Do banky přes internet chodí Češi dvakrát až čtyřikrát týdně

pk | rubrika: Aktuality | 20. 6. 2019

Elektronické bankovnictví už využívá ke správě svých financí naprostá většina (95 procent) obyvatel Česka, která má přístup k internetu. Oproti loňsku je to o pětinu víc. Ukázal to čerstvý průzkum, který pro Českou bankovní asociaci udělala agentura SC&C na reprezentativním vzorku 1011 lidí ve věku od 18 do 79 let.

Průzkumu se účastnili jenom uživatelé internetu. Jak přitom vyplývá z loňského průzkumu Českého statistického úřadu, 15 procent lidí starších 16 let zatím internet nikdy nepoužilo. Mezi lidmi staršími 55 let je to dokonce 37 procent.

Lidé obvykle do elektronického bankovnictví vstupují dvakrát až čtyřikrát týdně, ukázal průzkum agentury SC&C. Vlastníci mobilní aplikace ho pak obecně používají častěji, někteří (devět procent) i několikrát denně.

Do aplikace se lidé nejčastěji přihlašují pomocí uživatelského jména a hesla (37 %). Roste ale využívání biometrických údajů (36 %), z nichž nejčastěji (75 %) jde o otisk prstu.

Přes webový portál banky se přihlašuje 83 % uživatelů, přes mobilní aplikaci 35 %. „Zatímco při provádění plateb, ověřování zůstatku či kontrole příjmů a výdajů si Češi často vystačí s mobilní aplikací, v případě nastavování trvalých příkazů a inkas, nastavení účtu a karet a dalších, obecně složitějších operací na jejich bankovním účtu preferují přístup přes webový portál,“ říká Helena Zavázalová, poradkyně České bankovní asociace.

Změní se klíč!

Platby kartou na internetu mají být od září ještě rychlejší a bezpečnější. Ne pro každého to ale přinese změnu k lepšímu. Kdo nemá mobilní aplikaci nebo moderní telefon, bude to mít složitější než doteď.

Konec přepisování SMS, platbu potvrdíte otiskem. Zpřísnění ale přinese i komplikace

Elektronickému bankovnictví se vyhýbají především starší lidé. Vede je k tomu obava o bezpečnost či zažitý zvyk chodit na pobočku.

Průzkum se ptal i na takzvaný multibanking. O možnosti ovládat všechny své bankovní účty z jednoho místa již slyšela téměř polovina Čechů, ale zatím jenom dvě procenta ji už aktivně využívají. Celkově hodnotí multibanking jako přínosnou funkci téměř dvě třetiny lidí. Na druhou stranu 39 % uvedlo, že by ho neužívalo, protože ho vzhledem k vlastnictví pouze jednoho účtu nepotřebují, případně tuto funkci nepovažují za bezpečnou (23 %). Obavy o bezpečnost (29 %) jsou současně druhým největším důvodem, proč by službu multibankingu využívali pouze prostřednictvím své banky (76 %).

Větší zájem než o multibanking mají lidé o možnost využívat služby státu, třeba pořídit si výpis z katastru nemovitostí či z rejstříku trestů díky údajům z internetového bankovnictví. Uvítalo by to 58 % lidí.

„Na této možnosti již některé banky pracují v rámci projektu s názvem Sonia. Pokud se podaří prosadit potřebné změny legislativy, dostanou Češi možnost prostřednictvím svých přihlašovacích údajů do elektronického bankovnictví, takzvané bankovní identity, čerpat elektronicky služby od státu i soukromých společností. U soukromých služeb půjde třeba o změnu dodavatele energií, úpravy nastavení služeb svého mobilního operátora a podobně,“ dodává Zavázalová.

V současné době mohou Češi elektronicky využívat služby státu pomocí datové schránky či e-občanky, čehož podle průzkumu využívá jenom devět procent lidí. Ostatní často o této možnosti buď nevím, nebo nevlastní datovou schránku či e-občanku.

S podobou a funkcemi, ať webového portálu či mobilní aplikace, je podle průzkumu víc než polovina dotázaných. Zásadní jsou pro ně jednoduché a přehledné ovládání (9,1 bodů z 10), vysoká míra zabezpečení (8,7 bodů z 10) a u webových portálů také možnost fultextového vyhledávání či dlouhodobý výpis transakcí (8,6 a 8,4 bodů z 10).


Ještě jeden průzkum? Banku v mobilu už má polovina Čechů do 50 let

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

Raiffeisenbank od 20. dubna změní pro většinu klientů způsob přihlašování do internetového bankovnictví. Cílem je vyšší zabezpečení přístupu k účtu.

UniCredit rozšiřuje Bank ID. Prokážete se i firmám

10. 4. 2024 | Petr Kučera

UniCredit rozšiřuje Bank ID. Prokážete se i firmám

Klienti UniCredit Bank mohou nově využívat bankovní identitu také pro online ověření vůči soukromým společnostem – například pojišťovnám, telefonním operátorům a dalším.

Fio překvapila klienty, platby kartou zaúčtovala dvakrát

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Fio překvapila klienty, platby kartou zaúčtovala dvakrát

Fio banka hlásí komplikace s duplicitním zaúčtováním některých transakcí provedených kartami Visa. „O potížích víme a situaci se společností Visa intenzivně řešíme,“ ujišťuje banka... celý článek

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

22. 3. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

Česká spořitelna, Komerční banka a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například... celý článek

Partners Financial Services