Více než miliarda je fuč!

Více než miliarda je fuč!
Nemusíte se bát, na fondy nezaútočil žádný tunelář. Jen se plně projevilo odstranění výstupních poplatků u druhého největšího tuzemského fondu. Pokud by exodus z Restitučního fondu pokračoval podobným tempem, budeme na pozitivní bilanci odvětví fondů z prvních měsíců roku jen vzpomínat.

Novým, pro správcovskou První investiční (profil, názory) nepříliš potěšitelným rekordem, zakončil poslední úplný dubnový týden Restituční fond IPB (profil, názory). Za jediný týden kleslo ČOJ fondu o miliardu a padesát tři milionů korun. Přesto, že je to hrozivé číslo, nestalo se vlastně nic nečekaného, je to jen reakce na odstranění výstupního poplatku v polovině dubna. Fond patří z větší části institucionálním klientům, kteří jeho akcie nakupovali právě s vidinou realizace diskontu. Podílníci RIFu zkrátka jen čekali, až se budou moci ke svým penězům dostat bez srážky. Na rozdíl od investorů zablokovaných ve fondech postižených žalobami minoritního akcionáře Vokrouhleckého, si nyní vybírají zaslouženou finanční odměnu.

Nebyl to ale jen RIF, kdo dosadil do přehledu čistých prodejů červená čísla. Kladné čisté prodeje (tedy rozdíl mezi penězi vloženými a vybranými) vykázaly jen dluhopisové fondy (plus 42 milionů) a fondy fondů (plus 3,2 milionu korun. Záporná znaménka se objevují ve statistice u fondů peněžního trhu (mínus 196 milionů korun), fondů akciových (mínus 70 milionů korun) a pochopitelně též fondů smíšených (mínus 1,278 miliardy korun).

Fondy peněžního trhu se mezi "mínuovými" neumisťují často. Díky vysokému přílivu nových investorů do IKS Peněžního trhu (profil, názory) (plus 26 milionů korun) a Sporoinvestu (OFSISSPI) (plus 23 milionů korun) by v ní nebyly ani tentokrát nebýt fondu Citicorp OPF peněžního trhu(OFCITPT). Jeho zpětně odkupujícím podílníkům musel správce minulý týden vyplatit 252 milionů korun.
Podívejte se, které další fondy se na úbytku majetku pod správou podílely.

Aby čísla nebyla jen depresivní pomohla nejvíce IKS Komerční banky (profil, názory). V tabulce deseti fondů s nejvyššími čistými prodeji má hned čtyři zástupce, kteří celkem získaly 72 milionů nových investic. Kromě obligátního peněžního trhu a IKS dluhopisového (profil, názory) roste slušně i majetek ve fondu světových indexů (profil, názory) a ve fondu fondů (profil, názory). Je vidět, že probíhající reklamní kampaň, doprovozená nulovými vstupními poplatky, zabírá. Dvacet tři milionů získal též Sporoinvest, o deset milionů méně pak IPB výnosový (profil, názory). Pěkných 7,5 milionu korun ukořistil Pioneer Trust (profil, názory).
Chcete-li se podívat na statistiku prodejů a odkupů blíže, poslouží vám ještě:
přehled deseti fondů, které přilákaly nejvíce peněz
desítka fondů s nejvyššími odkupy

Akciové trhy a na nich investující fondy procházely korekcí. České investiční fondy ztratily v průměru za týden 0,85 procenta majetku připadajícího na podílový list. Čelo tabulky fondů s nejvyšším zhodnocením sice obsadil a Citicorp OPF akcií (OFCITAKC) a investAGe2000(profil, názory), polovinu ze zbývajících míst v první desítce ale získaly fondy balancované a dluhopisové, například Sporobond(OFSISSPB), Union vyvážený (profil, názory) nebo Akro Obligace (profil, názory).
Zde najdete desítku fondů s nejvyšší týdenní výkonností.

Nejvíce, okolo tří procent majetku připadajícího na podíl, propadly PPF Smíšený (OFPPFSMI) a ČSOB světový akciový (profil, názory). Přes dvě procenta ztratil SIS Eurotrend(OFSISEUR) a Akro Svět(profil, názory). Také zbývající půltucet z hlediska týdenní výkonnosti nejméně úspěšných fondů měl ztrátu přesahující 1,4 procenta. Všechny je najdete v tabulce fondů s nejnižší výkonností.

Na tomto místě najdete již zmíněné a k tomu ještě mnohé jiné tabulky pěkně pohromadě:
tabulku výkonnosti
tabulku kategorií fondů
tabulku prodejů

Budou podle vás pokračovat odkupy v RIFu v řádech stovek milionů korun týdně? Kde se odkupy zastaví? Má fond perspektivu? Kolik majetku pod správou bude mít za půl roku? Napište svůj názor.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 29 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 5. 2001 11:54, TGP

To samozřejmě dávno víme a v profilech fondů také vše najdete tak, jak má být. To, že se někdy v článku vedle názvu IPB restituční objeví také stále vžitý a veřejnosti známý název RIF, je jenom přirozené. Většina podílníků žádnou změnu nezaznamenala a je tak pro ně známější právě název RIF než název nový. Proto oba názvy v článcích kombinujeme a postupně tak naše čtenáře upozorňujeme na nový název.

Zobrazit celé vlákno

+3
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

30. 4. 2001 11:49, Baronlempl

Nesmíte na ně tolik dát. Klient = makovec.

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (29 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Bitcoin koupíte i u Tipsportu. Musk ale věří dogecoinu. Týden v kryptu

16. 3. 2024 | Tomáš Krause | 2 komentáře

Bitcoin koupíte i u Tipsportu. Musk ale věří dogecoinu. Týden v kryptu

Bitcoin má větší kapitalizaci než stříbro, Craig Wright není Satoshi, bitcoin koupíte nově i v sázkovce, ethereum má za sebou další upgrade a novou Teslu prý můžete zaplatit dogecoiny.... celý článek

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

11. 3. 2024 | Martin Vlnas | 1 komentář

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

Postavil finanční portál. Spoluzaložil, řídil a víc než za miliardu prodal finančněporadenskou společnost Fincentrum. Rozjel Corrency, systém pro oživení lokálních ekonomik. A taky... celý článek

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Bitcoin je nejdražší v historii. Kupuje ho zase i Tesla? Týden v kryptu

9. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin je nejdražší v historii. Kupuje ho zase i Tesla? Týden v kryptu

Bitcoin překonal vrchol z roku 2021, Arizona ho chce do penzijních fondů, Tesla ho prý znovu nakupuje, zákazníkům ho nejspíš nabídnou maďarské banky. Rekordy ale překonával i stablecoin... celý článek

Partners Financial Services