Fondy: jen necelá půlmiliarda

Petr Fejtek | 23. 5. 2005
Fondy: jen necelá půlmiliarda
Šetření na dovolenou možná a zděšení z tuzemských akcií určitě. To jsou určující momenty uplynulého týdne. A tak opět naše fondy peněžního trhu zachraňovaly celou bilanci.

Samotné fondy peněžního trhu získaly bezmála celou půlmiliardu. ISČS Sporoinvest (profil, názory) opět přidal jen 78 miliónů korun, ale jak KBC Multi Cash ČSOB CZK (profil, názory), tak IKS Peněžního trhu (profil, názory) dosáhly až ke 190 miliónům korun. Sporoinvest si stále ještě bere oddechový čas ve prospěch souběžně prodávaných ESPA-ČS zajištěných. Jistě zajímavým se však může v dohlednu stát výkonnostní souboj, kdy IKS Peněžního trhu na roční periodě vykazuje 2,98 %, zatímco Sporoinvest jen 2,36 % ( i když ani to není špatné).

Dluhopisy ku pomoci

Dluhopisové fondy i tentokrát celkem přesvědčily, lákavě zvoní oba lídři segmentů: ISČS Trendbond (profil, názory) 61 miliónů, ISČS Sporobond (profil, názory) 49 miliónů. ING Český obligační (profil, názory, koupit) se tentokrát musel spokojit s 20 milióny, ale široká nabídka ČSOB Rent již také získala přes 50 miliónů korun. Zajištěné fondy ČSOB-KBC si připisují jako v předchozím týdnu 78 miliónů korun a opět zejména díky 46 miliónům Světového Click+ 18, další desítky miliónů ale jistě skončily v zajištěných ESPA-ČS.

Mixy nepřesvědčily

Dokonce bychom možná mohli říci, že šly z kola ven, protože ty oblíbenější jsou zaměřeny na české akcie a ty poslední dobou strašily ve dne, v noci. Jen tuzemské smíšeniny tak ztratily 40 miliónů korun, kdy o víc než polovic se postaral IKS Balancovaný (profil, názory). Přestože v týdnu na výkonu dokonce 1,66 % získal, na 3měsíční periodě již -1,42 % ztrácí a krásný 32% rok je jen historie.

Akcie již vůbec ne

Zde platí známé rčení o tesaři hledajícím díru pro mnoho našich investorů. Z akciových fondů uprchlo přes 200 miliónů korun! Zcela propadl náš největší ISČS Sporotrend (profil, názory), který opustilo 117 miliónů korun, poněkud méně krvácel ING Český akciový (profil, názory, koupit), ale ani on si 75milionový odliv nedá za klobouk.
Není se co divit, nepříznivá atmosféra na globálních akciových trzích se opět přelévala tak, že opět "spláchla" náš region. Výprask předminulého týdne "doražený" pátkem 13. pokračoval i začátkem minulého týdne. Naše akcie propadly na další 4měsíční dno a na úroveň 21. ledna.
Spásu přinesl až konec týdne, což ovšem většina našich investorů zjistila pozdě (většina tedy prodávala přinejmenším s větší ztrátou). Středeční nejvyšší skok za tři roky spolu se čtvrtečním "potvrzením" přinesly zpět 5% výnos a index se tak dostal sice 10 % pod své maximum z 10. března, ale také na 10% výnos od začátku roku.
Bohužel prezident podepsal novelu obchodního zákoníku, která umožní, aby vlastník alespoň 90 % základního kapitálu firmy mohl vyvlastnit menšinové spolumajitele. Samotná novela sice zjednodušuje a zrychluje zápisy do obchodního rejstříku (stanovuje lhůtu pěti pracovních dnů pro provedení zápisu do obchodního rejstříku, po jejímž uplynutí, pokud zápis není proveden, nastává tzv. zápis pro zmeškání lhůty), to je však na tuto formu "vyvlastnění" chabá náplast.

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: burza pláče nad legislativním podrazem

16. 5. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: burza pláče nad legislativním podrazem

Opět musíme použít dvojí počty, protože kdybychom zůstali u formálních čísel statistik, zbyly by nám jen oči pro pláč nad 150 milióny. Retailoví klienti však do fondů přinesli zřejmě... celý článek

Fondy: příliš nepotěšily, ale...

9. 5. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: příliš nepotěšily, ale...

Ani uplynulý týden nepřinesl žádné překvapení. Situaci mezi klienty zachraňují fondy peněžního trhu, i když – alespoň ta naše koruna potěšila.

Fondy: nečekaná radost dluhopisů

2. 5. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: nečekaná radost dluhopisů

Celkové prodejní výsledky posledního dubnového týdne nevybočují ze zajetých kolejí. Téměř tři čtvrtě miliardy korun sice nenadchne, ale ani nezklame. 360 miliónů získal peněžní trh,... celý článek

Fondy: setrvalý stav

25. 4. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: setrvalý stav

Opět podivná týdenní statistika s výslednou pouhou čtvrtmiliardou. Ovšem nezapočítáme-li jeden velký institucionální odkup, přišlo nejméně 625 miliónů korun, navíc jistě "pěkný balík"... celý článek

Fondy: v zajetých kolejích

18. 4. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: v zajetých kolejích

Nebýt půlmiliardy stažené z postkuponových fondů institucionálními investory, příliv do fondů by opět překonal tři čtvrtě miliardy. Takto dosahuje statistika čistých prodejů jen 275... celý článek

Partners Financial Services