Válka? - Válka!

David Petráček | 17. 2. 2003
Válka? - Válka!
Trhy přecitlivěle reagovaly na jakoukoliv změnu v situaci ohledně Iráku. Mírné ústupky na jakékoliv straně jsou přijímány s nadšením a naopak.

Spojené státy

Americké akcie v pondělí posilovaly taženy očekáváním, že nedojde k vojenskému konfliktu mezi USA a Irákem poté, co Irák souhlasil s přelety špionážních letadel nad svým uzemím. Nicméně zisky akciových trhů později zchladil komentář z Bílého domu, který uvedl, že souhlas Iráku nic nemění na požadavku jeho odzbrojení. Z podnikové sféry trh ovládly zprávy o spojování společností. SBC Communications (profil, názory) ztrácely po zprávách, že je údajně ochotna zaplatit 10 mld. dolarů na DericTV vlastněnou Hughes Electronics (profil, názory). Johnson & Johnson (profil, názory) oznámil, že kupuje společnost Scios (profil, názory). United Technologies (profil, názory) podpořily růst trhu díky pozitivním komentářům o hospodaření v roce 2003.

Trhy v úterý ztrácely ovlivněny zveřejněním nahrávky ve které údajně Usama bid Ladin varuje arabské státy před podporou USA ve vojenské akci proti Iráku. Trh také sledoval projev Alana Greenspana před bankovním výborem Senátu, ve kterém uvedl, že nejistota ohledně války s Irákem vytváří bariéry pro podnikové výdaje a zakaluje výhled ekonomiky. Výrazně propadly akcie SBC Communications (profil, názory) stále v reakci na spekulace, že jedná o převzetí DirecTV od Hughes Electronics. Technologický sektor podpořily komentáře Texas Instrument (profil, názory), který potvrdil svoje očekávání ziskového hospodaření v prvním čtvrtletí 2003. Dařilo se i Xillix, Motorola (profil, názory) a Intel (profil, názory). Lepší výsledky poslaly nahoru akcie Aetna (profil, názory) a Yum Brands.

Americké akciové trhy ve středu opět ztrácely. Pokles zasáhl všechny sektory, pouze potravinářský průmysl si připsal malé zisky díky dobrým výsledkům společnosti Coca Cola (profil, názory). Propad zaznamenal obchodník s energií El Paso (profil, názory), kterému byl snížen rating. Dále oslabily společnosti Viacom Inc. (profil, názory) a Applied Materials (profil, názory). Z ostatních sektorů ztrácely automobilky - například General Motors (profil, názory) a nedařilo se ani velkým bankám. Celkově slabé výsledky se opět přičítají geopolitickým hrozbám tentokrát navíc podpořeným novými obavami z teroristických útoků.

Trhy ve čtvrtek ztrácely i před lepší makroekonomická data. Trh opět opanovaly obavy z války proti Iráku a z možných teroristických útoků. Investoři se obávají, že válka nebo teroristické útoky ovlivní chování spotřebitelů, což se negativně promítne do vývoje ekonomiky. Obavy investorů podpořily zprávy o zavření letiště v Britském Gatwicku (policie zadržela muže s ručním granátem) a také vyšetřování podezřelého balíčku v New Yorku. Ve čtvrtek byla oznámena dobrá makroekonomická data v podobě maloobchodních tržeb a počtech nově nezaměstnaných (377 000 oproti očekávaným 390 000). Propadly akcie McDonald’s v reakci na pokles lednových tržeb. Qualcomm (profil, názory) ztrácel v reakci na nový čip vyráběny Intelem (profil, názory). Ten na tyto zprávy reagoval růstem.

V pátek vstoupily trhy do obchodování pozitivně. Investoři čekali na projev šéfa zbrojních inspektorů Hanse Blixe. Před začátkem seance byla zveřejněna příznivá zpráva o vývoji průmyslové produkce, která vzrostla v lednu o 0,7 %. Naopak nepříznivý vývoj zaznamenal index spotřebitelské důvěry dle University of Michigan, která v únoru klesla na 79,2 z lednových 82,4. Očekával se nižší pokles na 81,9.

Evropa

V pondělí trhy v Evropě poklesly. Nedařilo se pojišťovnám v reakci na snížení výhledu hospodaření společnosti Munich Re. Dařilo se společnostem BP, AWG, Grid Transcho, Centrica, Severn Trent a Schottisch Power. Po celou dobu obchodování však trhy strašila hrozba války s Irákem. Naopak v úterý si trhy polepšily. Trh ovlivnil optimismus poté co Irák souhlasil s přelety monitorovacích letadel nad jejich územím. Dařilo se pojišťovacímu sektoru v reakci na lepší než očekávané výsledky společnosti Converium. Posilovaly Munich Re, Aegon, AXA, ING, Fortis a Generali. Lepší výsledky poslaly nahoru i akcie Philips, Tele2, Sandwik, posilovala i finská Nokia. Naopak horší výhledy srazily akcie Akzo Nobel. Ve středu však Evropa téměř svorně klesala. Propadly i oblíbené tituly L´Oreal nebo Carrefour. Strach z terorismu a pokles amerických trhů při začátku obchodování poslal ve čtvrtek dolů většinu evropských akciových trhů. Dařilo se však bankovním titulům, řada významných bank oznamovala své výsledky za poslední čtvrtletí 2002. Většinou byly horší, než o rok dříve, trh však očekával daleko větší propad. Evropské trhy v průběhu pátečního dopoledne posilovaly díky technologickému sektoru, který podpořila čtvrteční výsledková zpráva Dellu. V růstu se angažovaly především akcie Infineonu a také DaimlerChrysler.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoliv z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu.

Informace o vývoji tuzemských i zahraničních kapitálových trhů můžete sledovat v sekci akcie.penize.cz.

Autor pracuje ve společnosti ABN AMRO Asset Management.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejednoznačný vývoj trhů

10. 2. 2003 | David Petráček

Nejednoznačný vývoj trhů

V uplynulém týdnu trhy měnily směr téměř každý den a v hledání jistoty jim nepomohl ani Colin Powel.

Irák bojuje na kapitálových trzích

3. 2. 2003 | David Petráček

Irák bojuje na kapitálových trzích

I když o útoku na Irák nebylo ještě rozhodnuto. Jsou obavy o válce již několik týdnů jedním z hlavních důvodů propadů na kapitálových trzích.

Plně pod vlivem hospodářských výsledků

27. 1. 2003 | David Petráček

Plně pod vlivem hospodářských výsledků

Ne vždy zcela pozitivní hospodářské výsledky a přetrvávající obavy z války v Iráku způsobily negativní vývoj na kapitálových trzích.

Ohlašování v plném proudu

20. 1. 2003 | David Petráček

Ohlašování v plném proudu

Uplynulý týden upírali investoři zraky na výsledky ohlašování hospodářských výsledků, jelikož na programu byly opravdové lahůdky jako například IBM nebo Sun Microsystems.

Předpověď burzovního počasí

16. 1. 2003 | Petr Fejtek

Předpověď burzovního počasí

Rosnička z Wall Street by jistě mohla být vyvážena nejen zlatem, ale šeky s přímo bilionovými čísly. Tržní kapitalizace NYSE sice klesla pod 10 bilionů (českých, tedy 10 000 amerických)... celý článek

Partners Financial Services