Irák bojuje na kapitálových trzích

David Petráček | 3. 2. 2003
Irák bojuje na kapitálových trzích
I když o útoku na Irák nebylo ještě rozhodnuto. Jsou obavy o válce již několik týdnů jedním z hlavních důvodů propadů na kapitálových trzích.

Spojené státy

Obavy z války s Irákem srazily v pondělí americké kapitálové trhy. Zbrojní inspektoři OSN ve své zprávě uvedli, že Irák nedal dostatek důkazů. Do červených čísel poklesly v první obchodní seanci nového týdne především akcie farmaceutických firem jako Pfizer Inc. (profil, názory), Merck & Co.  (profil, názory) a Eli Lilly & Co. (profil, názory). Nedařilo se ani Broadcon v reakci na odstoupení ředitele a zakladatele společnosti. Akcie třech největších telekomunikačních firem -Verizon Communications Inc. (profil, názory), SBC Communications Inc. (profil, názory) a BellSouth Corp. (profil, názory) - ve Spojených státech naproti tomu posílily poté, co společnost UBS Warburg zvýšila jejich investiční doporučení.

Americké akcie v úterý po delší době výrazněji posílily. Důvodů bylo hned několik. Tím hlavním bylo relativní uklidnění situace kolem Iráku. Dalším prorůstovým impulsem bylo ohlašování korporátních výsledků hospodaření, které dopadly obecně lépe než byla nastavena očekávání trhu. Růst podpořily i makročísla, která byla také mírně pozitivnější než očekávání. Ohlašovaly firmy Procter & Gamble (profil, názory), Merck (profil, názory), DuPont a SBC Communications (profil, názory) (ta jediná oznámila meziroční snížení zisku). Největšími tahouny růstu byly akcie firem zabývajících se těžbou ropy a zemního plynu, zatímco největší pokles zaznamenaly polovodiče, zlato a biotechnologické tituly.

Ačkoliv akciové trhy zahájily středeční obchodování poklesem oproti předchozímu dni, v průběhu obchodování se postupně šplhaly nahoru, až nakonec skončily v plusových hodnotách. Na růstu se nejvíce podílely akcie energetického a farmaceutického průmyslu. Na trzích stále pokračuje období ohlašování hospodářských výsledků firem. Mezi významné společnosti, které ohlásily lepší než očekávané výsledky, patřily například Verizion Communications a Novellus Systems. Ve středu také proběhlo v USA zasedání FEDu, které potvrdilo vyčkávací přístup ohledně případné změny úrokových sazeb. Ty zůstávají i nadále na historických minimech.

Akcie ve čtvrtek klesly poté, co společnost AOL (profil, názory) zveřejnila, že v roce 2002 její hospodaření skončilo ve ztrátě 87,7 mld USD kvůli nákladům na odepsání hodnoty své pobočky America Online a televizních kabelových systémů. Chemický koncern Dow Chemical (profil, názory) rovněž zveřejnil větší než očekávanou ztrátu za čtvrtý kvartál. Ve čtvrtek bylo také zveřejněno mnoho makrodat. HDP ve čtvrtém čtvrtletí vzrostl anualizovaně o 0,7 %. To je výrazné zpomalení proti třetímu čtvrtletí, kdy americká ekonomika světa vykazovala růst v přepočtu na celý rok o 4,0 %. Výrazně poklesla i osobní spotřeba z 4,2 % ve třetím čtvrtletí na jedno procento. Překvapivě však ve čtvrtém čtvrtletí vzrostly investiční výdaje o 1,5 procenta.

V pátek dala pozitivní impuls do začátku obchodování společnost Walt Disney (profil, názory), která ohlásila své hospodářské společnosti. Optimismus investorům však dal hlavně výhled společnosti pro roky 2003 a 2004. V pátek bylo zveřejněno mnoho makroinformací. Byl oznámen vývoj osobního příjmu za prosinec, který by měl podle odhadů být 0,2 %. Další důležitou zprávou bylo ohlášení spotřebitelské důvěry dle University of Michigan za měsíc leden. U té se předpokládala hodnota 83,9 oproti předchozí 83,7. Také u Chicagského indexu nákupních manažerů za leden se očekával mírný růst na 52,2 z 51,3.

Evropa

V pondělí evropské akciové trhy opět ztrácely taženy pokračujícími obavami z politické situace okolo Iráku. Ze společností ztrácely hlavně pojišťovny (Aviva a ING Group). Pokles zaznamenaly i technologie. V úterý trhy mírně posílily. Dařilo se akciím ropných - například TotalfinaElf a energetických společností - například E.ON. Naopak propad zaznamenaly společnosti HVB Group a Deutsche Telekom. Ve středu byl vývoj v Evropě nejednotný. Pohyb směrem nahoru udával trend v USA a akcie farmaceutických a ropných společností. Ve Francii si vedla dobře společnost France Telecom. Posilovaly také společnosti Nokia a Ericsson. Také ve čtvrtek byl vývoj na jednotlivých trzích v Evropě rozdílný. Avšak v pátek se už víceméně všichni pohybovaly stejným směrem, a to dolů. Byla to hlavně reakce na čtvrteční vývoj v USA, kde kapitálové trhy zaznamenaly silné propady.

Informace o vývoji tuzemských i zahraničních kapitálových trhů můžete sledovat v sekci akcie.penize.cz.

Autor pracuje ve společnosti ABN AMRO Asset Management.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Plně pod vlivem hospodářských výsledků

27. 1. 2003 | David Petráček

Plně pod vlivem hospodářských výsledků

Ne vždy zcela pozitivní hospodářské výsledky a přetrvávající obavy z války v Iráku způsobily negativní vývoj na kapitálových trzích.

Ohlašování v plném proudu

20. 1. 2003 | David Petráček

Ohlašování v plném proudu

Uplynulý týden upírali investoři zraky na výsledky ohlašování hospodářských výsledků, jelikož na programu byly opravdové lahůdky jako například IBM nebo Sun Microsystems.

Předpověď burzovního počasí

16. 1. 2003 | Petr Fejtek

Předpověď burzovního počasí

Rosnička z Wall Street by jistě mohla být vyvážena nejen zlatem, ale šeky s přímo bilionovými čísly. Tržní kapitalizace NYSE sice klesla pod 10 bilionů (českých, tedy 10 000 amerických)... celý článek

Ani medvědí, ani býčí trh, nýbrž klokaní!

14. 1. 2003 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Ani medvědí, ani býčí trh, nýbrž klokaní!

Australského vačnatce zavedl do investičního slovníku Patrick Mange, ředitel pro oblast výzkumu a strategie BNP Paribas. Přečtěte si jeho prognózu vývoje kapitálových a finančních trhů... celý článek

Jaký byl rok 2002 z pohledu globálních akcií?

8. 1. 2003 | Tomáš Mergl

Jaký byl rok 2002 z pohledu globálních akcií?

Světové akciové trhy uzavřely rok 2002 již potřetí v řadě se ztrátou, a to na pozadí klesajících podnikových zisků, množství účetních skandálů a bankrotů mezi americkými firmami, rostoucího... celý článek

Partners Financial Services