Co se může stát s osobními údaji

Jan Heřman | 7. 3. 2002 | 1 komentář
Co se může stát s osobními údaji
Že najdete svou zdravotní dokumentaci, zůstatek bankovního účtu nebo výpis z trestního rejstříku vylepený na hlavním nádraží, je situace spíše z oblasti sci-fi. Jenže podle Úřadu na ochranu osobních údajů by k tomu mohlo teoreticky dojít.
Úřad na ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) potvrdil svou dřívější kritiku vůči bankám kvůli podmíněnému vyžadování osobních údajů od klientů. Výtkám neušla ani novela zákona o bankách, kterou v současné době projednává Senát, nebo připravovaný registr dlužníků. Tak by se daly stručně shrnout aktivity ÚOOÚ na bankovním kolbišti.

Men in black

Ačkoli ještě nebyla novela bankovního zákona ani schválena parlamentem, je už kritizována. Samozřejmě, že je to dobře. Vždyť to dává prostor k rychlé opravě sporných pasáží. Jenže je před volbami a podle slov předsedy ÚOOÚ Karla Neuwirta už žádné změny v parlamentu nejsou na programu.

Připravovaná novela ukládá bankám mimo jiné povinnost (ne pouze právo) zpracovávat osobní údaje svých klientů, a to i takzvané citlivé. Tam by se daly zařadit například údaje o rase, náboženském vyznání, zdravotním stavu nebo sexuální orientaci. Které konkrétně mohou od klientů vyžadovat, nespecifikuje. Mají to být pouze ty, které banky potřebují k prověření bonity a důvěryhodnosti. V tom podle Karla Neuvirta dlí největší problém. Banky podle něj mohou požadovat jakékoli údaje a v podstatě ani nemusejí zdůvodňovat proč. Jako příklad uvádí zdravotní dokumentaci potenciálního klienta či případně i jeho rodinných příslušníků. Tyto faktory bezpochyby ovlivňují bonitu. Že banky nebudou požadovat zdravotní dokumentaci například při založení běžného účtu, se předpokládá, nicméně zákon jim to dovoluje. Neuwirtův náměstek Josef Nejedlý k tomu říká: "Banka sama rozhoduje o rozsahu osobních údajů." Podle něj to silně připomíná pravomoci zpravodajských služeb.

Podle představitelů úřadu je připravovaná novela v rozporu s Listinou základních práv a svobod. Pokud by byla přijata (což je pravděpodobné), zákon by se z hlediska ochrany osobních údajů vymykal kompatibilitě s právním řádem států Evropské unie.

Tady to podepiš

Úřad podrobil některé banky kritice kvůli jejich žádosti o souhlas klientů ke zpracování osobních údajů. Karel Neuwirt v této souvislosti zmínil rozsah a formu informací. Klienti jsou podle něj v nevýhodném postavení, je po nich požadováno více dat, než kolik by bylo nutné pro samotné zajištění služby. Banky dle jeho názoru dostatečně neinformují o důvodech, proč ten který údaj potřebují. Úřadu rovněž vadí pochybná dobrovolnost souhlasu klienta. Ta je více méně podle představitelů úřadu podmíněna dostupností služby. V této souvislosti se nejvíce spekuluje podle různých výroků z tisku o České spořitelně (profil, názory), podle našich informací úřad řešil i podnět proti Oranžovému kontu ING Bank (profil, názory). ÚOOÚ zahájilo v této věci řízení s několika bankovními ústavy. Protože řízení ještě neskončilo, mluvčí úřadu Hana Štěpánková nebyla ochotna sdělit, o jaké subjekty jde.

Česká spořitelna je kritizována za to, že nepostupovala v souladu se společným prohlášením ČS a ÚOOÚ za dne 25. ledna tohoto roku. Úřad zatím nezaznamenal, že by klienti obdrželi "srozumitelné vysvětlení…, z kterého bude vyplývat, že souhlas klienta se zpracováním osobních údajů je dobrovolný". Mluvčí spořitelny Klára Gajdůšková to odmítá. "Spořitelna plní všechny povinnosti, ke kterým se zavázala ve společné dohodě," říká. Vysvětlení klientům banka podává na své internetové stránce (zde), kde se skutečně zmiňuje, že souhlas je dobrovolný. Také na zelené lince nám potvrdili, že získání služby není podmíněno podepsáním.

Dlužníku, víme o tobě

S bezvýhradným souhlasem ÚOOÚ se rovněž nesetkalo vytvoření společného úvěrového registru. Tedy jakési společné databáze, do které by vybrané subjekty mohly nahlédnout a zkontrolovat si žadatele o úvěr. Tomu, že registru je třeba, nikdo neodporuje. Předmětem diskuse se stala konečná podoba databáze, tedy jaké všechny údaje by měla obsahovat. Úřad rovněž nesouhlasí, aby měly do registru přístup i nebankovní subjekty. Ani možnost převodu osobních údajů do zahraničí se nesetkalo.

Jaké jsou vaše zkušenosti při podepisování souhlasu se zpracováním osobních údajů? Bojíte se případného zneužití? Souhlasíte, aby banky poskytly vaše údaje jiným subjektům, které by vám pak díky tomu mohly zasílat marketingové nabídky? Podělte se s námi o své názory.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-60
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

Valná hromada Moneta Money Bank, které se zúčastnili držitelé 74,59 procenta akcií, dnes schválila rozdělení čistého zisku za rok 2023. Z částky 5,4 miliardy korun akcionářům vyplatí... celý článek

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Partners Financial Services