Poplatník detektivem

Poplatník detektivem
Možná i vy na poslední chvíli bojujete s vyplňováním přiznání k silniční dani za rok 2001 a ani netušíte, že vámi výpočtená částka je chybná. Neřiďte se lehkomyslně ministerským návodem, raději si všechny informace prověřte v zákoně, tedy jestli se k vám jeho změny dostaly v čas.

Když už občan musí státu odvádět část svého bohatství ve formě různých daní a poplatků, chtěl by jednoduchou administrativu. Ta je v České republice zbytečně komplikovaná. Například s formuláři k různým daním by si bez náležitých návodů k vyplnění neporadil bez potu na čele ani odborník. Z tohoto důvodu jsou oficiálně vydávána tzv. poučení. S letošním poučením k vyplňování přiznání k silniční dani vyhráno nemáte, obsahuje chyby. Poplatníku, pátrej!

Poučení k vyplnění přiznání platí až pro rok 2002

Budovatelské heslo "vždy o krok vpřed" si zřejmě vzalo za své ministerstvo financí. Ještě před schválením předložené novely zákona o silniční dani vytisklo nová poučení a připravilo se na změny. Jenže Parlament překvapil a platnost zákona odložil o celý rok. Podle novelizovaného znění zaplatí majitelé automobilů zaregistrovaných v ČR před rokem 1989 na silniční dani o 15 % více než ti, kteří mají pozdější datum registrace. Informaci, že novela začíná platit od 1.1.2002 se sice můžete přečíst v zákoně, ale v praxi se většina lidí řídí vydaným poučením, podle kterého zaplatí zvýšenou částku již za uplynulý rok 2001 (tedy zpětně). "Napálit" se nechali také programátoři počítačových verzí tiskopisů, když upgradovali software podle poučení. Na jejich obranu musím říci, že jim nic jiného nezbývalo, protože novela byla vydána až 31. 12. 2001 a rozesílána v průběhu ledna. Přitom na přiznání k silniční dani (za rok 2001) čeká finanční úřad jen do 31. 1. 2002.

V důsledku toho mnozí poplatníci odešlou či již odeslali do státní pokladny víc než museli. Jsem zvědavá, jestli budou tito nešťastníci vyrozuměni nebo jestli jim prostě úředníci zavedou kolonku "přeplatek", aniž se o ní kdy dovědí. Neodpustím si rýpnutí do zmíněné části novely. Cílem je pravděpodobně znevýhodnit stará auta z ekologického hlediska. Nemělo být ale rozhodující datum výroby místo registrace? S každým novým vydáním technického průkazu se píše nové datum registrace, například v případě změny majitele či pouhým popsáním starého. Možná by stačila pouhá ztráta technického průkazu a hned máte auto ekologicky šetrnější?!

Poučení ohledně depozita také nepoužitelné

Chybné je i poučení, které vám má pomoci spočítat silniční daň při využití tzv. depozita. Při něm si uložíte poznávací značku u příslušného úřadu, aby bylo zřejmé, že vozidla nevyužíváte. Takto jste zbaveni povinnosti platit jak silniční daň, tak zákonné pojištění. Málokdy využijí depozita majitelé osobních automobilů, avšak firmy s auty nad 3,5 tuny, které například jezdí jen v určitém období roku, mohou ušetřit desetitisíce.

Každého napadne, že vypočítaná silniční daň bude nižší než při celoročním provozu. Zkuste však postupovat podle rad ministerstva. Vyšla stejná částka? Pak jste se pokyny řídili poctivě a z výsledku jste jistě rozčarováni. Nyní si zajděte na finanční úřad pro nový formulář (čas jsou jen peníze) a začněte znovu, tentokrát podle vlastního rozumu.

Výhoda strany státní pokladny

Stížnosti na chyby státních úředníků slyšíme ze všech možných stran. Nemohu ale přijít na to, proč poškozenými jsou téměř vždy občané. Buď nám Čechům dělá dobře stále stěžovat a pozitivní zkušenosti si necháváme pro sebe, nebo nám je opravdu ubližováno. Po letošním vyplňování přiznání k silniční dani, kdy objevené dvě chyby ve formulářích byly v neprospěch lidí, se přikláním ke druhé možnosti.

Umíte si poradit s vyplňováním tiskopisů pro finanční a jiné úřady? Neměl by se na střední školy zavést předmět, který by alespoň lehce poučil mladé v oblasti českých daní? Už jste podali přiznání k silniční dani? Napiště svůj názor.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 1. 2002 9:00, TGP

Velmi zajímavé. Ale jak to, že se nikdo nebouří?

+38
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

3. 2. 2002 12:12

Ministerstvu financí nejde o to aby daně byly placeny správně, ale o to aby jste zaplatili co nejvíc. Až přijdou za dva roky na kontrolu však oni vám řeknou jak to mělo být správně vyplněno. Samozřejmě vyúčtují i příslušné penále. A o to jde, naplnit děravý státní rozpočet

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

28. 3. 2024 | PR text

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

Nejlevnějšího prodejce zlata najdete na adrese Zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v Obecním domě. Ale pozor, ve druhém patře, ne v přízemí. Použijte služební vchod z ulice U Obecního... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

22. 3. 2024 | Radim Zelený

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

Společnost Ronda Invest financuje developerské projekty a následně umožňuje investorům na úvěrech participovat. „Každého klienta posuzujeme individuálně a snažíme se pochopit jeho byznys,“... celý článek

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

21. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

Čistý zisk energetické skupiny ČEZ v roce 2023 klesl na 29,6 miliardy korun, přesto byl druhý nejvyšší za posledních deset let. Vyšší byl jen v roce 2022, kdy dosáhl rekordních 80,7... celý článek

Partners Financial Services