Fondy na houpačce

Tomáš Skřivánek | 10. 2. 2003
Fondy na houpačce
Nejistota fondům nesvědčí. Ty, které se chlubí v jednom týdnu nejlepší krátkodobou výkonností, končí hned v tom následujícím hluboko v poli poražených. A naopak.

Akciové trhy a na nich investující fondy počátkem února klesaly, za týden padly kurzy v průměru o 0,69 procenta. U ostatních kategoriích se průměrná týdenní výkonnost pohybovala v kladných číslech. Měsíční a čtvrtletní, pololetní i roční zhodnocení zůstává u akciových fondů a fondů fondů záporné. Proti počátku listopadu minulého roku ztrácejí kurzy akciových fondů 5,7 procenta a fondy fondů dokonce 10,3 procenta. Za rok tratí akciové fondy v průměru 28,4 procenta a fondy fondů 33,1 procento.

Šesti z deseti fondů s nejhorší týdenní výkonností propadl kurz za týden o více než jedno procento. Nejhůře dopadla dvojice fondů ČP Investu - Nové ekonomiky (profil, názory, koupit) (-1,99 procenta) a Farmacie a biotechnologie (profil, názory, koupit) (-1,9 procenta), doprovázená fondem Euro (profil, názory) (-1,76 procenta) správcovské společnosti J&T AM. Také ostatní padající fondy měly ve svých portfoliích výrazné zastoupení akcií. Podívejte se na ostatní fondy se špatnou týdenní výkonností.

Nejlepší týdenní výkonnosti za první únorový týden dosáhl InvestAGe AG 2000 (profil, názory) - plus 1,61 procenta, ISČS Globaltrend FF (profil, názory) (+1,03 procenta) a Fond fondů První investiční (OFPISFF) (+1 %) Podívejte se, které další fondy zhodnotily za týden majetek nejvíce!

Mezi fondy s nejvyššími přílivy nových investic kralovalo, pomineme-li průtokový zhodnocovač peněz pro podniky IKS Dividendový (+311 milionů korun), tradiční kvarteto ISČS Sporobond (profil, názory) (+188 milionu korun), KBC Multi Cash ČSOB CZK (ZFKBCMCZ) (+118 milionů korun), ISČS Sporoinvest (OFICSSPI (+104 milionu korun) a IKS peněžní trh (profil, názory) (+67 milionu korun). Top ten nejvyšších čistých prodejů je zde.

Odkupy podílových listů postihly především ČSOB výnosový (profil, názory) (-252 milionů korun) a IKS Globální (profil, názory) (-177 milionů korun). Na dalších místech se umístily ČP Invest Český (profil, názory), Fond peněžního trhu První investiční (profil, názory) a Restituční fond (OFPISRES) téhož správce. U fondu peněžního trhu První investiční mohlo ochladnutí zájmu o něj způsobit zavedení vstupního poplatku 0,1 procenta od 3. února. Výše poplatku je tak nyní shodná s korunovým fondem peněžního trhu KBC Multi Cash ČSOB (ZFKBCMCZ), nabízeným ve stejné distribuci, který má však o poznání nižší správcovský poplatek a především díky nižšímu zdanění též lepší výkonnost.

Investoři celkem odkoupili podílové listy za 1,378 miliardy korun. Při nových investicích za 1,7 miliardy korun vychází, že čisté prodeje mají znaménko "plus" před částkou 323 milionů. Deset fondů s nejvyšším úbytkem majetku najdete v této tabulce.

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:
Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy
Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním
Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností

Kterému fondu peněžního trhu dáváte momentálně přednost? Jaká investiční společnost má podle vás nejlépe propracovaný prodejní servis? Napište svůj názor.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoliv z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-26
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akciová oáza v roce 2002

4. 2. 2003 | Stanislav Volek

Akciová oáza v roce 2002

Již třetí sezónu svírají vyspělé kapitálové trhy silné medvědí paže a na rozbouřeném akciovém moři je dnes jen málo spásných přístavů. Jedním z mála regionů, kde investor do akcií či... celý článek

Trendbond : Plus bondový – 2 : 0

3. 2. 2003 | Tomáš Skřivánek

Trendbond : Plus bondový – 2 : 0

Z hlediska výkonnosti a získávání nového majetku pod správu zůstaly v posledním lednovém týdnu všechny fondy s dalším investičním horizontem hluboko v poli poražených.

Nic než dluhopisy a peněžní trh

27. 1. 2003 | Tomáš Skřivánek

Nic než dluhopisy a peněžní trh

Červená čísla měly v kolence týdenní výkonnost všechny v tuzemsku registrované fondy, jejichž investiční strategie je orientovaná na jiné nástroje než dluhopisy peněžní trh, případně... celý článek

Fondy: bude se zlevňovat?

20. 1. 2003 | Tomáš Skřivánek

Fondy: bude se zlevňovat?

Optimistická zpráva: bezmála miliarda korun přibyla za uplynulý týden do tuzemských fondů. Realistický výklad: 60 procent této částky připadá na dva institucionální fondy peněžního... celý článek

Opravdu důstojné vykročení

13. 1. 2003 | Tomáš Skřivánek

Opravdu důstojné vykročení

Pokud platí "jak na Nový rok, tak po celý rok", bude rok 2003 pro fondy velmi úspěšný. Jen za první lednový týden pod jejich správu připlynulo neuvěřitelných 4,3 miliardy korun nových... celý článek

Partners Financial Services