Poslanci dali šanci místní příslušnosti exekutorů

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 7. 11. 2019

Poté, co včera poslanci konečně schválili daňový balíček a vyšší rodičovský příspěvek, přišlo na řadu Piráty navržené první čtení návrhů na změny u exekucí.

Poslanci schválili návrh ministerstva spravedlnosti, který počítá třeba s takzvaným principem sněhuláka, který by podle kritiků dál posílil už dnes velké exekutorské úřady. Prošel i pirátský návrh na zavedení místní teritoriality.

Oba návrhy mají společné to, že chtějí zavést princip jednoho exekutora na jednoho dlužníka. Ministerský návrh to ale chce udělat podle toho, který exekutorský úřad dostal dlužníka k řešení nejdříve, Piráti to chtějí nechat na soudech, které by exekuce rozdělovaly jen v daném regionu.

Poradna při finanční tísni

Zápasíte s dluhy? Nedělejte unáhlená rozhodnutí, raději se obraťte na odborníky.

Bezplatná poradna při finanční tísni

Diskuze o změně systému vymáhání dluhů se nyní přesune do výborů, kde budou poslanci debatovat o sloučení poslaneckého a vládního návrhu.

„Pokud se ve výborech povede sloučit náš a vládní návrh, může to situaci v oblasti exekucí posunout správným směrem. Pakliže ale v návrhu ministerstva zůstane tzv. systém sněhulák, který posiluje pozici exekutorských maxiúřadů, nemůžeme novelu podpořit,” říká autor poslanecké novely, pirátský poslanec Lukáš Kolářík.

Možným kompromisem by mohlo být zavedení teritoriality u menších exekucí. U těch větších by si pak dál mohli věřitelé vybírat svého exekutora. České televizi (první zpráva v 8:30) tyto úvahy sdělili poslanci Patrik Nacher (ANO) a Dominik Feri (TOP09).


Více o sěhulákovi:

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

dluhy, exekuce, teritorialita

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Kdy je půjčka neplatná? Soudy řeší, jak moc velká chyba vadí

3. 4. 2024 | František Nonnemann

Kdy je půjčka neplatná? Soudy řeší, jak moc velká chyba vadí

Než vám půjčí, musí banka nebo úvěrová společnost prověřit, jestli dokážete splácet. Když při tom udělá chybu, může být smlouva prohlášená za neplatnou. Záleží ale na tom, jestli jde... celý článek

Milostivé léto? Nemilosrdné. Experti kritizují novou oddlužovací akci

7. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Milostivé léto? Nemilosrdné. Experti kritizují novou oddlužovací akci

Další oddlužovací akce, pro kterou se vžil název milostivé léto, má tentokrát lidem odpustit část dluhů na zdravotním pojištění. S její podobou, kterou včera schválili poslanci a teď... celý článek

Rychlejší oddlužení má zpoždění. Kdo si polepší a kdo pohorší?

6. 2. 2024 | Kateřina Hovorková

Rychlejší oddlužení má zpoždění. Kdo si polepší a kdo pohorší?

Novela insolvenčního zákona má snadněji oddlužit lidi v exekuci. Česko ji mělo schválit už v létě 2021, jenže stále není jasná její konečná podoba. Napovědět může únorové jednání sněmovny.... celý článek

Lidem v exekuci zůstane méně. Expert vysvětluje, co se mění

26. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 4 komentáře

Lidem v exekuci zůstane méně. Expert vysvětluje, co se mění

Nižší nezabavitelné minimum, hrozba fixní srážky i možný konec započítání peněz na manžela či manželku. Lidem v exekucích zbyde letos z příjmu méně peněz. Změny popisuje Radek Hábl z... celý článek

Partners Financial Services