Fondy v ČR: jsme nejlepší. Ale co dál?

Fondy v ČR: jsme nejlepší. Ale co dál?
Podle právě vydané analýzy sektoru podílových fondů ve střední Evropě je na tom ČR nejlépe. Jaké změny ale můžeme čekat u nás a co nového se děje u našich sousedů? Uchováme si první místo i za pět let?

Analýza sektoru podílových fondů pochází z pera Reného Činátla a Petry Novotné, analytiků CRA Rating Agency, přidruženého partnera Moody´s Investors Service (a také našeho partnera pro scoring českých podílových fondů). Z obsáhlé studie vybíráme stručné informace o situaci na trhu v České republice, na Slovensku, v Polsku a v Maďarsku a především odhady dalšího vývoje v jednotlivých zemích.

Česká republika

Objem obhospodařovaných prostředků ke konci roku 2000 činil v českých podílových fondech 78,4 mld. korun neboli 2,24 mld. EUR. Na jednoho obyvatele tak připadá majetek v hodnotě 217 EUR. Největší podíl ze spravovaného majetku připadal na fondy smíšené (62 procent) a fondy peněžního trhu (29 procent). Následovaly fondy dluhopisové s pětiprocentním podílem a fondy akciové se dvěma procenty tržního podílu. Poslední dvě procenta trhu držely nejmladší fondy na českém trhu - fondy fondů.

Trh má mezi sebe rozděleno trio největších investičních společností – Spořitelní investiční společnost (ISSIS) (41%), První investiční (profil, názory) (22%) a IKS KB (profil, názory) (20%). Takto rozdělený trh ale v nejbližší době pravděpodobně nevydrží, a to především kvůli novelám zákona o cenných papírech a zákona o investičních společnostech, která umožní zahraničním správcům (fondům) působit v ČR.

Kam dál v České republice?

Z porovnání dat v ČR s daty obvyklými v západní Evropě jednoznačně plyne, že potenciál dalšího růstu fondů v České republice je velký. Do budoucna se očekává nárůst podílu zahraničních fondů na našem trhu, stejně jako je tomu v jiných evropských zemích, na přibližně 40 až 60 procent. Podle celkové hodnoty aktiv i objemu úspor na jednoho obyvatele, který vložili západoevropští občané do fondů, lze předpokládat, že také v ČR bude dále pokračovat odliv peněz z bank do fondů. Dle odhadu CRA může hodnota vložených prostředků do těchto fondů vzrůst v následujících pěti letech ze současných 78 mld. korun na 200 až 300 mld. korun.

Více o českých podílových fondech najdete v této sekci, o fondech zahraničních pak veškeré potřebné informace najdete zde. Vše o investičních společnostech (od aktuálního podílu na trhu až po přehled jimi spravovaných fondů) najdete na těchto stránkách. Důležité informace najdete také ve článcích věnovaných podílovým fondům.

Slovensko

Struktura jednotlivých skupin fondů na Slovensku se více podobá struktuře v zemích západní Evropy. Největší zastoupení mají fondy smíšené (44%), které jsou následovány fondy dluhopisovými (30%), akciovými (22%) a fondy peněžního trhu (pouhá 4%). Podle údajů slovenské Asociace správcovských společností byl majetek ve fondech sdružených v této asociaci v roce 1998 celkem 700 mil. slovenských korun, a ke konci roku 2000 činil již 4,7 mld. slovenských korun (tedy 107 milionů EUR celkem a 19,8 EUR na jednoho obyvatele). Z toho 400 mil. slovenských korun (neboli 13 procent trhu) bylo umístěno v zahraničních fondech. Do konce roku 2001 se očekává nárůst majetku ve fondech na 7-10 mld. slovenských korun.

Kam dál na Slovensku?

Z objemu majetku spravovaného na Slovensku je patrné, že časová prodleva ve vývoji trhu je velká. Do budoucna lze předpokládat, že objem spravovaných prostředků se bude pozvolna přibližovat úrovni ostatních zemí střední Evropy. V případě, že se slovenský trh kolektivního investování bude vyvíjet obdobně jako trh český, je reálný předpoklad, že v roce 2003 by se mohl obhospodařovaný majetek pohybovat kolem 20-30 mld. slovenských korun. V budoucnu se budou prosazovat spíše zahraniční fondy a jejich podíl na slovenském trhu dosáhne dle CRA v nejbližších letech 50 až 60 procent.

Vše důležité o slovenském kolektivním investování najdete na stránkách našeho sesterského slovenského serveru openiazoch.sk.

Polsko

V Polsku je většina volných prostředků domácností ukládána do relativně méně rizikových bank. Trh kolektivního investování je z hlediska rozložení spravovaného majetku podobný trhu českému. Na konci roku 2000 investiční společnosti obhospodařovaly majetek v celkové výši 5,4 mld. PLN (1528 mil. EUR celkem; na osobu pak připadalo 39,6 EUR). Struktura fondů v Polsku je: peněžní trh (44%), dluhopisové fondy (24%), akciové (17%) a smíšené (15%). Významným prvkem podporujícím zájem polských investorů je nízká daňová zátěž - všechny příjmy fyzických osob spojené s účastí ve fondech jsou osvobozeny od daně z příjmů.

Kam dál v Polsku?

Do budoucna se dá očekávat, že se na polském trhu bude objevovat zahraniční konkurence. Vzhledem k daňovým podmínkám ale nebude tak silná a lze předpokládat, že tržní podíl zahraničních společností dosáhne maximálně 30 procent. Velkou příležitostí pro růst trhu je novela penzijního systému, jež zvýhodňuje investování v rámci zaměstnaneckých důchodových programů prostřednictvím podílových fondů.

Maďarsko

Počet fondů se v Maďarsku začal rozrůstat po novele daňového systému v roce 1995 a investování do fondů je zde především záležitostí individuální klientely, jejíž prostředky činí 90% aktiv fondů. V Maďarsku byl ke konci roku 2000 objem spravovaného majetku 564 248 mil. forintů (tedy 2 125 mil. EUR celkem; na osobu pak 213 EUR, tedy jen o 3 EUR na osobu méně než v ČR). Největší objem aktiv (67%) připadá na fondy dluhopisové. Fondy peněžního trhu spravují 16% majetku, fondy akciové 5%, fondy smíšené 3%, fondy mezinárodní 8% a fondy majetkové 1%.

Kam dál v Maďarsku?

Nejpopulárnější formou "investování" volných peněžních prostředků jsou i nadále investice do vkladových a termínovaných účtů bank. V současnosti maďarské domácnosti do podílových fondů investují zhruba sedm procent úspor (711 mil. EUR). Podíl zahraničních fondů bude růst a dosáhne cca 40 procent trhu. Růstový potenciál se skrývá především ve větším zájmu o fondy mezi institucionálními investory.

Region s velkým potenciálem

Největší nárůst objemu majetku ve fondech lze očekávat v Polsku, kde se projeví vládní reforma penzijního systému zvýhodňující investování prostřednictvím podílových fondů a nižší výchozí základna. Dalším trhem s vysokým nárůstem objemu majetku bude s největší pravděpodobností Slovensko, které prozatím za ostatními zeměmi střední Evropy zaostává. Nárůst objemu majetku v ČR a v Maďarsku bude pozvolný a bude se postupně přibližovat hodnotám běžným v zemím EU. Výhodou polského a maďarského trhu jsou jednoznačně nízké, respektive nulové daně. V Polsku a Maďarsku se udrží dominantní postavení domácích investičních společností, naproti tomu v České republice a na Slovensku se začne zvyšovat podíl zahraničních subjektů.

Co si o vývoji středoevropského trhu myslíte vy? Bude se vyvíjet tak, jak odhaduje CRA Rating Agency nebo nabere jiný směr? A co Česká republika? Kde podle vás budeme na konci roku 2001? Podělte se s námi o své názory a odhady.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 5. 2001 16:58, Baronlempl

SIS, První investiční a IKS KB drží 83%, což je dost. Jistě jejich podíl poněkud klesne, v horizontu 5 let to zcela určitě nebude pod 50 %, myslím tak na 65 % -SIS 25%, IKS KB 25% a První investiční 15%. Nebuďme již předem vykulení z cizích fondů. Pobočková síť je obrovská výhoda. Do energetiky také vletěli cizí machři, již odlétají. Jak chtějí telekomunikační trpaslíci konkurovat Českým radiokomunikacím a Českému telecomu také nevím. Budou žít, nic více, pokud nekoupí dominátora.

+16
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

4. 6. 2001 16:41

V USA jsou fondy "no-load" (bez vstupních a výstupních poplatků) velmi běžné. Stačí se podívat na www.morningstar.com. Při velikosti amerických fondů není problém hradit distribuci z manažerských poplatků. U nás to ještě pár let potrvá, ale trend snižování poplatků je neodvratný.

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 3 komentáře

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Partners Financial Services