Alimenty. Jak zmáčknout neplatiče? Nechte mu/jí zabavit řidičák!

Oficiálně nemá majetek, skoro nic nevydělává, a proto neplatí na děti. Že se nedá nic dělat? Zkuste, ať mu nebo jí exekutor vezme řidičák.
Alimenty. Jak zmáčknout neplatiče? Nechte mu/jí zabavit řidičák!

Dluh na výživném se vymáhá jako každý jiný dluh. Když už to nejde jinak, dá se na dlužníka poslat exekutor, ať zařídí srážky z platu, v krajním případě ať zabavuje majetek. Pokud jde ale o výživné na dítě – nezletilé nebo studenta do 26 roků – od roku 2013 je tu ještě jedna možnost navíc, jak dlužníka přimáčknout ke zdi: za určitých okolností ho můžete připravit o řidičák. Jak už v té době ukazovaly zkušenosti ze zahraničí, například Slovenska, pro část dlužníků je hrozba, že by musili chodit pěšky a jezdit veřejnou dopravou, dostatečným důvodem pro to, aby se polepšili.

Zákon říká, že exekutor může exekuční příkaz k pozastavení řidičského oprávnění vydat, jestliže se v exekuci vymáhá nedoplatek výživného na nezletilé dítě anebo na zletilé dítě do 26 let věku, které se soustavně připravuje studiem na své budoucí povolání. Může tak učinit na návrh věřitele, ale i ze svého vlastního rozhodnutí. Výživné dlužné rodičům, manželovi nebo bývalému manželovi takto vymáhat nelze. Ani jakékoli jiné dluhy.

Nejen rodiče dětem

Vyživovací povinnost nemají jen rodiče vůči dětem, ale taky děti vůči rodičům. Nebo manželé navzájem, někdy dokonce i po rozvodu. A vyživovací povinnost je i mezi vnoučaty a prarodiči v obou směrech. Víc v našich specializovaných článcích:

Vyživovací povinnost: Jak dlouho musíte živit dospělé děti. A kdy musí děti živit vás

Vyživovací povinnost a manželství: Musí vás živit. Někdy i po rozvodu

Padouch nebo hrdina, my jsme jedna rodina! Musíme si pomáhat

Samotnou exekucí řidičáku samozřejmě nedostanete ani korunu, jde pouze o donucovací prostředek. Kde skutečně nic není, ani smrt nebere, na neplatiče, kteří podvádějí, tají své příjmy, vydělávají si na černo…, na ty zabrat může.

Kdo srovnává, ten jede

Levněji!

Přišli na Peníze.cz, srovnali a ušetřili. Vyzkoušejte si to taky, stačí si vybrat, jak byste povinné ručení nebo havarijko rádi sjednali:

S okamžitou platností

Exekuční příkaz pozastavující řidičské oprávnění se doručuje registru řidičů, který ho zaeviduje, oprávněnému, který exekuci navrhl, a přednostně do vlastních rukou povinnému dlužníkovi. Už dnem, kdy dlužník dostane rozhodnutí exekutora, ztrácí právo řídit motorová vozidla. Řidičák musí odevzdat na úřadě a po dobu trvání exekuce má zákaz řízení. Musí zaplatit, nebo se exekuci bránit. Pokud dlužník řidičský průkaz neodevzdá, může mu ho odebrat policie, třeba při silniční kontrole. A řízení motorového vozidla bez oprávnění je přestupek. A pokud přečin bude vyhodnocen jako maření výkonu úředního rozhodnutí, jsou to čtyři body dolů, soud a končit to může podmínkou, dokonce i vězením.

Zákaz řízení může člověka zasáhnout na citlivém místě. Pokud se kvůli němu odhodlají platit, musí počítat s tím, že jejich dluh bude navýšený také o náklady exekuce. Ty můžou být nižší, když si člověk s placením pospíší. Exekutoři samotní nemají žádný zájem věc zdržovat, jen je potřeba jednat.

Hledáte pomocnou ruku?

Potřebujete radu nebo pomoc? V našich nových profesních rejstřících najdete odborníka, ke kterému to máte kousek:

Výjimky: řidiči z povolání a lidé, co auto fakt potřebují

Kromě těch, co zaplatí, zruší exekutor příkaz k odevzdání řidičáku taky těm dlužníkům, kteří prokážou, že řidičské oprávnění potřebují „k uspokojování svých základních životních potřeb nebo potřeb osob, které vyživuje“. V první řadě se tak tedy můžou bránit řidiči z povolání od tiráků přes autobusáky až třeba po taxikáře. Ostatně by nemělo žádný smysl připravovat dlužníka o práci, pravděpodobnost placení by tím asi ještě víc klesla. Ovšem pozor: exekutor může pozastavit platnost řidičáku taky částečně. Takže dlužící řidič kamionu může přijít o řidičák na osobák, ale řídit náklaďák bude smět dál.

Exekutor by taky měl vyhovět dlužníkovi, který se bude odebrání řidičáku bránit s tím, že třeba vozí autem děti z dalšího manželství do školy, že sám dojíždí k lékaři nebo že z objektivních důvodů nemůže třeba do práce dojíždět veřejnou dopravou.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Milostivé léto? Nemilosrdné. Experti kritizují novou oddlužovací akci

7. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Milostivé léto? Nemilosrdné. Experti kritizují novou oddlužovací akci

Další oddlužovací akce, pro kterou se vžil název milostivé léto, má tentokrát lidem odpustit část dluhů na zdravotním pojištění. S její podobou, kterou včera schválili poslanci a teď... celý článek

Rychlejší oddlužení má zpoždění. Kdo si polepší a kdo pohorší?

6. 2. 2024 | Kateřina Hovorková

Rychlejší oddlužení má zpoždění. Kdo si polepší a kdo pohorší?

Novela insolvenčního zákona má snadněji oddlužit lidi v exekuci. Česko ji mělo schválit už v létě 2021, jenže stále není jasná její konečná podoba. Napovědět může únorové jednání sněmovny.... celý článek

Lidem v exekuci zůstane méně. Expert vysvětluje, co se mění

26. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Lidem v exekuci zůstane méně. Expert vysvětluje, co se mění

Nižší nezabavitelné minimum, hrozba fixní srážky i možný konec započítání peněz na manžela či manželku. Lidem v exekucích zbyde letos z příjmu méně peněz. Změny popisuje Radek Hábl z... celý článek

Poslední Milostivé léto pomůže s dluhy u VZP. Ale ne všem

18. 1. 2024 | Petr Kučera

Poslední Milostivé léto pomůže s dluhy u VZP. Ale ne všem

Vláda podpořila plán na další oddlužovací akci zvanou Milostivé léto. Ta odpustí penále a exekuční náklady lidem, kteří si měli platit veřejné zdravotní pojištění – tedy například podnikatelům... celý článek

Stačí vám 111 Kč na den? Banka si vyzkoušela, jak žijí chudí Češi

10. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 20 komentářů

Stačí vám 111 Kč na den? Banka si vyzkoušela, jak žijí chudí Češi

Vyjít každý den přesně se 111 korunami na osobu – tak znělo zadání pokusu, do něhož se zapojilo třicet zaměstnanců České spořitelny. Cílem bylo vžít se na pár dní do situace klientů... celý článek

Partners Financial Services