Pioneer spolkl konkurenci

Pioneer spolkl konkurenci
Přes čtyři tisíce nových klientů a 202,5 milionů nových vkladů získal v závěru minulého týdne podílový fond Pioneer. Prakticky tak byla dokončena před půl rokem domluvená fůze s českými fondy skupiny Credit Suisse (CSAM). Do portfolia Pioneeru se začlenily čtyři z pěti tuzemských fondů švýcarské skupiny. Pátý, největší splynutí čeká koncem roku.

Podílový fond Pioneer Trust (profil, názory) se v posledních měsících nehřál na výsluní investorů. Po prudkém růstu majetku pod správou a kurzu podílových listů začala v druhé polovině března stagnace trvající až do minulých dní. Oboje je zdá se minulostí, Pioneer Trust (PT) prolomil hranici 5,5 miliard korun () pod správou a prudce roste též kurs podílových listů.

Novou dynamiku fondu přidalo včlenění čtyř z pěti fondů Credit Suisse (profil, názory): Dynamického (profil, názory), Dluhopisového (profil, názory), Bonusu (profil, názory) a Konzervativního (profil, názory). Na pohlcení zatím čeká největší z fondů Credit Suisse – Český (profil, názory). Ten do PT vklouzne až v závěru roku. Jeho podílové listy jsou totiž listinné na doručitele. Neexistuje centrální evidence vlastníků a není jasné komu připsat na účet podíly v Pioneeru.

V portfoliích nezůstalo skoro nic

Co bude portfoliomanager Pioneeru dělat s nabytými stamiliony, případně s akciemi, které sloučením získal? Portfolia fondů CSAM byla až do minulého týdne v souladu s jejich statuty. Credit Suisse je rozprodala až v samém závěru srpna – dva dny před fůzí. Do PT tak přibyla především hotovost, dále pak tři české státní dluhopisy a akcie Spolchemie v tržní hodnotě 1,5 milionu korun. "Nebudu s tím nic dělat, cena vypadá realisticky, na burze se se Spolchemií obchoduje," komentuje jedinou zděděnou akcii portfoliomanažer PT Ivan Zahrádka. Začlenění Českého fondu bude probíhat jinak. V Pioneeru se objeví celé jeho portfolio složené z tuzemských akcií a jejich zastoupení ve fondu tím stoupne. V českých akciích (především v Českých radiokomunikacích) je momentálně investováno jen 3,4 procenta fondu.

Aktuálně je portfolio Pioneeru orientováno hodně agresivně. V západoevropských akciích má fond přes dvě třetiny spravovaného majetku, akcie vybírá s tříletým investičním horizontem. Neutrálním indexem fondu, se kterým je portfoliomanažer PT porovnáván, je 55 procentní zastoupení evropských akcií a 45 procentní zastoupení tuzemských dluhopisů. Strategii investovat do akcií globálně Pioneer v tichosti opustil. "Vše, co je nad neutrálním indexem, je zainvestováno v byznysech, o kterých si myslím, že jsou pěkné, neodolatelné, že mají světový formát. Jsou to především akcie internetových a telekomunikačních firem, které prošly po březnovém propadu až sedmdesátiprocentní korekcí kurzu," vysvětluje svou strategii Ivan Zahrádka a dodává: "Čekám obtížnější období pro české dluhopisy, nemyslím, že bych poměr akcií a dluhopisů v nejbližším roce nějak měnil." V posledních dnech portfolio obohatily například akcie Deutsche Telekom a KPN. Otázkou zůstává, zda je PT se současným portfoliem ještě fondem konzervativním, jak jeho představitelé rádi tvrdí.

Ivan Zahrádka tvrdí, že PT je stále vhodný pro usedlejší investory nemající v oblibě velké výkyvy kurzu. Konzervativností fondu vysvětluje i to, proč jako jediný ze členů vedení společnosti nemá ve vlastním fondu investovanou ani korunu.

PředstavenstvoPočet podílových listů
Philip White (ředitel pro střední Evropu) 313 121
Vladimír Fichtner (ředitel pro ČR) 155 414
Dozorčí rada
John F. Cogan, Jr. (prezident The Pioneer Group) 394 039
Členové vedení společnosti
Helena Machálková 169 125
Andrea Mariani 68 549
Pavel Janeček 165 490
Miloslav Doubrava 26 968
Ivan Zahrádka 0
Nina Tobiášová 1 038
Pramen: Výroční zpráva Pioneer, Česká investiční společnost

"Jsem agresivnějším investorem, peníze mám v akciových fondech skupiny registrovaných v Irsku. Brzy chci navíc řešit svou bytovou situaci a úspory proto přesouvám na peněžní trh a na hotovost," řekl Zahrádka.

Mezi pozitiva Pioneeru patří jeho kvalitní informační zázemí. Portfoliomanažer v Praze nerozhoduje od pražského stolu o nákupu či prodeji amerických, nebo asijských akcií, ale využívá analytické týmy v Dublinu a Bostonu. Neopomenutelným kladem je nízký patnáctiset korunový práh minimální nutné investic. Pozitivně lze hodnotit důvěryhodnost a informační otevřenost správce, mezi nevýhody patří vysoký 5,5 procentní vstupní poplatek.

Jak dlouho Riziko a výkonnost Likvidita
tři a více let střední vysoká

Pioneer Trust je vhodný pro investory s poněkud vyšším sklonem k riziku, kterým na cestě za dlouhodobými nadprůměrnými výnosy nevadí výrazné výkyvy kurzu podílových listů. Kvůli agresivní investiční strategii doporučujeme zájemcům o investici do Pioneeru delší než tříletý investiční horizont.

Co si o fondu Pioneer Trust myslíte vy? Hlasujte o tom, jak jste s ním spokojeni a přidejte i svůj názor či zkušenost. Hlasovací formulář najdete po pravé straně profilu fondu. Klikněte zde: (profil, názory)

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-13
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

**********

A tohle už jste četli?

Bitcoin koupíte i u Tipsportu. Musk ale věří dogecoinu. Týden v kryptu

16. 3. 2024 | Tomáš Krause | 2 komentáře

Bitcoin koupíte i u Tipsportu. Musk ale věří dogecoinu. Týden v kryptu

Bitcoin má větší kapitalizaci než stříbro, Craig Wright není Satoshi, bitcoin koupíte nově i v sázkovce, ethereum má za sebou další upgrade a novou Teslu prý můžete zaplatit dogecoiny.... celý článek

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

11. 3. 2024 | Martin Vlnas | 1 komentář

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

Postavil finanční portál. Spoluzaložil, řídil a víc než za miliardu prodal finančněporadenskou společnost Fincentrum. Rozjel Corrency, systém pro oživení lokálních ekonomik. A taky... celý článek

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Bitcoin je nejdražší v historii. Kupuje ho zase i Tesla? Týden v kryptu

9. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin je nejdražší v historii. Kupuje ho zase i Tesla? Týden v kryptu

Bitcoin překonal vrchol z roku 2021, Arizona ho chce do penzijních fondů, Tesla ho prý znovu nakupuje, zákazníkům ho nejspíš nabídnou maďarské banky. Rekordy ale překonával i stablecoin... celý článek

Partners Financial Services