Jak se starat o firmu?

Marek Liebscher | 6. 3. 2002
Jak se starat o firmu?
Nejen český kapitálový trh se potýká s malou transparentností a malým zájmem investorů. Potíže se vyskytují čas od času všude a tlak globalizace nutí i zavedené burzy ke změnám. Jednou z cest je pochopitelně změna zákonů, ale ty samy o sobě nezaručí hladké fungování kapitálového trhu, takže se hledají i jiné způsoby.

U našich západních sousedů se rozhodli zvýšit atraktivitu a průhlednost kapitálového trhu přijetím dobrovolného "kodexu dobrého chování" pro podniky kotované na burze. Na podzim minulého roku vznikla z podnětu německé spolkové vlády komise složená z předních manažerů, ale i představitelů odborů, která před pár dny předložila výsledek své několikaměsíční práce.

Předložený Corporate-Governance-Kodex obsahuje na padesát doporučení, která mají zajistit větší průhlednost kapitálového trhu vybalancováním vztahu mezi představenstvem, dozorčí radou a akcionáři. Komise se na jedné straně snažila vyrovnat s kritikou z anglosaského prostředí, ale na druhé zachovat "specifika" německého modelu řízení. Kodex obsahuje zásadu "jedna akcie, jeden hlas", tj. odstranění preferenčních nebo většinových hlasů, navrhuje snížení počtů členů představenstva na maximálně pět, zprůhlednění systému odměn členů dozorčí rady a řadu dalších změn. Nechybí ani několik opatření ke zvýšení nezávislosti a zlepšení postavení auditorů a větší informovanosti akcionářů.

Jeho tvůrci doufají, že se v praxi prosadí a že jeho nedodržování bude trh sankcionovat. Komise bude další vývoj sledovat a minimálně jednou ročně přezkoumá, zdali by se na kodexu mělo něco měnit či ne. Jistou nevýhodou kodexu je ovšem právní nezávaznost. Jelikož kodex nejde nad rámec platných zákonů a neobsahuje žádné sankce, v případě potíží zbývá zklamaným investorům jen jedno jediné - klasická soudní cesta.

Německý Corporate-Governance-Kodex můžete stáhnou z těchto stránek.

Mají podle vás takovéto kodexy smysl? Prospěl by podobný soubor doporučení i českému trhu? Podělte se s námi o své názory!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Evropa nebo Amerika?

5. 3. 2002 | Martin Burjánek

Evropa nebo Amerika?

V poslední době byla publikována řada analýz, které odrážejí pozitivní očekávání ohledně brzkého oživení evropské ekonomiky. Někteří odborníci v souvislosti s růstem evropského hospodářství... celý článek

Kapitálové trhy v týdnu od 23. 2. do 1. 3. 2002

4. 3. 2002 | David Petráček

Kapitálové trhy v týdnu od 23. 2. do 1. 3. 2002

Po většinu minulého týdne na trzích vládl optimismus a akcie spokojeně stoupaly. Vydrží tento trend i v týdnu nadcházejícím?

Kapitálové trhy v týdnu od 17. do 22. 2.

25. 2. 2002 | David Petráček

Kapitálové trhy v týdnu od 17. do 22. 2.

Obchodování na amerických trzích se ne a ne vymanit z obav z účetních machinací, které i tento týden hýbaly indexy DJIA a Nasdaq Composite. Ani pozitivní makroekonomická data nedokázala... celý článek

Poučí se svět z krize v Argentině?

20. 2. 2002 | Jiří Tuvora

Poučí se svět z krize v Argentině?

O krizi v Argentině toho bylo napsáno mnoho, ale málokterý článek se věnuje příčinám obdobných krizí. Je jich několik a podle mého názoru jsou následující faktory podstatné.

Mraky nad polskou ekonomikou

19. 2. 2002 | Jiří Tuvora

Mraky nad polskou ekonomikou

Polsko čelí obdobné situaci jako Česká republika, tedy neustálému posilování domácí měny, kterému se snaží bránit jak centrální banka, tak vláda.

Partners Financial Services