Fondy: týden s dopingem

Petr Fejtek | 13. 6. 2005
Fondy: týden s dopingem
Půl miliardy do dluhopisových fondů, to tu snad ještě nebylo. Polovinu z toho však zřejmě zainvestoval institucionální investor, takže standardně vítězí fondy peněžního trhu. Ani akcie nezahálejí, zejména ty naše, které začínají vzpomínat na své jarní čacké časy. Takže i po odečtení dopingu se týden opět přiblížil miliardě korun.

Na peněžním trhu si již zvykáme na štafetový kolík IKS Peněžního trhu (profil, názory), který opět stihl uběhnout přes 200 miliónů, takže zbývá otázka: kam se poděla síla zbraně hromadného ničení ISČS Sporoinvestu (profil, názory), který zůstal o řád níž? Že by již nadobro vypadl z ligy? K dalším 200 miliónům se ovšem přiblížil KBC Multi Cash ČSOB CZK (profil, názory).

Dluhopisový sen

Dluhopisy však přidaly další kousek výnosu, aby se vyhřívaly na nevídaných výšinách kolem ročních 10 %. Mimo soutěž si zaběhl vítězné kolo nováček ČSOB dluhopisových příležitostí (profil, názory) s onou čtvrtmiliardou do vínku, ale jinak je zde pole závodníků nyní mnohem vyrovnanější. Pravé vavříny si tentokrát odnesl ING český fond obligací (profil, názory, koupit) za 82 milióny korun, IKS Dluhopisový (profil, názory) je s 57 milióny s přehledem v závěsu a ISČS Sporobond (profil, názory) se musel spokojit s bramborovou medailí.
Do ligy však, výnosem určitě, nepochybně patří i Conseq Invest Dluhopisový, který ovšem pravidelně nereportuje, takže se pokusíme. Ročním výkonem 14,56 % ostatním totiž s přehledem strouhá mrkvičku.

Očekávaná budoucnost výkonů dluhopisových fondů je však ve hvězdách – názory se velmi různí. Faktem je, že inflace dále klesá a do léta zřejmě ještě bude, protože ji ovládají ceny potravin a letos se zřejmě nedostaví (nebo jen velmi omezeně) tzv. bramborový efekt. Navíc spotřeba domácností téměř neroste, takže ceny nemá kdo "postrkávat" vzhůru. Podzim by však přece jen měl nějaký ten růst cen přinést, a sazby se tak maličko zvednou. To jistě poněkud uklidní dluhopisové optimisty.

Problém je dokonce širší – i americké desetileté dluhopisy jsou výnosově velmi nízko. To vždy "předvídal" konec konjunkturní fáze hospodářského cyklu, ale co bývalo, nemusí platit navždy. Pamětníci ropných šoků vymírají nebo zapomínají a na nízkoinflační ekonomiku se zvyká snadno, ale kdo ji zaručí? Alan Greenspan je zatím spokojen, ale ani on nemá ve své oblíbené vaně křišťálovou kouli…

Akcie s otazníky

Z čistě akciových fondů stojí za řeč s 38 milióny opět jen ING Český akciový (profil, názory, koupit), ISČS Sporotrend (profil, názory) předběhly s více než 20 milióny oblíbenější IKS Balancovaný (profil, názory) a ČSOB středoevropský (profil, názory). Ten si ostatně za uplynulý týden připsal nejvíc, když zhodnotil o 2,4 %. Smíšené fondy tak prodaly dvojnásobek toho, co přišlo do čistě akciových fondů.

Evropští investoři obecně nemají s akciovými trhy dlouhou zkušenost, chovají se k nim proto značně odlišně od amerických. Evropské firmy přitom mají velmi dobrou ziskovost, jenže zisky už neinvestují doma, ale v perspektivnějších regionech. Je to důvod, proč pokračuje odliv investorů z akciových fondů v Evropě? Ostatně i v Americe nyní vítězí fondy peněžního trhu. A jak jsme viděli, i boháči se "drží při zdi", přestože šok z "dotcom" bubliny pomalu odeznívá.

Nekončí ani diskuse o tom, zda středoevropské trhy již svůj potenciál vyčerpaly, anebo jde také o bublinu. Tak či onak si náš trh i s pondělním zaváháním za týden připsal přes 2,5 % a sáhl si tak na dvouměsíční maxima… Deutsche Bank zvyšuje doporučení pro akcie Zentivy (profil, názory) na "Buy" a současně zvyšuje cílovou cenu na 1 000 Kč. Za rok Zentiva stoupla téměř o 80 % a jak je vidět, není to ještě vše (od začátku roku vzrostla jen přesně s indexy, tedy o 15 %). To takový ČEZ (profil, názory) narostl za poslední rok o téměř 140 % a od začátku letoška táhne indexy svými 26-27 procenty.
Další z místních tahounů Český Telecom (profil, názory) se za rok polepšil o (jen) 42 %, ale potěšil jistě letošními více než 25 %. Horská dráha Unipetrolu (profil, názory) vykazuje ročních 87 %, z toho za letošek 46 %.
Na dividendách se naše blue chips nepředaly: ČEZ jen 9 korun na akcii, Zentiva 8 korun, Unipetrol nic, co dá Telecom, teprve uvidíme - ovšem lepší něco než rezatým drátem.
Indexy se tak pomalu opět blíží rekordním hodnotám první poloviny března, i když do dobytí vrcholu 1 262,7 bodu ještě hodně schází. Jako základní tábor ve výši 1 200 by však nebylo špatné východisko… Nu a 3 000 bodů PX-D je také již na dohled. Indexy se tak za posledních 12 měsíců dostaly na úžasných 50 %. To zejména díky mírnému loňskému útlumu, který trval vlastně celé léto. Uvidíme, kdy si vezmou dovolenou letos…

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-42
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: vyhřívají se na sluníčku

6. 6. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: vyhřívají se na sluníčku

Evropská ústava vzala za své, což se vládě nelíbí. Bankovním žralokům chce ministr nasadit náhubek na poplatky, což se zase jim nelíbí. Vždyť vydělaly za první čtvrtletí "jen" necelých... celý článek

Fondy: opět víc než miliarda

30. 5. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: opět víc než miliarda

Po několika rozpačitějších týdnech se zřejmě klienti poněkud uklidnili a situace prodejů se dostala do starých kolejí. Více než polovinu peněz však opět získaly fondy peněžního trhu. celý článek

Fondy: jen necelá půlmiliarda

23. 5. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: jen necelá půlmiliarda

Šetření na dovolenou možná a zděšení z tuzemských akcií určitě. To jsou určující momenty uplynulého týdne. A tak opět naše fondy peněžního trhu zachraňovaly celou bilanci.

Fondy: burza pláče nad legislativním podrazem

16. 5. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: burza pláče nad legislativním podrazem

Opět musíme použít dvojí počty, protože kdybychom zůstali u formálních čísel statistik, zbyly by nám jen oči pro pláč nad 150 milióny. Retailoví klienti však do fondů přinesli zřejmě... celý článek

Fondy: příliš nepotěšily, ale...

9. 5. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: příliš nepotěšily, ale...

Ani uplynulý týden nepřinesl žádné překvapení. Situaci mezi klienty zachraňují fondy peněžního trhu, i když – alespoň ta naše koruna potěšila.

Partners Financial Services