Opravdu důstojné vykročení

Tomáš Skřivánek | 13. 1. 2003
Opravdu důstojné vykročení
Pokud platí "jak na Nový rok, tak po celý rok", bude rok 2003 pro fondy velmi úspěšný. Jen za první lednový týden pod jejich správu připlynulo neuvěřitelných 4,3 miliardy korun nových investic.

Kdyby se letošní první obchodní týden stal pro fondy standardem, spravovaly by na konci roku zhruba 300 miliard korun, třikrát více majetku než je pod jejich správou nyní. Tato varianta je ale velmi nepravděpodobná, 3,3 miliardy korun získal během uplynulého týdne jediný fond ČSOB Výnosový (profil, názory). U něj, jak z jeden a čtvrt roku staré historie známo, platí, že co jeden týden získá, často ho za pár týdnů opustí. Jinak to ale ani u fondu pomáhajícího stabilizovat cash flow podniků není možné.

Souboj vedený poplatky

Zatímco ISČS své nulové poplatky na podzim zrušila, konkurence postupuje opačným směrem. ING již několik měsíců s úspěchem vyhlašuje svůj "Fond měsíce", který prodává bez poplatku. V lednu padl los na ING (L) Invest World (profil, názory, koupit) benchmarkovaný s indexem MSCI World. Po půl roce nabude 14.1. platnost také zlevnění IKS KB, o kterém jsme již v polovině loňského léta psali v článku Investiční horizont v praxi. Poplatky IKS Dluhopisového (profil, názory), IKS světových indexů (profil, názory) a IKS fondu fondů (profil, názory) se změní ze vstupních na výstupní a v čase budou klesat až k nule. Zatímco marketing ING a IKS je zaměřen převážně na získávání nových klientů, ŽB Trust (profil, názory) se rozhodl motivovat k investování ty stávající. Pásma určující výši poplatku se nezměnila, nyní však již nezávisí pouze na velikosti jedné konkrétní investice, ale na součtu právě realizované investice a celkových aktiv klienta ve fondech Živnobanky. Pro ilustraci: při stejné investici třiceti tisíc korun je přirážka u Živnobanka - obligačního fondu (profil, názory) 0,9 %. Pokud však již budete mít ve fondu (nebo v jiných fondech rodiny Živnobanka) "nainvestováno" například devadesát tisíc korun, při své investici se dostáváte s celkovou hodnotou aktiv 120 tisíc korun do výhodnějšího pásma se vstupním poplatkem již pouze 0,3 %. Jak je z příkladu patrné, dlouhodobé investování do fondů Živnobanka bude i pro relativně menší investice znamenat výhodnější sazbu. Věřím, že aktuální úpravy sazebníků, ať již u ING, IKS nebo ŽB jsou příslibem nastupujícího konkurenčního boje vedeného kreativnějšími a zřejmě i efektivnějšími metodami, než na jaké jsme byli v minulých letech zvyklí.

Lednový efekt?

Více než šestiprocentního růstu dosáhl v uplynulém týdnu ČSOB světový akciový (profil, názory). O více než dvě procenta rostl též Globaltrend ISČS (profil, názory), ČP Invest Globálních značek (profil, názory, koupit) a Fond nové ekonomiky (profil, názory, koupit) téhož správce. Také většina ostatních akciových fondů rostla, celá první desítka nejúspěšnějších o výrazně více než jedno procento.

Na čelo čistých prodejů, pomineme-li již zmiňovaný ČSOB výnosový, se s 335 miliony korun nových investic propracoval Sporoinvest ISČS (profil, názory), následovaný Sporobondem (profil, názory) (+272 milionů korun) a IKS peněžní trh (profil, názory) (+138 milionů korun). Opačný konec tabulky nevypadá vůbec tragicky, protože odkupy jsou velmi nízké –kralují mu stálice - Restituční fond První investiční (OFPISRES) (-5,4 milionu korun) a IKS Globální (OFOKSGL) (-2,5 milionu korun). Na dalších místech se umístil IKS Dividendový (profil, názory) a Pioneer Trust (profil, názory) a několik dalších fondů ze stáje První investiční.

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:
Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy
Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním
Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoliv z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Myslíte, že se letos dočkáme nějaké další zajímavé poplatkové strategie? Jaké? Které fondy budou letos úspěšné a o které naopak zájem opadne? Napište nám! Těšíme se na vaše názory!

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: hurá na prázdniny

23. 12. 2002 | Tomáš Skřivánek

Fondy: hurá na prázdniny

Na rozdíl od většiny ostatních finančních společností si dokáží správci fondů na přelomu roku vždy dopřát klid a pohodu. I letos přeruší většina investičních společností činnost.

Fondy: nacionalismus se vyplácí

16. 12. 2002 | Tomáš Prouza

Fondy: nacionalismus se vyplácí

I když minulý týden byl především ve znamení červených čísel a masivního vybírání peněz, důvod k radosti mají především nacionalisticky zaměření investoři.

Fondy: jak vyzrát na Komisi

2. 12. 2002 | Tomáš Prouza

Fondy: jak vyzrát na Komisi

České investiční společnosti se nebojí ani padajících trhů, ani poklesu zájmu investorů. Jediné, z čeho mají strach, je Komise pro cenné papíry a její moc komplikovat všem život. Dva... celý článek

Partners Financial Services