Nic než dluhopisy a peněžní trh

Tomáš Skřivánek | 27. 1. 2003
Nic než dluhopisy a peněžní trh
Červená čísla měly v kolence týdenní výkonnost všechny v tuzemsku registrované fondy, jejichž investiční strategie je orientovaná na jiné nástroje než dluhopisy peněžní trh, případně tuzemské akcie.

Hlavní burzovní indexy jako Dow Jones (hodnoty, grafy), Nasdaq (hodnoty, grafy), nebo DAX (hodnoty, grafy) v uplynulém týdnu klesaly. Nelze se proto divit, že špatně dopadly i do nich investující fondy.

Bezmála osmiprocentní propad kurzu zaznamenal ISČS Eurotrend (profil, názory) (-7,98 procenta), následovaný svým rodným bratrem – fondem fondů Globaltrend (profil, názory) (-6,57 procenta). Na třetím místě odzadu se umístil J&T AM Euro (profil, názory) (-6,07 procenta) (ex. Newton Euro), následovaný všemi podobně zaměřenými fondy, ať již akciovými nebo investujícími do fondových portfolií. Osm nejméně výkonných fondů se propadlo za jediný týden o více než pět procent. Podívejte se sami na Bottom 10 fondů s nejnižší týdenní výkonností.

Vinnou stagnace trhů mírně rostly jen dluhopisové fondy a fondy peněžního trhu. Stále častěji se mezi nejvýkonnějšími dluhopisovými fondy prosazují zástupci ČP Investu (profil, názory). Tentokrát se nejlépe dařilo jejich Fondu státních dluhopisů (profil, názory, koupit). Více najdete v tabulce nejvyššího týdenního zhodnocení.

Čelo tabulky čistých prodejů udržel s 200 miliony korun nových investic ISČS Sporoinvest (profil, názory), následovaný s mírným odstupem šesti milionů korun Sporobondem (OFSISSPB). Třetí příčku obsadil IKS peněžního trhu (profil, názory) a čtvrtou ISČS Trendbond (profil, názory). Podívejte se, které další fondy prodaly minulý týden nejvíce nových podílových listů (čisté prodeje).

Celkově nyní spravují české fondy o 260 milionů korun méně než v polovině ledna. Na bilanci se kladnými týdenními čísly podílejí především fondy dluhopisové (+329,5 milionů korun) a akciové (+353 tisíc korun). Proti nim šly především fondy peněžního trhu (-364,6 milionu korun) a fondy smíšené (-222 milionů korun). Jmenovitě měl nejvyšší odkupy ČSOB výnosový (profil, názory) (-702 milionů korun) a IKS Globální (profil, názory). Které další fondy investoři nejvíce opouštěli najdete tady.

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:
Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy
Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním
Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností

Co nového se stane tento týden? Bude ISČS dále zvyšovat svůj náskok před konkurencí? (Již nyní má spravuje ve fondech dvakrát více než druhá IKS KB). Čeká v tomto roce ještě něco dobrého dluhopisové fondy? Vyplatí se kupovat středoevropské akciové fondy – ING český akciový, ISČS Sporotrend nebo IKS balancovaný? Vzrostou po vstupu do EU výrazně středoevropské tituly? Napiště svůj názor či zkušenosti!

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoliv z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-32
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: bude se zlevňovat?

20. 1. 2003 | Tomáš Skřivánek

Fondy: bude se zlevňovat?

Optimistická zpráva: bezmála miliarda korun přibyla za uplynulý týden do tuzemských fondů. Realistický výklad: 60 procent této částky připadá na dva institucionální fondy peněžního... celý článek

Opravdu důstojné vykročení

13. 1. 2003 | Tomáš Skřivánek

Opravdu důstojné vykročení

Pokud platí "jak na Nový rok, tak po celý rok", bude rok 2003 pro fondy velmi úspěšný. Jen za první lednový týden pod jejich správu připlynulo neuvěřitelných 4,3 miliardy korun nových... celý článek

Fondy: hurá na prázdniny

23. 12. 2002 | Tomáš Skřivánek

Fondy: hurá na prázdniny

Na rozdíl od většiny ostatních finančních společností si dokáží správci fondů na přelomu roku vždy dopřát klid a pohodu. I letos přeruší většina investičních společností činnost.

Fondy: nacionalismus se vyplácí

16. 12. 2002 | Tomáš Prouza

Fondy: nacionalismus se vyplácí

I když minulý týden byl především ve znamení červených čísel a masivního vybírání peněz, důvod k radosti mají především nacionalisticky zaměření investoři.

Partners Financial Services