Inflace zahubí vaše úspory

Ondřej Záruba | rubrika: Co se děje | 7. 10. 2010 | 19 komentářů
Inflace zahubí vaše úspory
Nad Českou republikou letí mrak, který je tak hrozivý, že zahubí obrovskou část úspor domácností. A až udeří, tak si mnozí budou přát, aby se vrátila raději místo něj hospodářská recese.

Řada státůse snaží překonat problémy spojené s finanční krizía recesíekonomiky rozsáhlými finančními injekcemi. Tato politika vyvolala obavy z budoucího růstu inflace. K pochopení, oč jde, zkusme sledovat myšlení klasických ekonomů, zejména práci Irvinga Fishera, který se zabýval úzce vztahem množství peněz v ekonomicea růstem cenové hladiny. Jedním z výsledků jeho práce je tento vzoreček, který podle něj nejlépe vystihuje tento vztah.

M * V = P * T

Kde

M je peněžní zásoba

V je rychlost obratu peněz

P je cenová hladina

T je počet transakcí

Dvě z těchto čtyř veličin se dají poměrně snadno změřit – inflace a množství peněz v ekonomice. Zbývající dvě jsou relativně obtížně měřitelné.Podstatné však je uvědomit si dopad těchto ukazatelů na cenovou hladinu.Růst rychlosti obratu peněz povede k růstu inflace. Ke zvýšení rychlosti obratu peněz dochází s rozvojem používání platebních technologií. Je proto nesporné, že neustále roste.

Druhou obtížně měřitelnou složkou je počet transakcí. Velká část z nich probíhá neoficiálně, přesné změření té oficiální části je navíc takřka vyloučeno.Museli bychom totiž definovat pomocí vážených průměrů kolikrát se transakčně otočí index cen.Zde je opět potřeba si uvědomit souvislosti. Zvyšující se počet transakcí vede ke snížení cenové hladiny. My můžeme předpokládat, že i tento ukazatel má rostoucí tendenci.

Ve vzorečku máme tedy dvě neznámé – rychlost obratu peněz a počet transakcí. Ovšem vzhledem k tomu, že tyto ukazatele jsou na různých stranách rovnice, růst jednoho z těchto ukazatelů eliminuje dopad růstu druhého. Pokud bychom si dovolili zaspekulovat, že je nárůst obou ukazatelů přibližně stejně veliký, můžeme upravit naší původní rovnici na následující tvar.

M = P

V této situaci by byl nárůst cenové hladiny přímo úměrný nárůstu peněžní zásoby.

Peněžní zásoba v ČR

V období od 31. července 2002 do 31.července 2010 vzrostlo množství peněz v ČR způsobem, jaký ukazuje graf číslo 1. 

Z grafu je vidět, že jsme za posledních osm let zaznamenali takřka brutální nárůst množství oběživa a přímo děsivý nárůst nejvýznamnějšího vyjádření množství peněz v ekonomice – měnového agregátu M1.

Inflace

Ani inflace se naší republice v posledních zhruba osmi letech nevyhnula. Index spotřebitelských cen (v němž se počítá) vzrostl dle údajů Českého statistického úřaduo 20,8 procenta. Některé složky indexu dosáhly velmi vysokých nárůstů jako například bydlení (+ 45 procent) nebo zdraví (+ 69 procent). Jiné zase dosáhly pouze mírného nárůstu, například potraviny (+11 procent) nebo doprava (+ 4 procenta).Zajímavé je,že odívání výrazně zlevnilo (- 26 procent).

Konfrontaci inflace a peněžní zásoby přibližuje graf číslo 2.

Inflace ovšem příliš nedokázala dohnat růst peněžní zásoby. Příčina? Jednoznačně recese, která úplně zastavila nárůst cen. Ale pouze z části. Naše ekonomika vykazovala už před „krizí“ tedy správně řečeno recesí jednoznačné příznaky přehřátí vzniklého expanzivní měnovou politikou.

K čemu by to mělo vést? Odpověď nabízí graf číslo 3.

Bohužel nejhorší variantu pokládám v podmínkách naší ekonomiky, kde hraje M1 dominantní roli, za nejpravděpodobnější.

Jak se to projeví naznačuje graf číslo 4.

Inflační bonus bude něco jako přílepek k běžné inflaci. Reálně to znamená, že pokud by byla běžná inflace byla 2,5 procenta, mohla by výsledná inflace činit například 12,03 procenta p. a., což by vedlo k tomu, že vaše peníze budou mít 2,48krát menší hodnotu.

Řešení

Pro ČNB

Jednoznačně restriktivní měnová politika (zvýšení úrokových sazeb), pokud by chtěla být ČNB věrná svému poslání – vnitřní a vnější měnová stabilita neboli stabilní nízká inflace a stabilní měnové kurzy.

Pro občany ČRa držitele českých korun

Utečte ze všech peněžní instrumentů a nestůjte na straně věřitelů (nekupujte dluhopisy). Investujte pouze do aktiv, která mají za sebou reálný ekvivalent, což jsou akcie, nemovitosti, komodityapod.

Autor je finanční poradce

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-13
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 19 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

8. 10. 2010 13:52, Roman

Myslim si, ze pokud nemovitost, tak nekde statek na venkove, anebo les, velkoplosny sklenik, atd.
A urcite investici do zbrojniho prukazu, solidni zbrane jak kratke tak dlouhe a dostatek munice.
A k tomu statku na slovo poslouchajici a cvicene psy.

+4
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

7. 10. 2010 12:09, T.

"Utečte ze všech peněžní instrumentů a nestůjte na straně věřitelů." To je pitomý závěr. V čem jsem Vás dezinterpretoval?

Měnové riziko není věc druhá, ale první. Pokud investujete do komodit a akcií, v Česku je nepořídíte a musíte ven.

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (19 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Přišel čas fondů životního cyklu?

5. 10. 2010 | František Mašek | 13 komentářů

Přišel čas fondů životního cyklu?

Zatímco v zahraničí jsou fondy životního cyklu oblíbeným způsobem, jak investovat na důchod, v Česku nejsou podobné dlouhodobé investice příliš populární. Ztráty během krize jim navíc... celý článek

O kolik peněz z každé tisícikoruny vás připravila inflace?

13. 9. 2010 | František Mašek

O kolik peněz z každé tisícikoruny vás připravila inflace?

Míra inflace sice v červenci klesla, ve srovnání s loňským srpnem však spotřebitelské ceny stouply. Víte,o jakou částku z každé tisícikoruny jste takto přišli?

Účet za záchranu bank: v Irsku až dvojnásobek HDP

13. 8. 2009 | Jan Stuchlík | 1 komentář

Účet za záchranu bank: v Irsku až dvojnásobek HDP

Osmnáct členských států Evropské unie vyčlenilo na pomoc bankám a na stabilizaci finančního systému částku odpovídající třetině hrubého domácího produktu celé Unie. Většinu tvoří záruky... celý článek

Inflace: hrozba opomíjená ve jménu boje s recesí

25. 2. 2009 | Petr Čermák | 3 komentáře

Inflace: hrozba opomíjená ve jménu boje s recesí

Dnešní řešení hospodářské recese může snadno za pár let přinést vysokou inflaci. Zejména v americké ekonomice možná bude příliš mnoho volných peněz, což přiměje firmy zdražovat zboží... celý článek

Partners Financial Services