Sousedem Viktora Koženého

Sousedem Viktora Koženého
Nemusíte být TAK bohatí. Valnou většinu ostrovů lze pořídit levněji než luxusní apartmá v New Yorku či Paříži, nejlevnější dokonce nestojí ani tolik, co automobil střední třídy.

NEŽ KOUPÍTE OSTROV...
  • Věnujte mimořádnou pozornost geografické poloze ostrova a dopravní dostupnosti (jak dlouho trvá cesta lodí, popř. letadlem či helikoptérou), počítejte s potřebnými náklady na pronájem dopravních prostředků, pokud je nevlastníte. Ceny se u letadla či helikoptéry se pohybují od 100 do 1000 USD za hodinu letu. Na ostrově by mělo být chráněné přístaviště či plocha pro přistání helikoptéry.
  • Věnujte zvýšenou pozornost politické situaci. V nestabilních a diktátorských režimech bývají cizinci a jejich pozemkové vlastnictví snadným cílem pro zvýšení popularity vlády. Raději se pojistěte proti případnému vyvlastnění ostrova.
  • Ostrov by měl být minimálně 15 metrů nad mořem. Jinak může vaše investice kvůli oteplování planety postupně znehodnocena.
  • Před koupí svůj budoucí ostrov navštivte a na vlastní oči se přesvědčete o podmínkách. Ostrov by měl být "kvalitní", tedy s dobrým podložím, vyhněte se výhradně písečným ostrovům.
  • Zjistěte, zda užívání ostrova není omezeno. Může být například součástí přírodní rezervace, v takovém případě je jakákoliv výstavba na ostrově komplikovaná. Na některých ostrovech bez trvalého obydlí se nesmí přebývat přes noc.
  • Jestliže neexistuje základní infrastruktura, počítejte s dalšími náklady. Zařízení na výrobu pitné vody z moře například stojí od jednoho milionu korun, čistička odpadních vod řádově statisíce korun atd.
  • Zakoupením ostrova vaše dobrodružství nekončí. Provoz vyjde řádově na desetitisíce dolarů ročně.

Jen zlomek z desítek tisíc ostrovů planety Země je ale v soukromých rukách, a tedy ke koupi, nicméně jsou – od opuštěných kusů země u pobřeží kanadské divočiny až po "zařízené" ostrovy první turistické kategorie (to už musíte být TAK bohatí).

Jehly v kupce evropského sena
Kupodivu k pár pevným hektarům pod nohama lze tu a tam přijít i na evropském kontinentu. Největší zájem je samozřejmě o oblast Středomoří. Neobydlených ostrovů k prodeji je však pomálu a soukromé ostrovy vybavené infrastrukturou jsou na prodej jen zřídka a draho. Nejvíce ceněny jsou ostrovy u pobřeží italské a francouzské Riviéry, a čím blíž k Monaku, tím je cenové klima horentnější. Například desetihektarový ostrov Isola Galinara v blízkosti Janova stojí 8,57 milionu eur. Kromě saracénské věže a středověké kaple se tam nachází luxusní vila s výhledem na Monako, sportoviště a heliport. Zajímavou nabídkou je i dvouakrový ostrov Tessera ležící přímo v laguně Benátek. Podstatně levněji lze pořídit ostrovy při atlantském pobřeží Francie, Velké Británie a Irska. Ostrov při pobřeží Skotska stojí jen několik stovek tisíc eur, ještě méně - řádově desítky tisíc eur – se žádá za ostrov při pobřeží Švédska.

Bahamy, sladké Bahamy
V polovině devadesátých let investoval Viktor Kožený do korálového ostrůvku Hall´s Pond 1,5 milionu dolarů a vybudoval na něm své sídlo. Od té doby se investice zhodnotila několikanásobně. Neboť v Americe je vždycky k mání cokoli. I vůbec nejlevnější ostrovy. Po nich se ptejte na východním pobřeží Kanady u Nového Skotska. Za 26 tisíc dolarů můžete být pány pustiny porostlé borovicemi. Nevýhodou jsou zajisté drsnější přírodní podmínky, horší dopravní dostupnost a chybí i infrastruktura. Proto nejenže není o tyto ostrovy nápadný zájem, ale nelze je ani považovat za dobrou investici. Kupci dávají přednost ostrovům s dobrou infrastrukturou a dopravní dostupností, které jsou součástí souostroví a neleží dále než 50 až 100 kilometrů od pevniny. Takové vystupují z Atlantiku při severovýchodním pobřeží USA nebo Floridy.
Nejatraktivnější jsou ovšem ostrovy v Karibské oblasti a na Bahamách, kde ceny stoupají do závratných výšin. Jedním z nejdražších, které jsou právě na prodej, je Musha Cay Resort 85 mil jihovýchodně od Nassau, hlavního města Baham. Za 56,5 milionu dolarů získáte 150 akrů země vybavených 2200 stop dlouhou runwayjí pro malá letadla, několika rozlehlými vilami, tenisovými kurty, bazény… Za podobnou cenu lze zakoupit na Bahamách dokonce celé souostroví - rovněž s dokonalou infrastrukturou. V Karibské oblasti se vyplatí porozhlédnout zejména v oblasti Britských Panenských ostrovů. I zde se za kvalitu platí v desítkách milionů dolarů.
To při pobřeží střední a Jižní Ameriky jsou ceny zhruba třetinové. Hlavní nevýhodou oblasti je však politická a ekonomická nestabilita, časté vnitřní konflikty, při nichž cizí pozemkoví vlastníci bývají vhodným terčem populistických vlád. Proto se doporučuje zvýšená obezřetnost - s výjimkou Chile.

Ráj investorů
K pohádkové nádheře v Indickém oceánu vede krušná cesta. Indonésie, Filipíny, Thajsko či Maledivy vylučují soukromé vlastnictví ostrovů, jiné státy, například Malajsie, omezují nakládání s ostrovy pro cizince. Ideální podmínky pro koupi ostrovů vytvořily naopak Seychelly a Mauritius. A platí se řádově „jen“ v milionech dolarů. V Pacifiku lze nakupovat pouze na Havajských ostrovech (zde se nachází také Lanai, vůbec největší ostrov v soukromých rukách), Francouzské Polynésii, Fidži, Novém Zélandu a v Austrálii. Ceny? Od statisíců dolarů za korálové ostrovy ve Francouzské Polynésii po miliony za výspu vaší domácnosti na Fidži či Novém Zélandu.

Spěchejte, nebudou!
Největším a nejznámějším obchodníkem s ostrovy je německá firma Vladi Private Islands sídlící v Hamburku. Její majitel Farhad Vladi objevil před více než čtvrt stoletím zajímavou skulinu na realitním trhu a dodnes prodal více než 600 ostrovů na celém světě. Vladi Private Islands je jediným obchodníkem, který nabízí ostrovy ve všech hlavních oblastech světa. Nabídkový katalog obsahuje kolem sedmdesáti ostrovů. Další obchodníci se již specializují, například ostrovy v oblasti Karibiku nabízejí společnosti FPD Savills, Graham Real Estate a Sotheby’s International. Obchodníci se shodují, že ostrovy se kupují spíše pro radost než jako investice. Farhad Vladi tvrdí, že většina vlastníků si vytvoří citový vztah ke svému ostrovu a prodávají se pouze v případě ekonomických potíží či smrti vlastníka. Nicméně existují i případy výhodného investování: v sedmdesátých letech například Richard Branson, zakladatel společnosti Virgin, zakoupil za 180 tisíc dolarů Necker Island na Britských Panenských ostrovech. Nyní se tam nachází jedno z nejexkluzivnějších světových letovisek, kde host běžně zaplatí za jednu noc přes tisíc dolarů. Znám je i případ kdysi populární skupiny Kelly Family, jejíž členové si pořídili za 1,5 milionu dolarů ostrov u pobřeží Irska a o tři roky později za něj při prodeji inkasovali 4,5 milionu. Farhad Vladi přirovnává obchod s ostrovy k obchodu s uměním: počet ostrovů, se kterými lze obchodovat, je stejně fixní jako počet obrazů Van Gogha. Stejně jako u uměleckých děl bude cena těch nejlepších stoupat.


NÁZEV ZEMĚ ROZLOHA
(v akrech)
CENA (v USD)
Isola Gallinara Itálie 25 7 500 000
Dalsland Island Švédsko 1 77 000
Inishturkbeg Island Irsko 64 1 283 000
Horse Lake Island Kanada (Nové Skotsko) 2 26 400
Ballenas Island Kanada (Britská Kolumbie) 100 995 700
Money Key USA (Florida) 5 3 200 000
White Bay Cay Bahamy 30 1 820 000
Musha Cay Bahamy 150 56 500 000
George Dog Britské Panenské ostrovy 41 1 700 000
Isla Paraiso Chile 5 498 000
Theresa Island Seychellské ostrovy 247 4 200 000
Pakatoa Island Resort Nový Zéland 59 10 376 000
Motu Toute Francouzská Polynésie 14 682 000

Zdroj: Sotheby´s International Realty, Vladi Private Islands

Považujete ostrovy za dobrou investiční příležitost? Který z předložené nabídky byste si koupili? Nebojte se přispět do diskuse.

Psáno pro měsíčník E8, který vychází jako příloha týdeníku Euro.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

7. 2. 2003 13:01, Gekko 99

Urcite zajimave, zatim je to ale zcela mimo me investicni moznosti.

+8
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

7. 2. 2003 13:55

Clanek je zajimavy, ale jeste vice by me zajimalo, jak je to s vlastnictvim takovych ostrovu. Jsou ostrovy, ktere nejsou uzemim zadneho svrchovaneho statu? Co kdyz objevim novy ostrov v mezinarodnich vodach, bude muj? Muzu si na nem zalozit svuj stat, nebo pripadne stejne nejakemu nejblizsimu statu?

Moc realne to nevidim, ale zajimalo by me, jak to funguje podle mezinarodni prava. Ono vybudovat ostrov v mezinarodnich vodach by nemuselo byt zas tak nerealne pro spoustu lidi, podniku. Tam by se pak nemusely platit dane, atd.

-30
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 3 komentáře

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Partners Financial Services