Centrobank zvyšuje investiční doporučení pro akcie Erste Bank na "overweight" z předchozího "neutral" a zároveň zvyšuje cílovou cenu akcií na 43 euro z předchozích 39 euré – tedy přes 1 300 korun.
Jen ČEZ stoupl za týden ze 405 na 427 Kč (před 14 dny byl i za 380!), přitom za posledních 12 měsíců vynesl 127 % a od začátku letoška 25 %. Datum rozhodné pro výplatu dividendy je 14. června (poslední obchodní den s nárokem na dividendu je 9. června), což může vést některé klienty k pozdním nákupům. Reálně půjde asi o 10 Kč, ale co když 20, 30… (náš stát má možná "štěstí, ale prachy si za ně nekoupí").

Zajímavým segmentem se stává skupina fondů fondů. Dosavadní dva mohykáni dostali společnost čtyř Mixů od ISČS, z toho dva inovované a dva úplné novice – konzervativního a opatrného (jak jinak).
A nakonec něco o informacích: doménu akcie.cz spravuje od 1. června její majitel, český největší on-line broker Fio group, který slibuje inovované stránky, nové funkce i analýzy. Připravuje také informace o podílových fondech i kurzy cenných papírů obchodovaných na světových burzách.

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: opět víc než miliarda

30. 5. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: opět víc než miliarda

Po několika rozpačitějších týdnech se zřejmě klienti poněkud uklidnili a situace prodejů se dostala do starých kolejí. Více než polovinu peněz však opět získaly fondy peněžního trhu. celý článek

Fondy: jen necelá půlmiliarda

23. 5. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: jen necelá půlmiliarda

Šetření na dovolenou možná a zděšení z tuzemských akcií určitě. To jsou určující momenty uplynulého týdne. A tak opět naše fondy peněžního trhu zachraňovaly celou bilanci.

Fondy: burza pláče nad legislativním podrazem

16. 5. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: burza pláče nad legislativním podrazem

Opět musíme použít dvojí počty, protože kdybychom zůstali u formálních čísel statistik, zbyly by nám jen oči pro pláč nad 150 milióny. Retailoví klienti však do fondů přinesli zřejmě... celý článek

Fondy: příliš nepotěšily, ale...

9. 5. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: příliš nepotěšily, ale...

Ani uplynulý týden nepřinesl žádné překvapení. Situaci mezi klienty zachraňují fondy peněžního trhu, i když – alespoň ta naše koruna potěšila.

Fondy: nečekaná radost dluhopisů

2. 5. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: nečekaná radost dluhopisů

Celkové prodejní výsledky posledního dubnového týdne nevybočují ze zajetých kolejí. Téměř tři čtvrtě miliardy korun sice nenadchne, ale ani nezklame. 360 miliónů získal peněžní trh,... celý článek

Partners Financial Services