Pokles pokračuje

Pokles pokračuje
Každou neděli se těším, že budu moci napsat, že do českých fondů přišlo mnoho nových peněz a že jejich výkonnost šla prudce nahoru. Minulý týden tomu ale bylo přesně naopak.

Ze šesti desítek sledovaných fondů vykázalo kladné zhodnocení pouhých osmnáct a čisté prodeje (tedy celkový rozdíl mezi vloženými a vybranými penězi) byly opět záporné. Možná by se dalo říct, že se pozitivní zprávy přece jen objevily: zatímco předminulý týden kurs řady fondů klesl o téměř deset procent, minulý týden nejvyšší pokles dosáhl pouhá čtyři procenta - a to u IPB akciového (profil, názory) - a čisté prodeje dosáhly jen mínus 233 milionů korun, což je v porovnání s nedávnými poklesy o půl miliardy týdně výrazné zlepšení.

Kdy budeme moci čekat výraznější zlepšení? Pokud dojde ke splnění tří podmínek: americké akciové trhy výrazněji porostou, české investiční společnosti na trh uvedou další zajímavé fondy a uskuteční se větší kampaň, která lidem vysvětlí, proč by měli do fondů investovat a jak by si je měli vybírat.

Pokud poroste americký akciový trh, následovat budou nejen burzy evropské, ale snad i burza pražská (i když platí zajímavé pravidlo: pokud Amerika padá, padá i Praha; pokud Amerika roste, Praha může padat, stagnovat i růst). S růstem se vrátí i otřesená důvěra investorů, kteří poslední půlrok pouze bezmocně sledují, jak jejich fondy vykazují červená a červenější čísla. Všichni samozřejmě víme, že tak se smíšené a akciové fondy chovají - ale u mnoha lidí je jednou věcí teoretická znalost a druhou realita vlastní peněženky. Nelze se proto divit, že řada investorů pomalu podléhá panice, a pokud investiční společnosti své fondy prodávají přes bankovní přepážky, nemají se v podstatě jak bránit. Výrazně lépe na tom jsou fondy prodávající přes distributory, kteří mohou podílníky uklidňovat a působit jako brzda tlumící nespokojenost a paniku.

Novou důvěru investorům vedle rostoucího trhu dá i uvedení nových fondů na trh. Budou to ale muset být specializované fondy, které sice nebudou nikdy příliš velké, ale dokážou, že to s českými investory investiční společnosti myslí vážně. Nabízet pouze fond peněžního trhu, dluhopisový fond a možná i fond smíšený je hodně pohodlné a může to stačit, pokud chce společnost s dobrou distribuční sítí shromáždit zajímavý objem majetku. Pokud ale nezačne nabízet také specializované produkty, trh ustrne a pomalu jej převezmou fondy zahraniční, které jsou každému klientovi schopny nabídnout přesně zacílenou investici. Navíc psychologicky mnohem lépe působí, když si člověk může vybírat z desítek možností než má-li na výběr možnosti tři.

S tím souvisí také vzdělávací kampaň. Koncem minulého a počátkem letošního roku do fondů přicházeli stále noví investoři a zdálo se, že po všech problémech kupónové privatizace se povedlo fondy očistit od nepříjemných konotací. Vlna zájmu ale s poklesem výnosů fondů peněžního trhu rychle ochabla a nových investorů přichází velmi málo. Bylo by proto potřeba, aby se české investiční společnosti dokázaly domluvit a neosloveným milionům lidí dokázali vysvětlit, proč investovat do fondů, co jim taková investice přinese a jak si mají vybrat. Občas se jako protiargument objeví, že stavební spořitelny propagovaly jenom sebe a ne stavební spoření jako takové a proto společnou kampaň (organizovanou Unií investičních společností?) není potřeba dělat. Je třeba si ale uvědomit, že všechny stavební spořitelny nabízely totéž a reklama měla lidi pouze přinutit, aby si vybrali jednu konkrétní značku jinak stejného produktu. U fondů je to úplně jiné - a kampaň, vysvětlující výhody fondů by proto bezpochyby našla své uplatnění.

Tak pravila statistika

Necháme-li teorie a podíváme-li se na výsledky minulého týdne, uvidíme, že z hlediska čistých prodejů byl nejúspěšnější Sporotrend (OFSISSPT) s plus 68 miliony korun (především kvůli nízkým odkupům, protože prodávat tento na české akcie zaměřený fond v době, kdy Český Telecom stojí méně než 400 Kč, je mírně řečeno nemoudré). Na druhém místě je IKS fond fondů (profil, názory) s přírůstkem 23 miliony korun, na třetím Pioneer Trust (profil, názory) s 19 miliony korun, na čtvrtém SIS Eurotrend (OFSISEUR) se 12 miliony korun a na pátém s výrazným odstupem fond fondů SIS Globaltrend (OFSISFF) se třemi miliony korun. Nedávná novinka IKS, fond světových indexů (profil, názory) minulý týden získal pouze mírně nad 2 miliony korun a přes hranici jednoho milionu se přehouply ještě Živnobanka-KBF (profil, názory), Akro mezinárodní balancovaný (profil, názory) a dluhopisový SIS Bondinvest (OFSISBON).

Při pohledu na druhý konec tabulky, tedy na fondy s nejnižšími čistými prodeji, je vidět starý známý obrázek. Vede SIS Sporoinvest (OFSISSPI) s mínus 146 miliony korun, z povzdálí následovaný fondem IKS Peněžní trh (profil, názory) s mínus 35 miliony korun a SIS Sporobondem (OFSISSPB) s podobným výsledkem. O krok pozadu zůstaly IKS Globální (profil, názory) s mínus 21 miliony korun, IPB restituční s mínus 19 miliony korun, SIS Výnosový (OFSISVYN) s mínus 18 miliony korun, SIS 2. OPF (OFSIS2) s mínus 17 miliony korun a SIS Všeobecný (OFSISVSE) s mínus 11 miliony korun.

Kdy podle vás začnou americké trhy růst? Myslíte si, že je na českém trhu místo pro specializované fondy? Pomohla by obecná kampaň propagující investování do fondů? Podělte se o svůj názor!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 12. 2000 10:50, TGP

10%? To myslíte vážně? Sám UNIS prezentoval, že to počátkem roku byly 4% a když se dívám na výsledky, tak k více než zdvojnásobení objemu peněz pod správou určitě nedošlo...

Zobrazit celé vlákno

+17
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

4. 12. 2000 12:46, TGP

Kampaň by určitě prospěla, je třeba si uvědomit, že ve fondech je dnes zhruba 50-70000 klientů. To v poměru k 10 milionům (proč by nemohli rodiče spořit svým dětem v akciových fondech?) není právě hodně. USA jsou sice o něčem jiném, ale tam vlastní nějaký fond přes 50 % obyvatel.

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Falešný Satoshi bez peněz. USA prodávají bitcoiny. Týden v kryptu

6. 4. 2024 | Tomáš Krause

Falešný Satoshi bez peněz. USA prodávají bitcoiny. Týden v kryptu

Vláda USA přesunula nějaké zabavené bitcoiny na burzu, falešný Satoshi Nakamoto má obstavené účty, Argentina pod libertariánským prezidentem reguluje krypto, dál se hraje o etherové... celý článek

Partners Financial Services