Ve čtvrtek se rozhodne o české burze

Ve čtvrtek se rozhodne o české burze
312 milionů korun může získat LIMART při uzavření objednávek investorů. Rozhodne se tak o osudu prvního pokusu domácí firmy vstoupit na pražskou burzu. Na úspěchu nebude mít vliv jen prvotní zájem o novou emisi, ale také to, jak se bude s akciemi firmy obchodovat v budoucnu. Z podniku na stříhání plechů se tak stává možný spasitel (ale i možný terminátor) českého kapitálového trhu.
SWOT* analýza
společnosti LIMART
Silné stránky
  • stabilní pozice na trhu
  • nadprůměrná rentabilita
  • flexibilita a kvalita produkce
  • široký sortiment zpracovávaných plechů
  • moderní technologické vybavení
  • dobré napojení na dálnici a železnici
Slabé stránky
  • v současnosti nízký stupeň zpracování
  • vysoká koncentrace dodavatelů
  • nevyjasněná pozice odvětví v ČR
Příležitosti
  • rostoucí trh
  • produkce výrobků s vyšší přidanou hodnotou
  • rozšíření dodávek pro automobilový průmysl
  • export do zemí Evropské Unie
Hrozby
  • vybudování servisních center výrobci materiálu
  • absence dlouhodobých smluv s odběrateli
* SWOT analýza - snaha o shrnutí silných (S - strengts), slabých (W- weaknesses) stránek firmy, příležitosti (O - opportunities) a hrozby (T - threads) pro firmu
Zdroj: EPIC Securities

Několik dotázaných analytiků se ve svých odhadech shoduje – emise se s vysokou pravděpodobností prodá. Důvod však pro český kapitálový trh nezní příliš povzbudivě. Na trhu totiž moc kvalitních emisí neexistuje a tak bude mít Limart snadnější cestu. "Myslím, že rozhodující část poptávky zajistí domácí investoři, kteří budou ochotni koupit jakoukoli slušnou českou akcii, protože jim nic jiného nezbývá," říká k tomu Jaroslav Rozehnal z Commerz Asset Managementu. Pokud IPO uspěje, bude mít za sebou teprve začátek cesty. Ta nejdůležitější část každé akciové emise totiž teprve přijde – bude muset přinést výnosy a také dostatečnou likviditu investorům. V této otázce je Jan Slabý z Wood & Company skeptický: "nečekám nijak aktivní obchodování s tímto titulem." Podle Vladimíra Dvořáka z EPIC Securities, hlavního manažera emise by však akcie Limartu měly na pražské burze patřit mezi ty s největším objemem "free float" tedy částí emise, která je reálně obchodována na sekundárním trhu.

Budoucnost je ve hvězdách

Při snaze stanovit emisní cenu bylo vytvořeno mnoho předpovědí o vývoji finančních ukazatelů firmy do budoucna. Například tržby by během následujících tří let měly růst v průměru o 55 procent ročně a v roce 2003 by se měly dosahovat téměř tři a půl miliardy. Podle vyjádření Dvořáka jde o realistickou variantu dalšího vývoje firmy, optimistické a pesimistické varianty nebyly sestavovány. Na základě těchto čísel se pomocí metody diskontovaného cash flow dospělo k odhadu hodnoty jedné akcie na dvě stě korun. Druhé alternativní ocenění bylo vytvořeno pomocí mezinárodního srovnání. Limart byl porovnán s pěti západoevropskými společnostmi podobné velikosti, poskytujícími obdobné služby. Touto metodou se dospělo k ceně okolo 350 korun. Společnost EPIC se rozhodla stanovit emisní kurz na úrovni dvou set korun, který by měl vytvořit dostatečný potenciál pro další růst.

Každá sranda něco stojí

Náklady na emisi akcií bývají zvláště u malých objemů vysoké. V celkové náklady případě Limartu jsou odhadovány na 16 až 28 milionů podle velikosti emise. V přepočtu na akcii to představuje 15 až 18 korun, což je sedm a půl až devět procent výtěžku emise. V porovnání s běžně udávaným americkými pěti procenty z výtěžku to je docela hodně. Navíc například právnici, kteří na emisi pracují uvedli, že své služby poskytují levněji, protože na rozvoji českého kapitálového trhu mají zájem, skutečné náklady by tak byly vyšší. Něco z toho asi padlo na prorážení cesty českou legislativou. Běžné IPO ve světě totiž trvá několik měsíců, Limart však bude mít zanedlouho za sebou téměř rok příprav.

Prorazí i Obchodní rejstřík?

Zpráva vydaná před několika měsíci Asociací pro kapitálový trh považovala při současném stavu legislativy IPO v českých podmínkách za téměř nemožné. Zatím se zdá, že Limart to dokázal, není však ještě v cíli. I když bude emise úspěšná, musí k tomu, aby investoři dostali své akcie učinit jeden důležitý krok – zápis do Obchodního rejstříku. Mnoho z nás ví, že to může trvat měsíce a ty mohou zklamat nové vlastníky akcií. Podle Dvořáka bude v zájmu ochrany investorů stanovena lhůta, během které musí dojít k zápisu do OR. Jinak bude muset vzít Limart svůj návrh zpět, vrátit peníze a možná i ukončit sen o prvním vstupu podniku na pražskou burzu.

Koupíte si akcie Limartu? Myslíte si, že jedno úspěšné IPO může spasit pražskou burzu? Podělte se o své názory s ostatními.

Co říkají o primární emisi akcií Limartu čeští analytici si můžete přečíst zde.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 17 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

20. 6. 2001 17:06, j.bond

Není mi úplně jasné, proč si Limart nevezme úvěr. Jestli je to solidní společnost, každá banka mu dneska ráda půjčí. Při současném nadbytku likvidity svádějí banky boj o bonitní korporáty. Že by z čiré lásky k českému kapitálovému trhu? To asi těžko...

+4
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

19. 6. 2001 10:01, TGP

No nevím. Proč rvát na burzu právě firmu s tak cyklickým produktem? Stačí, aby od nich přestala kupovat Škodovka a končí. To opravdu není investice, kterou bych chtěl.

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (17 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 3 komentáře

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Partners Financial Services