Fondy: bude se zlevňovat?

Tomáš Skřivánek | 20. 1. 2003
Fondy: bude se zlevňovat?
Optimistická zpráva: bezmála miliarda korun přibyla za uplynulý týden do tuzemských fondů. Realistický výklad: 60 procent této částky připadá na dva institucionální fondy peněžního trhu, do kterých odkládají peníze subjekty spřízněné s největšími bankami.

Rostoucí objem majetku pod správou investičních společností začíná generovat poměrně zajímavé management fee (správcovský poplatek). Zatímco před rokem spravovaly fondy evidované Unis ČR 64 miliard korun, nyní je to o 40 miliard korun více. Budeme-li pro zjednodušení uvažovat, že průměrný správcovský poplatek je 1 % ročně z objemu majetku pod správou, přináší nově získaný majetek investičním společnostem a depozitářům dodatečné příjmy ve výši cca. 400 milionů korun za rok. Doufejme, že díky rostoucím výnosům začnou v dalším kroku investiční společnosti snižovat v tuzemsku stále ještě dost vysoké správcovské poplatky. Největší předpoklady pro tento krok má ISČS, která stále posiluje své tržní postavení a v současnosti kontroluje již přes 40 procent tuzemského fondového byznysu.

Jak si stály fondy v polovině ledna

Nejvíce se o radostná čísla zasloužil IKS Dividendový (profil, názory). S přílivem 455 milionů korun výrazně předstihl nejen svého přímého konkurenta - ČSOB výnosový (profil, názory) (+177 milionů korun), ale i Sporobond ISČS (profil, názory) (+193 milionů korun). Na čtvrtém a pátém místě bodovaly IKS peněžní trh (profil, názory) (+167 milionů korun) a Sporoinvest (profil, názory) (+158 milionů korun). Až daleko za nimi zaostal tentokrát se 77 miliony korun KBC Multi Cash ČSOB. Ve svých dobrých týdnech tento fond šlape získaným objemem majetku peněžním trhům Komerční banky a České spořitelny na paty. Zde najdete top ten nejvyšších čistých prodejů.

Dalších více než 178 milionů korun odplynulo z IKS Globálního (profil, názory). Přes 62 milionů korun "uteklo" také z loni otevřeného fondu PIF První investiční (profil, názory) a 58 milionů z investAGe AGB (profil, názory). Podívejte se, které další fondy podílníci opouštěli. Celkově týdenní bilance skončila čistými prodeji za 982,5 milionu korun.
Chcete-li se podívat na statistiku prodejů a odkupů blíže, poslouží vám ještě:
přehled deseti fondů, které přilákaly nejvíce peněz
desítka fondů s nejvyššími odkupy

Akciové trhy a na nich investující fondy stagnovaly. Proto najdete fondy s podobnými investičními strategiemi jak mezi těmi, které majetek podílníků nejvíce zhodnotily, tak v čele těch s nejvyššími ztrátami. Zatímco Akro Eurotech (profil, názory) připsalo +3,02 procenta, ČP Invest Fond nové ekonomiky (profil, názory, koupit) propadl o 2,88 procenta. V průměru akciové fondy za týden poklesly o 0,11 procenta. Ostatní kategorie uzavřely týden v černých číslech. Měsíční a čtvrtletní zhodnocení je u všech kategorií v průměru kladné. Proti polovině července minulého roku ale ztrácejí kurzy akciových fondů stále 2,3 procenta a fondy fondů ještě o 1,7 procentního bodu více. Meziroční propad dosahuje u akciových fondů 26,8 procent a u fondů fondů 29 procent. Zde najdete kompletní desítku fondů s nejnižší a s nejvyšší týdenní výkonností.

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:
Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy
Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním
Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoliv z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Sníží letos některá z investičních společností správcovské poplatky? Bude ISČS dále zvyšovat svůj tržní podíl? Kdo odkládá peníze do IKS dividendového? Napište svůj názor.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Opravdu důstojné vykročení

13. 1. 2003 | Tomáš Skřivánek

Opravdu důstojné vykročení

Pokud platí "jak na Nový rok, tak po celý rok", bude rok 2003 pro fondy velmi úspěšný. Jen za první lednový týden pod jejich správu připlynulo neuvěřitelných 4,3 miliardy korun nových... celý článek

Fondy: hurá na prázdniny

23. 12. 2002 | Tomáš Skřivánek

Fondy: hurá na prázdniny

Na rozdíl od většiny ostatních finančních společností si dokáží správci fondů na přelomu roku vždy dopřát klid a pohodu. I letos přeruší většina investičních společností činnost.

Fondy: nacionalismus se vyplácí

16. 12. 2002 | Tomáš Prouza

Fondy: nacionalismus se vyplácí

I když minulý týden byl především ve znamení červených čísel a masivního vybírání peněz, důvod k radosti mají především nacionalisticky zaměření investoři.

Fondy: jak vyzrát na Komisi

2. 12. 2002 | Tomáš Prouza

Fondy: jak vyzrát na Komisi

České investiční společnosti se nebojí ani padajících trhů, ani poklesu zájmu investorů. Jediné, z čeho mají strach, je Komise pro cenné papíry a její moc komplikovat všem život. Dva... celý článek

Partners Financial Services