Irák stále vládne trhům

David Petráček | 3. 3. 2003
Irák stále vládne trhům
Také uplynulý týden byl ve velké míře ovlivňován vývojem situace okolo Iráku. Mírné uvolnění krize pomohlo v závěru týdne k růstu.
Spojené státy

Americké akciové trhy v pondělí klesaly. Ztráty byly celoplošné a trhu chybělo odvětví, které by akcie popohnalo k růstu. Tahouny propadu byly sektory aerolinek, maloobchodu, financí a výrobců léčiv. Ke špatným zprávám od jednotlivých společností přibyly opět spekulace ohledně vývoje iráckého konfliktu. Mocenská situace ve světě je stále rozdělená - USA by zaútočily nejraději ještě dnes, Francie a Německo se snaží ze všech sil konflikt oddálit. Investoři vyjádřili uzavíráním pozic a výběrem zisků po předchozích růstech nervozitu ohledně nové rezoluce předložené Spojenými státy a Velkou Británií, která ještě zvyšuje pravděpodobnost války s Irákem.

Americké trhy dokázaly úterní obchodní seanci uzavřít v kladných položkách, a vymazat tak vysoké ztráty nasbírané v průběhu ranního obchodování, když investoři využili výhodných nákupů oslabených akcií po propadu, na kterém se nejvíce projevilo geopolitické napětí (vypuštění rakety Severní Koreou) a slabá makroekonomická data (nižší než očekávaná spotřebitelská důvěra za únor, která se snížila z lednových 78,8 na 64,0, předpoklad 77,0). Pozornost investorů byla zejména věnována akciím technologických firem jako Hewlett-Packard (profil, názory). Nálada na trhu se také vylepšila poté, co největší světová biotechnologická společnost Amgen Inc. (profil, názory) vydala příznivý výhled budoucích výsledků.

Americké akcie ve středeční obchodní seanci oslabily. Největší oslabení vykázal technologický sektor, když investoři našli pouze málo podnětů k tomu, aby otevírali dlouhé pozice v reakci na horší než analytiky předpokládané příjmy společnosti Hewlett-Packard (profil, názory) za první fiskální čtvrtletí a rovněž tak oznámení firmy, že vyhlídky investic do informačních technologií zůstávají i nadále slabé. Kromě technologického sektoru se do červených čísel ponořily tituly z finančního, pojišťovacího, stavebního, biotechnologického, telekomunikačního segmentu a sektoru utility.

Neočekávaně prudký růst zakázek na zboží dlouhodobé spotřeby (v lednu se zvýšily o 3,3 %) spolu s ochladnutím obav z války na Blízkém Východě po zprávě, že Irák zničí své zakázané zbraně, táhl ve čtvrtek vzhůru americké akciové indexy. Naopak negativně se vyvíjel počet nových žadatelů o dávky v nezaměstnanosti vzrostl na 417 000 ve srovnání s předchozími 406 000 po revizi. Z jednotlivých titulů se dařilo např. farmaceutické firmě Pfizer (profil, názory) poté, co Evropská komise schválila převzetí jejího evropského rivala, společnosti Pharmacia Corp. (profil, názory).

Pátek byl bohatý na makroinformace. Byla zveřejněn finální výsledek HDP za poslední čtvrtletí loňského roku, od něhož se neočekávalo výrazné překvapení (očekávaná hodnota 1,1 %, předběžný údaj byl 0,7 %). Důležitý byl také Chicagský PMI, který monitoruje aktivitu ve zpracovatelském průmyslu v regionu Chicaga. Ve srovnání s lednem se očekával pokles. Byla zveřejněna důvěra dle University of Michigan, kde se očekávalo, že bude beze změny.

Evropa

Evropské akcie v pondělí propadly taženy šokujícím oznámením Aholdu. Ahold oznámil, že špatně zaúčtoval některé operace ve své americké divizi, což opět oživilo předchozí účetní skandály. Ztrácely i akcie ING a Aegon, které drží podíly v Aholdu. Investoři také opět sledovali vývoj okolo Iráku. Úterý bylo černým dnem pro evropské akcie, když všechny významné evropské indexy zaznamenaly prudký pokles. Reagovaly tak na nepříznivé zprávy z podnikové sféry (Suez, Vivendi) a také na pokles spotřebitelské důvěry v USA. Lepší než očekávaná hodnota německého indexu důvěry Ifo (vzrostl na 88,9 bodu z lednových 87,4 bodu) sestupný trend zvrátit nedokázala. Ve středu pokračovaly evropské akcie v propadu. Trh táhly dolů zejména pojišťovny (Swiss Reinsurance, Aviva). V Německu byl zveřejněn vývoj HDP za loňský rok, který se zvýšil o 0,2 % (nejpomalejší růst za posledních devět let). Meziročně se HDP v posledním čtvrtletí minulého roku zvýšil o 0,5%, zatímco trh očekával růst o 0,6 %. Optimismus na amerických akciových trzích se přelil i na evropské burzy a většina indexů ve čtvrtek rostla. Některé akcie se těšily zájmu investorů kvůli nízkým cenám (RWE a Bayer), jiným, např. pojišťovnám Axa a Zurich Financial, pomohly k růstu dobré hospodářské výsledky. Evropské trhy v pátek v počátku obchodování ztrácely. Nedařilo se výrobcům automobilů (BMW, VW, DaimlerChrysler). Klesala také společnost Bayer kvůli aféře ohledně smrtících léků.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv akcii další informace, klikněte na link nazvaný profil za jejím jménem.

Informace o vývoji tuzemských i zahraničních kapitálových trhů můžete sledovat v sekci akcie.penize.cz.

Autor pracuje ve společnosti ABN AMRO Asset Management.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-20
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Na čem jde za války vydělat?

25. 2. 2003 | Aleš Vávra

Na čem jde za války vydělat?

Na amerických akciových trzích panuje momentálně silná nervozita vyplývající především z nejistoty, která souvisí s možným vypuknutím a následným vývojem ozbrojeného konfliktu v Iráku.... celý článek

Fondy: přichází obleva?

24. 2. 2003 | Tomáš Prouza

Fondy: přichází obleva?

Fondy jako by kopírovaly počasí venku - je čím dál tepleji a občas dokonce i vysvitne sluníčko. Stejně příjemně se chová i výkonnost a investoři do fondů přinášejí nové a nové peníze.... celý článek

Válka? - Válka!

17. 2. 2003 | David Petráček

Válka? - Válka!

Trhy přecitlivěle reagovaly na jakoukoliv změnu v situaci ohledně Iráku. Mírné ústupky na jakékoliv straně jsou přijímány s nadšením a naopak.

Nejednoznačný vývoj trhů

10. 2. 2003 | David Petráček

Nejednoznačný vývoj trhů

V uplynulém týdnu trhy měnily směr téměř každý den a v hledání jistoty jim nepomohl ani Colin Powel.

Irák bojuje na kapitálových trzích

3. 2. 2003 | David Petráček

Irák bojuje na kapitálových trzích

I když o útoku na Irák nebylo ještě rozhodnuto. Jsou obavy o válce již několik týdnů jedním z hlavních důvodů propadů na kapitálových trzích.

Partners Financial Services