Předčasné splacení hypotéky: Vysoký poplatek odmítá i finanční arbitr

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 16. 6. 2021 | 9 komentářů
Na stranu klientů, po nichž banky chtěly vysoké poplatky za předčasné splacení hypotéky, se postavil i finanční arbitr.
Předčasné splacení hypotéky: Vysoký poplatek odmítá i finanční arbitr

Zdroj: Shutterstock

Ve stovkách sporů, které ohledně poplatků za předčasné splacení úvěru na bydlení došly až k finančnímu arbitrovi, mají navrch klienti. Banky či stavební spořitelny buď přistoupily na smírné řešení, nebo prohrály, případně k porážce míří.

Finanční arbitr řešil klíčovou otázku: Jaké poplatky si banka nebo stavební spořitelna může účtovat při předčasném splacení hypotéky nebo úvěru ze stavebního spoření? A dospěl ke stejnému názoru jako předtím Česká národní banka (ČNB). Jednotliví poskytovatelé úvěrů mohou po klientech požadovat pouze „věcně nutné náklady spojené s předčasným ukončením smlouvy, jejichž výše je zároveň odůvodněná“. Jde hlavně o administrativní výdaje na zaměstnance, poplatky za katastr nemovitostí, poštovné, náklady na tisk a kopírování dokumentů, telefonní poplatky či kancelářské potřeby. V praxi jde řádově o stovky, maximálně tisíce korun.

Banky však nemohou po klientech požadovat náklady související se snížením úrokových výnosů nebo třeba výdaje související s provizí zprostředkovateli. Nejde o náklad, ale o ušlý zisk, zdůrazňuje ČNB. A podobně to vidí také finanční arbitr. Právě tyto takzvané finanční náklady vyčíslily některé banky na desítky nebo i stovky tisíc korun. Podle informací webu Peníze.cz a Hospodářských novin jde především o Komerční banku a UniCredit Bank. Ostatní zatím respektují výklad ČNB, usilují ale o změnu zákona.

Na ušlý zisk zapomeňte

„Počet řízení, ve kterých finanční arbitr posuzoval výši účelně vynaložených nákladů při předčasném splacení spotřebitelského úvěru na bydlení, se blíží k pěti stovkám. Ve více než polovině případů už arbitr řízení zastavil, protože se klienti se svou bankou nebo stavební spořitelnou dohodli na smírném řešení jejich vzájemných sporů,“ říká Gabriela Dufková, mluvčí Kanceláře finančního arbitra.

Tam, kde se strany dosud nesmířily, vydal arbitr kolem desítky rozhodnutí. „Bance nepřiznal nárok na žádné účelně vynaložené náklady předčasného splacení ani v podobě administrativních nákladů, protože si je strany smlouvy o úvěru platně nesjednaly, a žádné jiné náklady banka ze zákona nesmí požadovat. V řízeních, ve kterých již bylo vydáno prvostupňové rozhodnutí, probíhají aktuálně řízení o námitkách s tím, že v některých z nich avizovala banka zahájení jednání o smírném řešení sporu,“ upřesňuje mluvčí.

„V některých dalších případech týkajících se jiné banky předložil finanční arbitr bance předběžné právní posouzení, kdy dovodil, že si banka se svými klienty platně sjednala účelně vynaložené náklady v souvislosti s předčasným splacením úvěru na bydlení v podobě administrativních nákladů (zpravidla jde o jednotky tisíc korun), nemá však nárok na náhradu žádných dalších nákladů nebo ušlého zisku. V těchto řízeních finanční arbitr dosud rozhodnutí ve věci nevydal, protože se strany sporu seznamují s podklady před vydáním rozhodnutí nebo banka avizovala zahájení jednání o smírném vyřešení sporu,“ dodává Dufková.

Kupujete? Poradíme!

Klíčení
Zdroj: Shutterstock

Dost bylo nájmu. Chcete do vlastního, ale váháte, z čeho to vlastní zaplatit? Hypotéka? Nebo úvěr ze stavebního spoření? Poradíme. My porovnáme nabídky, vy ušetříte.

Jeden z konkrétních případů popsal web CNN Prima News. Finanční arbitr podle něj rozhodl ve prospěch manželského páru, kterému UniCredit Bank v roce 2019 poskytla hypoteční úvěr ve výši 7,8 milionu korun, a který se klienti zhruba po roce rozhodli předčasně splatit. Banka jim vedle administrativních nákladů ve výši 1500 korun naúčtovala dalších 225 tisíc jako kompenzaci své úrokové ztráty. Finanční arbitr zamítl nárok UniCredit Bank a označil za neplatné také všeobecné podmínky bank, které tak vysoké odškodnění po spotřebitelích žádají.

UniCredit Bank, která od arbitra dostala pokutu 15 tisíc korun, na svém postupu trvá. „Při stanovení výše požadované náhrady účelně vynaložených nákladů provádíme standardní výpočet v souladu s podmínkami uzavřené smlouvy,“ řekl její mluvčí Petr Plocek pro CNN Prima News. Odkazuje se také na porovnání s jinými státy Evropské unie.

Finanční arbitr je státem zřízená instituce k mimosoudnímu řešení spotřebitelských sporů. Řízení před ním je bezplatné. Arbitr funguje na základě zákona, jmenuje a financuje ho vláda (ministerstvo financí), přesto jeho verdikt není automaticky závazný. Pokud banka nebo spotřebitel neuspějí ani s námitkami („odvoláním“ k arbitrovi), mohou se ještě obrátit na soud – a teprve pravomocným rozsudkem soudu se pak musí řídit.

Hrozí zkrácení fixací

Problém souvisí s nejasnou formulací v zákoně o spotřebitelském úvěru. Ten platí od prosince 2016 a vedle zcela nových hypoték se týká i těch starších, pokud nové fixační období začalo po tomto datu.

Zákon jasně určil pouze případy, kdy je předčasné splacení pro klienta zcela zdarma: například na konci fixace nebo v případě vážné nemoci či úmrtí. Kromě toho může klient jednou ročně k datu uzavření smlouvy zdarma splatit až čtvrtinu zbývajícího dluhu. A jestliže člověk prodává byt či dům zatížený hypotékou, nesmí mu banka účtovat více než procento ze zbytku úvěru.

V ostatních případech má banka „právo na náhradu účelně vynaložených nákladů, které jí vzniknou v souvislosti s předčasným splacením“. Zákon však přesně nedefinoval, co to jsou účelně vynaložené náklady. Na opakující se dotazy veřejnosti i poskytovatelů úvěrů reagovala ČNB v březnu 2019 zmíněným stanoviskem.

Většina bank sice postoj regulátora respektuje a účtuje klientům jen věcné náklady v řádech několika set korun, vzdát se ale nechtějí. „Myslím, že není udržitelné, aby si banka při refinancování mohla účtovat jen administrativní, a ne finanční náklady, které jí při předčasném splacení vznikají kvůli dalšímu umisťování těchto peněz. My si dopady nevymýšlíme, my je skutečně máme,“ řekl například Jan Sadil, člen představenstva ČSOB (pod níž spadá i Hypoteční banka), v nedávném rozhovoru pro Peníze.cz.

České bankovní asociaci se však zatím nedaří přesvědčit ČNB, aby svůj výklad změnila. V nedohlednu se zdá být také novela zákona o spotřebitelském úvěru, která by podle bank nastavila spravedlivější a jasná pravidla pro věřitele a dlužníky.

Zájem o předčasné splacení stoupl v posledních letech i díky klesajícím úrokům. Klienti častěji využívají refinancování, tedy převod úvěru ke konkurenci, která nabídne nižší úrok na delší období fixace.

Zástupci bank varují, že udržení současného modelu – tedy s nízkými poplatky – povede ke zkracování doby, po kterou jsou banky ochotné garantovat klientům pevnou sazbu. První kroky už jsou vidět v praxi. Některé banky začaly výhodnější sazbou podporovat tříleté fixace a přestaly nabízet fixace nad sedm let. „Dalším možným trendem v dlouhodobém horizontu je příklon k plovoucím sazbám, což by pro klienty mohlo být ještě méně výhodné,“ upozorňuje Filip Hanzlík, náměstek výkonné ředitelky České bankovní asociace.

Zdroj: Shutterstock

Ozveme se, kdyby něco!

Přidejte si Peníze.cz na Facebook nebo Twitter a přineseme vám další důležité aktuality a praktické rady. 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+18
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

16. 6. 2021 9:17

byl bych rad, kdyby pan z CSOB vyjmenoval ty skutecne naklady "s umistenim penez", fakt by me to zajimalo, co (napriklad UCB) stalo 225.000 Kč pri "umistovani" cca 7,5 mil nekam na financni trh :-o :-D neverim ani omylem...preci mi nechce rict, ze plati poplatek 3% pri umistovani nekam do investic apod jako klienti ??? Nebo ano?

+11
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

23. 6. 2021 21:29, Jiří

Většina lidí, co refinancují do jiné banky mimo fixaci si neuvědomují jednu zásadní věc a to, že porušují úvěrovou smlouvu. Zavázali se k fixaci úrokové sazby na určitou dobu a porušili to. Takže ušlí zisk banky je na místě ať se to libí nebo ne.

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

5. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

Česká národní banka snížila 20. března dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., ale úroky hypoték až tak výrazně neklesly. Průměrná nabídková sazba hypoték... celý článek

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

20. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu na 5,75 procenta počínaje 21. březnem. Jde o nejnižší hodnotu od... celý článek

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Hypotéky mají dva krále. Žebříček bank podle prodejů

12. 2. 2024 | Olga Skalková | 5 komentářů

Hypotéky mají dva krále. Žebříček bank podle prodejů

Loňský rok ovládla Hypoteční banka, když po čtyřech letech předběhla svého největšího konkurenta. Česká spořitelna zůstává jedničkou v celkovém objemu splácených hypoték.

Partners Financial Services