Na čem jde za války vydělat?

Aleš Vávra | 25. 2. 2003
Na čem jde za války vydělat?
Na amerických akciových trzích panuje momentálně silná nervozita vyplývající především z nejistoty, která souvisí s možným vypuknutím a následným vývojem ozbrojeného konfliktu v Iráku.
Investoři si zároveň kladou otázku, na kterých titulech lze před a během konfliktu "vydělat". Podle mého názoru se atraktivními jeví především společnosti zabývající se ochranou a zabezpečením provozu informačních systémů, ať už proti různým počítačovým virům či hackerským útokům. Proto se na ně teď zaměřím.

Kybernetická kriminalita

S rozmachem informačních technologií se ruku v ruce zvyšuje počet případů kybernetické kriminality. Ta má sama o sobě několik podob, od pokusů o průnik do informačních systémů, čili tzv. hacking, až po tvorbu počítačových virů. Počet hacků (průniků) poslední dobou narůstá tak rychle, že například Attrition, jedna z nejznámějších skupin zabývajících se jejich monitoringem, již v polovině roku 2001 prohlásila, že nestačí sledovat a aktualizovat svoji databázi.

Stejně tak rychle roste i dokonalost počítačových virů, ať už mluvíme o tempu jejich šíření nebo schopnosti maskovaní před detekcí. Důkazem zvyšujících se "kvalit" virů byl například mediálně velice známý vir Slammer. Ten letos v lednu napadl servery, na kterých byl nainstalován Microsoft SQL Server 2000 s neopravenou chybou. Virus se rozšířil neuvěřitelně rychle a během víkendu vyřadil z provozu cca 80 tisíc serverů. Jedním z jeho projevů byl výpadek drtivé většiny z celkem 13 000 bankomatů Bank of America v USA.

Vzniklé škody

Kvůli tomu, že informační systémy jsou dnes v různé podobě součástí téměř každé firmy, jejich selhání, ať již zaviněné nebo nezaviněné, se okamžitě promítá do ekonomiky postižené firmy. Otázkou je jen výše této ztráty. Podle Computer Security Institute, která provedla v roce 2002 výzkum mezi 503 společnostmi (zastoupeny byly téměř všechny obory a sektory), zaznamenalo 90 % dotazovaných respondentů za posledních 12 měsíců průnik do svých systémů, přičemž ve 40 % těchto případů se jednalo o pokusy k průniku z vnějšku firmy. Tímto způsobem vzniklá škoda u 223 z nich celkem dosáhla úctyhodných 455 milionů USD!!!

Válka v Iráku

Po případném vypuknutí konfliktu v Iráku se dá předpokládat, že „bitva“ se nepovede jen na bojištích. Irák asi nedisponuje informačními technologiemi na takové úrovni, aby jejich vyřazení z provozu mohlo zásadně ovlivnit vývoj konfliktu. Avšak Spojené státy patří mezi země, jejichž ekonomika je s informačními systémy velmi úzce propojená. Proto hrozí nebezpečí spíše jim.

Předpokládám, že kyberterorismus bude v blížícím se konfliktu jeden z projevů sympatie či antipatie k té či oné straně. Lze tedy očekávat, že různé názorové platformy, skupiny či přímo organizované vojenské jednotky využijí této situaci k prezentaci vlastních dovedností. Terčem útoků by se pak v případě USA mohly stát zpravodajské servery, internetoví prodejci nebo i klíčové finanční instituce, jako jsou zúčtovací centra či burzy samotné.

V případě, že opravdu dojde k rozsáhlejšímu kybernetickému útoku, akcie firem nabízející řešení tohoto problému se jistě dostanou do centra pozornosti investorů.. Proto navrhuji otevřít si spekulační portfolio složené z těchto akcií: Symantec Corp. (profil, názory), Check Point Software (profil, názory), Internet Security Systems, Network Associates Inc., SonicWALL Inc. (profil, názory), VeriSign Inc. (profil, názory). Podíly jednotlivých akcií bych rozložil v tomto poměru: Check Point Software + Symantec Corp. = 60%, zbývajících 40 % rovnoměrně mezi zbytek titulů.

Tento investiční tip je určen investorům s větším sklonem k riziku. Nedoporučuji do něj alokovat více než 10 % prostředků určených pro investici do kapitálového trhu. 

Je autorova úvaha správná? Napište svůj názor na tento způsob zhodnocení majetku!

Autor pracuje v J&T Securities jako trader na americkém akciovém trhu.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

Akcie, burza, Internet, Investice, riziko, válka

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Vojenská technika, dobrý tip?

26. 11. 2002 | Aleš Vávra

Vojenská technika, dobrý tip?

Jsem přesvědčen, že makroprostředí ve Spojených státech nebude v půlročním horizontu ovlivňovat "pouze" fiskální politika vlády USA, ale především světová politika v boji proti Iráku. celý článek

Hrozí Spojeným státům Housing bubble?

24. 9. 2002 | Aleš Vávra

Hrozí Spojeným státům Housing bubble?

V poslední době se na americkém akciovém trhu objevilo několik spekulací ohledně možné další spekulativní bubliny, která se tentokrát týká trhu nemovitostí ("housing bubble").

Daytrading: risk management a jeho aplikace

18. 1. 2002 | Aleš Vávra

Daytrading: risk management a jeho aplikace

Hlavním pravidlem daytradingu je stanovení maximální velikosti ztráty či zisku a jejího striktního dodržování, jedině striktním dodržováním limitů můžete zabránit tomu, abyste "prodělali... celý článek

Návod: daytraderem snadno a rychle

17. 1. 2002 | Aleš Vávra

Návod: daytraderem snadno a rychle

Technik denního obchodování je celá řada, v článku z klávesnice zkušeného spekulanta se máte možnost seznámit s těmi nejrozšířenějšími.

Burzovní spekulant: Daytrading je alternativou

19. 12. 2001 | Aleš Vávra

Burzovní spekulant: Daytrading je alternativou

"V současné době, kdy se americký kapitálový trh pohybuje v nejistém prostředí, z hlediska ekonomického i politického, je krátkodobé investování založené na denních spekulacích - tzv.... celý článek

Partners Financial Services