Státní půjčky pro mladé: Letošní rozpočet nebude stačit

Olga Skalková | rubrika: Co se děje | 10. 5. 2021
Díky vylepšeným pravidlům roste zájem o úvěry z programu Vlastní bydlení. Pro většinu mladších zájemců o vlastní bydlení ve větších městech to ale přesto není řešením.
Státní půjčky pro mladé: Letošní rozpočet nebude stačit

Zdroj: Shutterstock

Zájem o státní půjčky na bydlení letos znovu ožil. Státní fond podpory investic eviduje víc žádostí, než při obdobném programu zaznamenal za celý loňský rok.

V letošním programu s názvem Vlastní bydlení jde zatím o 222 žádostí za více než 308 milionů korun, jeho loňský předchůdce zaznamenal celkem 196 žádostí v objemu 225 milionů korun.

Novou vlnu žadatelů zvedlo několik zásadních změn, které platí od ledna. Podle mluvčí fondu Karolíny Smetanové jde hlavně o zvýšení věkové hranice pro žadatele z 36 na 40 let, možnost financovat i koupi družstevního podílu a navýšení maximálního objemu úvěru.

Na modernizaci se limit zvýšil z 300 tisíc na 600 tisíc korun, na pořízení rodinného domu z dvou milionů na 2,4 miliony, na byt nebo družstevní podíl pak z 1,2 milionu až na dva miliony korun.

Lákavá je i současná úroková míra jedno procento ročně. Při další fixaci se sazba sice může změnit, ale za každé dítě do 15 let, o které žadatel trvale pečuje, se mu nově bude snižovat o 0,2 procentního bodu. Případný nárůst sazeb ho tak nemusí tolik bolet. Podle současných podmínek pod jedno procento sazba ani po odpočtu za dítě už nepůjde.

Vyberte si nemovitost

Výběr nemovitosti.
Zdroj: Shutterstock.com

Hledáte dům nebo byt snů a nemůžete nalézt ten pravý? Nebo potřebujete najít pronájem? Vyzkoušejte náš katalog nemovitostí, při jehož tvorbě jsme se spojili s předním českým portálem Bezrealitky.

Reality Peníze.cz

Jaká další pravidla pro současné státní půjčky platí? Na rozdíl od minulosti je úvěr možné získat až na 90 procent hodnoty pořizované nemovitosti či nákladů na její výstavbu. O státní půjčku na rekonstrukci nebo pořízení nového bydlení mohou žádat i bezdětní manželé nebo registrovaní partneři. U žadatelů, kteří nejsou manželé, je podmínkou dítě do 15 let.

Už také nejsou nastaveny limity na podlahovou plochu. V předchozím programu bylo u bytu maximum 75 metrů čtverečních, u rodinného domu 140 metrů čtverečních.

Fond také umožní na žádost příjemce přerušení splácení jistiny až na dobu dvou let z důvodu narození, osvojení, poručenství, svěření dítěte do péče nebo pěstounství dítěte. Celková doba splatnosti úvěru se následně prodlouží o dobu, na kterou bylo povoleno přerušení splácení jistiny. Maximální doba úvěrů na rekonstrukci je 10 let, u úvěrů na koupi nebo výstavbu nemovitosti je 20 let.

Novinkou je také to, že pojištění proti živelním pohromám je požadováno pouze u rodinného domu. Původně bylo i u bytu.

Kupujete? Poradíme!

Klíčení
Zdroj: Shutterstock

Dost bylo nájmu. Chcete do vlastního, ale váháte, z čeho to vlastní zaplatit? Hypotéka? Nebo úvěr ze stavebního spoření? Poradíme. My porovnáme nabídky, vy ušetříte.

Letošním vylepšením se daří otočit negativní trend posledních let. Fond s poskytováním úvěrů na bydlení začal v roce 2018, kdy na nich rozpůjčoval bezmála 700 milionů korun. V následujících dvou letech ale zájem upadal. Mohla za to nejen přísně nastavená omezující pravidla pro žadatele, ale i klesající sazby hypoték, které se přiblížily nabízeným úrokům u státních půjček pro mladé.

Loňský výsledek programu byl nejhorší v historii. Z vyčleněných 730 miliónů korun se fondu podařilo rozpůjčovat jen necelých třicet procent. Jeho letošní rozpočet je meziročně asi o jednu čtvrtinu nižší, počítá s 530 miliony korun. „Předpokládáme, že vyčleněná částka bude letos nejen vyčerpána, ale bude ji potřeba navýšit,“ říká mluvčí fondu Karolína Smetanová.

Program nemá konkurovat komerčním hypotékám. Jeho cílem je pomoci skupinám, které mají dočasně ztížený přístup k hypotékám kvůli své rodinné situaci.

„Nově upravená podpora má za cíl umožnit mladým rodinám získat návratné finanční prostředky na opravu a modernizaci nebo na pořízení vlastního bydlení za výhodnějších podmínek než na volném trhu,“ říká Smetanová.

„Pomoc mladým rodinám ze strany státu při pořízení či opravě vlastního bydlení – takzvaných startovacích bytů – je krokem ke stabilizaci mladých rodin a mladých manželství nebo registrovaných partnerství, výraznou pomocí v případě jednotlivce, který má v péči dítě, a také nástrojem propopulační politiky státu. Napomáhá stabilizaci mladých rodin v regionech tam, kde jsou ceny nemovitostí relativně nízké. Jedná se o nástroj umožňující mladým lidem získat dostupné bydlení za výhodných podmínek s možností reagovat na situace, které mohou v době splácení nastat,“ upřesňuje mluvčí.

Navzdory výhodnějším podmínkám nejsou státní půjčky řešením pro většinu mladších zájemců o vlastní bydlení ve větších městech. Problémem dál zůstává nízký maximální limit těchto úvěrů. Ceny nemovitostí totiž stále rostou. K nabízenému úvěru by mnoho potenciálních zájemců potřebovalo dodat velkou sumu vlastních peněz, které však kvůli životním nákladům nejsou schopni našetřit.

Pochybnosti také budí celkový nízký objem peněz, které stát na program vyčlenil. Banky na hypotékách v posledních letech ročně rozpůjčují přes 200 miliard korun ročně, většinu žadatelů tvoří lidí právě do 40 let. Kritici opakovaně poukazují, že program státních půjček není systémovým řešení situace mladší generace, podle nich jde o kapku v moři.

Olga Skalková

Autor článku Olga Skalková

O bankách a finančních institucích píše od 90. let. Byla součástí ekonomického týmu Hospodářských novin, psala i na weby iHNed.cz a Aktuálně.cz. Teď píše externě pro Peníze.cz. Ráda tráví čas s rodinou a přáteli, chodí do... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+16
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Bydlení zdražuje nejvíc za posledních deset let

6. 5. 2021 | Jiří Hovorka | 16 komentářů

Bydlení zdražuje nejvíc za posledních deset let

Ceny nemovitostí na začátku letošního roku rostly nejrychleji za posledních přinejmenším deset let. Průměrná tržní cena bytů v prvním čtvrtletí stoupla meziročně o víc jak 13 procent.... celý článek

Stavební spoření má novou jedničku. Tady je porovnání

3. 5. 2021 | Petr Kielar | 3 komentáře

Stavební spoření má novou jedničku. Tady je porovnání

Liška od května přichází se slevou na poplatku, ke které lze přidat prémii za nového klienta a úrokový bonus. Výsledkem je aktuálně nejvýhodnější nabídka na trhu, ukazuje nezávislé... celý článek

Hypoteční mánie. Zlevňování končí, banky mají hody

21. 4. 2021 | Jiří Hovorka | 7 komentářů

Hypoteční mánie. Zlevňování končí, banky mají hody

Zprávy o blížícím se růstu cen hypoték fungují jako skvělý marketing. Zájem o hypotéky je rekordní.

Nejlevnější byty v Česku. Prohlédněte si, co teď nabízejí realitky

11. 2. 2021 | Renata Lichtenegerová | 21 komentářů

Nejlevnější byty v Česku. Prohlédněte si, co teď nabízejí realitky

Bydlení v Česku prudce zdražuje, přesto se dá koupit i byt 2+1 za 200 tisíc nebo 3+1 za méně než půl milionu. Jak vypadají a kde se nacházejí nejlevnější byty? Pro ilustraci jsme vybrali... celý článek

Ceny bytů očima expertů. Kam zamíří v roce 2021

11. 12. 2020 | Ondřej Tůma | 42 komentářů

Ceny bytů očima expertů. Kam zamíří v roce 2021

Další růst cen, zhoršování dostupnosti bydlení a rekordně levné hypotéky, nebo snad obrat o 180 stupňů? Zeptali jsme se, co čeká tuzemský nemovitostní trh v příštím roce.

Partners Financial Services