Value Investing pro všechny: Warren Buffett s turbem

Value Investing pro všechny: Warren Buffett s turbem
Takřka z nuly vydělal tento muž na burze majetek, který ho v žebříčku nejbohatších lidí světa magazínu Forbes řadí hned na druhé místo za Billa Gatese. V minulých 40 letech docílil průměrného výnosu přes 20 %. Za posledních 15 let posílily akcie jeho společnosti Berkshire Hathaway téměř o 1 150 %, zatímco hodnota indexu S&P 500 se pouze ztrojnásobila.

Již za svého života se stal legendou: Warren Buffett, zřejmě celosvětově nejznámější investor - akcionář. Ve srovnání s miliardářem z Omahy je v Evropě uznávaný burzovní guru André Kostolany směšně bezvýznamný. Přitom recepty obou mistrů na to, jak dosáhnout úspěchu na kapitálových trzích, jsou v ledasčem podobné, oba experti sázejí na dlouhodobé investice do etablovaných firem s osvědčeným obchodním modelem. Jenže zatímco z Kostolanyho se opakovaně vyklube investor spekulant, profiluje se Buffett jako vizionářský stratég a důsledný "vyhledávač levných nákupů" – akcie musí být nejen kvalitní, ale také příznivě oceněné.

Value Investing

S tímto krédem nazývaným "Value Investing" mohl Buffett v minulých 40 letech docílit průměrného výnosu přes 20 %. Jen za posledních patnáct let posílily akcie jeho společnosti Berkshire Hathaway (profil, názory) téměř o 1 150 %, zatímco hodnota indexu S&P 500 (profil, názory) se jen ztrojnásobila. Ani tříleté období poklesu akciových kurzů (baisse) nedonutilo padnout "profíka" z Wall Streetu do kolen – mezi březnem 2000 a 2003, kdy etablované burzy propadaly o 30 - 50 %, realizoval Buffett ve prospěch svůj a svých investorů tučný 60% zisk. Pouze v roce 1999 nezamířil se svou "Value" strategií správným směrem a hodnota jeho majetku silně poklesla. Nejen že Buffett, který je známý svou averzí vůči hi-tech titulům, a který se řídí pravidlem "Kupuj jen to, čemu rozumíš!", kompletně zaspal krátkodobý boom internetových akcií, ale nestability ve sféře "Old Economy" a především v oblasti zajištění se postaraly o zhruba 50% pokles hodnoty Berkshire Hathaway.

Tento pád byl ale během roku opět zapomenut, a tak valná hromada Buffettovy společnosti v roce 2000 proběhla stejně harmonicky jako všechna předchozí i následující – dostaveníčko tisíců přívrženců "Value Investing", kteří se každoročně vydávají na pouť do Nebrasky, aby naslouchali "věštbám z Omahy". Ten, kdo je součástí této vybrané společnosti, musel již ovšem bezpodmínečně dosáhnout jisté životní úrovně. Protože se Buffett vytrvale zdráhá vyplácet dividendy a provádět jinak v USA velmi oblíbené akciové splity, kotují se akcie Berkshire Hathaway už více než deset let jako pětimístné číslo; s aktuálním kurzem 83. 750 USD je tento cenný papír (opticky vzato) nejdražší akcií světa.

To tedy není nic pro malé peněženky. Ale přesto si kousíček Buffetta mohou nyní koupit i méně majetní investoři, a to díky Deutsche Bank: její nové emise "WAVEs XXL" na Berkshire Hathaway přicházejí s poměrem odběru 1:1 000 a navíc obsahují i "turbo" mechanismus. Jde tedy zase jednou o tzv. knockout-produkt, který (nejen kvůli podkladovému aktivu) není ani tak cenným papírem vhodným pro hazardní hráče, ale mnohem spíše nástrojem určeným k inteligentnímu investování – vše ostatní by téměř hraničilo s rouháním, koneckonců Buffett považuje spekulativní deriváty za "časované bomby" a "zbraně hromadného ničení", které by "mohly zruinovat celé národní ekonomiky". Výnosově-rizikový profil, který zvolila Deutsche Bank, by ale mistr zřejmě schválil: bazická cena činí v současnosti 50.037 amerických dolarů, stop-loss bariéra je nastavena na úroveň 55 000 USD, což ve srovnání s aktuálním kurzem dovoluje ztrátu ve výši 34,3 %. "Férová" hodnota cenného papíru odpovídá jako obvykle na euro převedené a poměrem odběru 0,001 vynásobené diferenci mezi aktuálním kurzem akcie a bází. Při směnném kurzu 1,2272 USD za jedno euro dojdeme aktuálně k hodnotě 27,47 EUR. Prodejní kurz stanovený Deutsche Bank (27,74 EUR) se pohybuje lehce nad ní, toto 1% "maskované" ážio je ale určitě přiměřené.

Tři strategie

Pokud Buffett "opětovně" zajistí svým akcionářům růst hodnoty akcií Berkshire Hathaway, investoři, kteří si zakoupí WAVEs, se na tom budou podílet s finanční pákou 2,49. Kurz akcie Berkshire Hathaway 92.125 USD (tj. o 10 % vyšší než dnes) by logicky katapultoval knockout produkt na  hodnotu 34,30 EUR (= 92.125 – 50.037) x 0,001 / 1,2272). Přitom, prosím, ale pamatujte na to, že tento modelový výpočet nezohledňuje dva vlivné faktory – zaprvé možné pohyby devizového kurzu a zadruhé tzv. náklady na financování, které jsou postupným zvyšováním báze průběžně zahrnovány do ceny knockout produktu. Z absolutního pohledu pak momentálně vychází ne zrovna příznivá sazba ve výši cca 5 % p.a., nicméně, pokud by úroky významně vzrostly (a z toho se musí v dlouhodobém horizontu vycházet), mohlo by rychle dojít ještě k většímu růstu.

To ovšem pravé Buffettovy příznivce nemůže od angažmá nijak odradit. Na výběr máme tři různé strategie: první možností je klasický "full investment"; kdo hodlá do Berkshire Hathaway investovat 10.000 EUR, nechť vloží veškerý kapitál do WAVE a podílí se 2,5 násobně na vývoji kurzu akcie - v pozitivním i negativním směru. Zadruhé lze postupovat o něco konzervativněji; totiž tak, že do knockout produktu budeme investovat pouze 5.000 EUR. Díky finanční páce, která přesahuje hodnotu 2,00, do-cílíme stále ještě vyšší míry participace než v případě (ale jen teoreticky možné) investice 10.000 EUR do akcie Berkshire Hathaway. Navíc nám zbude 5.000 EUR, které můžeme investovat třeba do konzervativního "Deep Discount" certifikátu. Ten zajišťuje výnos, který převýší finanční náklady spojené s pořízením WAVE.

A pro opravdové experty se nabízí tržně-neutrální strategie: paralelním nákupem 207 kusů WAVEs na Berkshire Hathaway a 1.631 kusů "Mini Futures Short" na americký index S&P 500 (ISIN NL 000 020 118 4) si vybudujete pozici, v rámci které se každá vyšší výkonnost Buffettovy akcie odrazí (díky finanční páce) 1,3 násobně. Potom bude jedno, jestli na stagnujícím trhu posílí tato miliardářská akcie o 10 % nebo jestli se index S&P 500 propadne o 15 %, zatímco Berkshire Hathaway ztratí na hodnotě jen 5 % - nezávisle na tendenci vývoje vám 10% "outperformance" akciového mága vynese zhruba 13% zisk (opětovně počítaný bez poplatků a za předpokladu neměnného devizového kurzu USD/EUR).

Strukturální a fundamentální rizika

Právě díky této rozmanité alternativní investiční příležitosti si Deutsche Bank zaslouží opravdový kompliment za inovativní myšlenku, zpřístupnit konečně i drobným investorům modlu "Value Investingu". Nicméně hodnocení cenného papíru nám činí potíže: na jedné straně by se každý komentář Buffettovy investiční politiky rovnal troufalosti; ten, kdo to z doručovatele novin (první zdanitelný zisk v roce 1940: 7 amerických dolarů po odpočtu nákladů na jízdní kolo) dotáhl na multimiliardáře, může i u samotných kritiků aktivní správy investic sklidit jen pokorný obdiv. Na druhou stranu ale produkt WAVE skrývá určitá strukturální a fundamentální rizika, která by investor neměl přehlížet. Začíná to odstupem bodu ztráty (stop-loss je nastaven na úroveň 55.000 USD) od aktuálního kurzu – propad z roku 1998 ukazuje (viz. graf), že i sám Buffett může ztratit více než třetinu svého kapitálu, a sahá to až po následně popisované riziko lidského faktoru.  

Berkshire Hathaway je kompletně šita na míru 74 leté "burzovní modle", a tak se z pohledu dlouhodobého investora naskýtá otázka, jak se společnosti povede dále, když její "kapitán a kormidelník v jedné osobě" někdy v budoucnu "opustí palubu". Samozřejmě, že se široce diverzifikované impérium zahrnující zajišťovnu (General Re), podíly v mamutích firmách typu Coca-Coly a nespočet dalších malých firem nezhroutí naráz. Berkshire Hathaway ovšem není žádný fond, u kterého se cena podílového listu stanovuje na základě čisté inventární hodnoty držených aktiv - kurz akcií této společnosti je výsledkem střetu poptávky s nabídkou. V případě náhlého Buffettova odchodu by tedy mohlo dojít k jeho dramatickému propadu a ten byste kvůli specifické konstrukci knockout-produktu eventuelně nemuseli ustát. Koho ale nechává toto všechno chladným, ten se u Deutsche Bank může zase jednou cítit dobře.

Autor je vydavatelem časopisu Zertifikate Journal.

Koupíte? Nebo znáte lepší investici? Nebo je riziko přílišné?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

8. 9. 2004 13:09, Kiplinger

Na tom nejfajnovejsím zadarmo filtru akcií pozadovaných parametrú lze nastavit 27 paramtrú
LESS THAN nebo MORE THAN a sice tyto 27 KRITERIA :
Last Closing Price ($)
Dividend Yield (%)
Market capitalization (in millions)
1-year total return (%)
3-year annualized return (%)
5-year annualized return (%)
6 month relative strength
12 month relative strength
Earnings growth past 5 years (%)
This year's increase in earnings (%)
Projected earnings growth, next fiscal year (%)
Projected 3-5 year earnings growth (%)
Consecutive years of earnings growth
Consecutive years of dividend growth
Price-earnings ratio (trailing 12 months)
Price-earnings ratio (based on next year's earnings)
Price-earnings ratio (average of past 5 years)
Price-book value ratio
Price to cash flow ratio
Debt as a percentage of equity (%)
Debt to capital ratio (%)
Price to sales ratio
PEG ratio
Return on equity (%)
Return on equity, average of past 5 years (%)
Annual revenue (in millions)
Volatility rank (10 is the highest)
ZDE JE TO http://www.kiplinger.com/tools/stockfinder/

Zobrazit celé vlákno

+25
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Je obchodování na měnovém trhu pro každého?

2. 9. 2004 | Jiří Tuvora

Je obchodování na měnovém trhu pro každého?

V minulých letech řada společností nabízela obchodování na měnovém trhu (FOREX) za využití finanční páky bez jakéhokoliv povolení jen na základě smlouvy o zprostředkování. "Brokeři"... celý článek

Indexy: zrcadla akciových trhů i celých ekonomik

26. 8. 2004 | redakce Peníze.CZ

Indexy: zrcadla akciových trhů i celých ekonomik

Své indexy zachycující vývoj akciových trhů mají burzy, mimoburzovní trhy, ale i mnohá média. Kdo a proč sleduje tyto veličiny? O čem vypovídají a kterým číslům věnovat pozornost?

Zlatou střední cestou do Evropy

24. 8. 2004 | Vendula Hilkovičová

Zlatou střední cestou do Evropy

V Evropské unii jsme už více než čtvrt roku a o tom, jak si v ní stojíme, napoví řada srovnání ekonomických ukazatelů. Ty ale nemusí mít vždy absolutní vypovídací hodnotu. A tak je... celý článek

Vyzrajte na svízelné zahraniční platby

18. 6. 2004 | Kristýna Havligerová

Vyzrajte na svízelné zahraniční platby

Pro zadávání zahraničních plateb je dobré držet se několika doporučení. Nejdůležitějším je zadávání čísla účtu ve formátu IBAN a také swiftové adresy banky.

Jak naletět podvodníkům

17. 4. 2002 | Petr Vykoukal | 1 komentář

Jak naletět podvodníkům

Forexoví "makléři" si k oholení vybírají většinou ty bohatší z nás. Ti totiž většinou nad prodělanými penězi mávnou rukou. To však nemůže udělat řadový zaměstnanec a otec dvou dětí... celý článek

Partners Financial Services