Odborníci: Ceny energií porostou

Monika Šaríková | rubrika: Co se děje | 13. 12. 2018 | 9 komentářů
Po několikaletém příjemném období levné energie přichází růst cen. Zdražování se týká elektřiny i plynu. U elektrické energie se mluví o zdražování až o deset procent. Příčina: vyšší cena uhlí a emisních povolenek, ale i velká vedra.
Odborníci: Ceny energií porostou

Uplynulé roky se nesly ve znamení příznivých cen jak za elektřinu, tak i za plyn. V některých letech byly dokonce na mnohaletých minimech. Přibližně před dvěma lety ale začaly ceny na velkoobchodním trhu růst. A ceny pro domácnosti je začínají následovat: u elektřiny už zdražování začalo, plyn výraznější růst cen čeká.

Končí doba levné energie

Lidská paměť je krátká a vybíravá. Schválně se můžete zeptat ve svém okolí, jak to bylo v uplynulých deseti letech s cenami energií. S nejvyšší pravděpodobností uslyšíte, že je to rok od roku horší. Přitom právě v minulé dekádě bylo všechno jinak. Vývoj cen domácnostem docela přál – připomeňme přelom let 2013 a 2014, kdy největší dodavatel ČEZ zlevňoval o 15 procent. A konkurence musela reagovat podobně.

Seřezejte náklady

Ceny plynu a elektřiny rostou. Zajistěte si nejvýhodnější nabídku, dokud je čas.


Nevíte? Nevadí. Poradíme vám.

Dodavatelé energií měli ke zlevňování důvod – čím dál ostřejší konkurenční boj. A měli k němu taky prostor: energie na burzách, kde je nakupují, zlevňovaly. Jenže s první polovinou roku 2016 přišel na energetických burzách konec propadu cen. Od té doby jen rostou. Nyní se velkoobchodní ceny elektřiny pohybují na úrovni let 2012 a 2013 a očekává se další nárůst.

Podobně se vyvíjela cena zemního plynu. Liberalizace trhu s plynem nastala o pár let později než u elektřiny. Poté ceny plynu klesaly až do dubna 2018. Nyní ceny plynu pozvolna narůstají a zlevnění se v nejbližší době neočekává.

Proč ale maloobchodní ceny pro konečné spotřebitele (domácnosti) začínají růst až letos? Ten hlavní důvod, proč jsme dosud zdražení elektřiny a plynu nijak zvlášť nepocítili, je ten, že dodavatelé dodávky energie na velkoobchodním trhu nakupují na rok až dva dopředu.

Deset až patnáct procent

Energetičtí odborníci se shodují, že v nejbližších letech nemá smysl očekávat snížení cen energií, právě naopak. „Letos se razantně změnila cena elektřiny, která stoupá opravdu rychle. Jestliže loni byly ceny kolem 1000 Kč za 1 MWh, dnes už jsou nabídky kolem 2000 Kč,“ říká Jan Schindler, analytik Kalkulátoru cen energií TZB-INFO. Zároveň ale vysvětluje, proč to neznamená stoprocentní zvýšení cen pro zákazníky, samotná cena elektřiny totiž představuje jen část našeho účtu: „U elektřiny je podíl regulovaných cen asi 70 procent, tudíž i stoprocentní zvýšení ceny elektřiny se projeví méně, než by se dalo očekávat. Já čekám, že náklady na elektřinu se zvednou tak o 10 až 15 procent.“

Potřebujete novou energii?

Našli jste levnějšího dodavatele elektřiny nebo plynu? Nebo slušnějšího? Chcete změnu, ale nevíte, jak na to? Poradíme.

Jak změnit dodavatele elektřiny nebo plynu

Každý rok mění dodavatele energií stovky tisíc domácností. Vybírat můžou z desítek firem, obrovských i trpasličích. Ale trpaslík a vysoké napětí – jde to dohromady?

Nový dodavatel. Bát se firmy z garáže?

O míře zdražení rozhodují dodavatelé energií. Zdražení zatím ohlašovali zejména dominantní dodavatelé energií (E.ON, PRE, ČEZ, Bohemia Energy, Centropol a další). Mnohem opatrnější jsou dodavatelé alternativní, ke kterým zákazníci přešli za nižšími cenami. Zejména ti se budou snažit s cenami hýbat minimálně, aby těžce získané zákazníky opět neztratili. Zdražovat víc nebo míň ale budou všichni (pokud už nezdražili). Má tedy cenu hledat, kdo bude levnější?

Sledovat trh se vyplatí

Největší změnu v cenách energií lze očekávat na přelomu roku, kdy dodavatelé pravidelně upravují ceníky v souvislosti se změnou státem regulovaných poplatků. Pokud některý z dominantních i alternativních dodavatelů neoznámil zdražení doteď, lze očekávat, že tak učiní právě na konci letošního roku.

Jednou z možností, jak si uchovat co nejlepší ceny energií i pro příští rok, je vyhledání co nejlepší nabídky. „Já si myslím, že cenu změnit dodavatele určitě má,“ říká Jan Schindler. „Dnes musí být lidé velmi obezřetní a musí si být vědomi toho, že ani třeba neušetří. Ale musí myslet na budoucnost, že třeba za rok budou ceny mnohem vyšší než nyní.“

Doporučujeme zvažovat stabilní dodavatele, kteří nabízejí solidní ceny za férových podmínek. S výběrem nového dodavatele energií vám pomůže například online srovnání nabídek.

Vyzkoušejte naše porovnání cen elektřiny a plynu

A ušetřete!


Nevíte? Nevadí. Poradíme vám.

Vadí vám ceny u stávajícího dodavatele elektřiny či plynu? Nelíbí se vám každoroční vyúčtování energií? Neexistuje nic jednoduššího než si najít levnějšího dodavatele energií. Porovnejte ceny energií online a dosáhnete úspory energií bez námahy a omezení.

I na Peníze.cz najdete srovnání cen elektřiny a plynu. 

  • Cenu, kterou vám najdeme, taky garantujeme.
  • Dodavatele řadíme podle úspory, kterou by proti stávajícímu dodavateli nabídli.
  • Nepotřebujeme vaše osobní údaje, ale pokud je máme, jsme schopni vyjednat ještě lepší cenu.
  • Porovnáváme jen prověřené a spolehlivé dodavatele.
  • Pomůžeme s přechodem mezi dodavateli.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 12. 2018 8:59, Ramesse II.

Ono by stačilo vystoupit z EU a nekupovat si povinně nějaké jejich povolenky - oni nám nemají co povolovat, máme být svrchovanou zemí a pokud nejsme, je naší povinností za svrchovanost bojovat. Současně vyrábíme více elektřiny než spotřebujeme, tak je logické zakázat její vývoz tak, abychom si nemuseli dráže kupovat elektřinu cizí.

+16
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

13. 12. 2018 20:59, Rades

,, Férový"žárovkový dodavatel ??

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

15. 3. 2024 | Petr Kučera

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

Projděte si seznam pokut za prodej nekvalitních pohonných hmot, které nabyly právní moci během posledního roku.

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

Klientům Komerční banky se v elektronickém bankovnictví ukazoval chybný údaj o platbě kartou ze středy 13. března, případně byly platby bez popisu. 

Nová bankovka s prezidentem. Bude sběratelsky cenná?

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Nová bankovka s prezidentem. Bude sběratelsky cenná?

Necelý rok po vydání prezidentských poštovních známek přichází na trh pamětní list v podobě bankovky s portrétem Petra Pavla. Při příležitosti prvního výročí inaugurace prezidenta ho... celý článek

PayPal pro začátečníky. Jak si založit účet a platit? Návod krok za krokem

12. 3. 2024 | Monika Veselíková

PayPal pro začátečníky. Jak si založit účet a platit? Návod krok za krokem

Chcete platit na internetu jen pomocí e-mailu a hesla? Pořiďte si digitální peněženku PayPal. Poradíme, jak účet založit, jak nabíjet peníze i na co si dát pozor. Máme i obrázkový návod... celý článek

Schváleno: Vodafone převezme operátora SazkaMobil

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Schváleno: Vodafone převezme operátora SazkaMobil

Společnost Vodafone už na konci minulého roku oznámila, že se dohodla se společností Sazka na odkupu jejího virtuálního mobilního operátora SazkaMobil. Transakci nyní schválil Úřad... celý článek

Partners Financial Services