Elektřina od ledna 2019 zdraží. Těm, kteří si ceny nefixovali

Jana Poncarová | rubrika: Co se děje | 19. 12. 2018 | 7 komentářů
S novým rokem přichází i nové ceníky energií. Protože elektřina na burzách, kde ji dodavatelé pořizují, zdražila, navýšení se promítne i do cen pro domácnosti a firmy. Většina dodavatelů zdražuje zákazníkům, kteří nemají fixované ceny. Takové opatření ale není všelékem.
Elektřina od ledna 2019 zdraží. Těm, kteří si ceny nefixovali

Zdroj: Shutterstock

Za posledních dvanáct měsíců ceny elektřiny na burzách vyskočily o dobrých 60 procent a narostly i ve srovnání s minulými roky. Zatímco v roce 2016 se megawatthodina silové elektřiny prodávala za dvacet eur, nyní je téměř na trojnásobku. Na burzách nakupují elektřinu dodavatelé, kteří ji potom prodávají domácnostem nebo firmám. Jakou cenu nakonec nabídnou, záleží na jejich nákupní strategii i marži.

Tisícovky navíc

Zdražuje se napříč celým trhem, nezafixované tarify jsou dražší nejčastěji o osm až deset procent. Pro domácnosti, které elektřinou jen svítí, to může znamenat navýšení ročních plateb o stovky korun. Domácnostem, které elektřinou ohřívají vodu nebo s její pomocí vytápí, můžou účty narůst až o tisíce korun.

Seřezejte náklady

Ceny plynu a elektřiny rostou. Zajistěte si nejvýhodnější nabídku, dokud je čas.


Nevíte? Nevadí. Poradíme vám.

Zdražení silové elektřiny má víc důvodů. „Ceny komodit rostou, protože se ekonomice daří a díky vývoji světového hospodářství je po nich větší poptávka. Narůstají jak ceny ropy, tak uhlí, plynu a elektřiny. Zdražování elektřiny je navíc výrazně posíleno i růstem ceny emisních povolenek. Na vyšší ceny se musí zákazníci připravit napříč celou Evropou,“ shrnuje situaci Roman Gazdík ze společnosti ČEZ.

Jeho slova potvrzuje i Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Czech Fund. „Růst ceny elektřiny má na svědomí zejména zdražování uhlí a dramatický růst cen emisních povolenek. Podstatným faktorem v pozadí růstu cen uhlí v uplynulých letech bylo rozhodnutí čínské vlády omezit jeho ekologicky náročnou těžbu a místo toho jej dovážet. Citelné omezení celosvětové nabídky uhlí, které poté nastalo, způsobilo v době expanze globální poptávky silný tlak na růst cen,“ napsal ve své analýze. Uhlí samozřejmě podražilo i uhelným elektrárnám, které v Česku produkují asi polovinu veškeré elektřiny.

Bylo i hůř

Zdražování je pochopitelně vždycky nepříjemné. Psychologicky by snad mohl pomoct fakt, že zhruba od roku 2011 ceny elektřiny permanentně klesaly. A nejenom té na burzách, velkou vlnu zlevňování jsme zažili třeba v roce 2016. Dnešní ceny jsou zhruba na úrovni roku 2012.

Navíc někteří dodavatelé se rozhodli nést část nákladů a zdražit jen vybrané produkty. Energetický zákon totiž říká, že jakmile dodavatel zdraží, lidé od něho můžou odejít ve zkrácené lhůtě (přestože mají smlouvu na dobu určitou, třeba na dva roky). I to je důvod, proč se dodavatelům do zdražování nechce.

Ledy prolomil ČEZ

Jako první letos oznámil změny ceníků ČEZ. Stalo se to na začátku léta a prolomil tak ledy mezi ostatními dodavateli, kteří zatím nervózně přešlapovali na místě. ČEZ je totiž stále dominantním dodavatelem elektřiny. A vůči němu vymezuje své ceníky většina dodavatelů, kteří chtějí konkurovat hlavně nižší cenou.

Už při prvním letošním zdražení nastavila velká energetická firma nový trend: zdražila pozvolna (v průměru o čtyři procenta) a jen vybraným odběratelům. Konkrétně těm, kteří mají smlouvy na dobu neurčitou, typicky spojené s produktem Standard.

Anketa

Zdražili vám letos elektřinu?

I další zdražení, které ČEZ avizoval, se dotkne hlavně lidí, kteří dávají přednost „svobodě před jistotou“, takže mají smlouvu na dobu neurčitou s tříměsíční výpovědní lhůtou a zároveň nemají tak velkou spotřebu. „V tuto chvíli navýšíme převážně sazby pro zákazníky, kteří elektřinou netopí a neohřívají s ní vodu. Tím pádem pro ně nemá úprava ceny takový dopad. V průměru se jejich účet zvýší o osm procent. Stoupají ale i regulované složky faktury za elektřinu, takže po započtení změn, které oznámil Energetický regulační úřad celková cena naroste o deset procent,“ upřesňuje Roman Gazdík.

Nejen dodavatelé, zdražuje i stát

Cena elektřiny je složená ze dvou částí. Něco přes 45 procent tvoří silová elektřina, tedy vlastní energie. Zbytek ukousnou poplatky regulované státem, respektive Energetickým regulačním úřadem. Z této části spadá 38 procent na distribuci, která od nového roku podraží o 2,1 procenta. Zlevnit by naopak měly poplatky podporující elektřinu vyrobenou z obnovitelných zdrojů.

Důvody pro zdražení distribuce jsou dva. „V ceně za přenos a distribuci elektřiny se odrážejí rostoucí ceny silové elektřiny, které se projevují nárůstem nákladů na krytí ztrát. Významný dopad mají také investice do nových vedení a transformoven, které zajistí zvýšení bezpečnosti a spolehlivosti dodávky elektřiny," přibližuje změny Pavel Círek, ředitel Odboru regulace elektroenergetiky ERÚ.

Potřebujete novou energii?

Našli jste levnějšího dodavatele elektřiny nebo plynu? Nebo slušnějšího? Chcete změnu, ale nevíte, jak na to? Poradíme.

Jak změnit dodavatele elektřiny nebo plynu

Každý rok mění dodavatele energií stovky tisíc domácností. Vybírat můžou z desítek firem, obrovských i trpasličích. Ale trpaslík a vysoké napětí – jde to dohromady?

Nový dodavatel. Bát se firmy z garáže?

E.ON zdražuje o devět procent

Není překvapením, že navýšení ceny elektřiny oznámili i další dodavatelé působící na českém trhu. „Zdražení elektřiny na burzách promítneme do konečných cen pro spotřebitele v co nejnižší možné míře, v průměru o devět procent. Pro většinu klientů půjde o desítky korun měsíčně,“ říká Martina Slavíková ze společnosti E.ON a dodává: „Rozhodli jsme se reagovat na dlouhodobě nepříznivý vývoj ceny elektřiny na burzách i na kroky konkurence. Ceníky upravíme u vybraných produktů.“ Zvýšení ceny se i v případě společnosti E.ON dotkne lidí, kteří nemají fixované ceny energie.

Navýšení ceny elektřiny oznámil i největší alternativní dodavatel, společnost Bohemia Energy. „Tento krok se dotkne pouze těch zákazníků, kteří nemají zafixované ceny. Jejich účet, tedy včetně regulované části, stoupne v průměru o osm až deset procent. I tak chceme dodržet náš příslib cenové výhodnosti vůči dominantním dodavatelům,“ komentuje změny tisková mluvčí Hana Novotná.

Fixace elektřiny není všelék

Dodavatelé nyní nabádají své zákazníky, aby si cenu elektřiny fixovali a vyhnuli se tak dalšímu zdražení. Je třeba dodat, že fixace se vždy dotýká jen obchodní složky (silové elektřiny), nikoli regulovaných položek. Navíc elektřina, která je nyní obchodovaná na burzách pro rok 2020 se nyní prodává za 48 eur za megawatthodinu, takže je ve srovnání s elektřinou prodávanou na rok 2019 levnější o osm procent.

Přesto analytici odhadují, že by se i příští rok mohlo zdražovat. „Spotřebitele podle všeho čeká za další rok opět zdražení. Předprodeje pro budoucí období mají totiž logicky zpoždění,“ napsal Jiří Zendulka z portálu Kurzy.cz.

Když se podíváme zpět, tak i kolem roku 2009 a 2010, kdy elektřina zdražovala, zaznívaly hlasy, že lépe už nebude a je třeba si elektřinu fixovat. Jenže přišel rok 2011 a elektřina zlevnila. Vývoj na energetickém trhu je jen obtížně předpověditelný. A platí tady to, co v životě: někomu je sympatičtější jistota, jinému svoboda.

Vyzkoušejte naše porovnání cen elektřiny a plynu

A ušetřete!


Nevíte? Nevadí. Poradíme vám.

Vadí vám ceny u stávajícího dodavatele elektřiny či plynu? Nelíbí se vám každoroční vyúčtování energií? Neexistuje nic jednoduššího než si najít levnějšího dodavatele energií. Porovnejte ceny energií online a dosáhnete úspory energií bez námahy a omezení.

I na Peníze.cz najdete srovnání cen elektřiny a plynu. 

  • Cenu, kterou vám najdeme, taky garantujeme.
  • Dodavatele řadíme podle úspory, kterou by proti stávajícímu dodavateli nabídli.
  • Nepotřebujeme vaše osobní údaje, ale pokud je máme, jsme schopni vyjednat ještě lepší cenu.
  • Porovnáváme jen prověřené a spolehlivé dodavatele.
  • Pomůžeme s přechodem mezi dodavateli.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

20. 12. 2018 19:06, JK

Normalně ale jdou dle HK letí šíleně nahoru mzdy a navíc prý už nejdou sehnat v kolonii další dělníci. Všichni brečí po borcích z ukrajiny, si naivové myslíte, že zůstanou ceny dole? Budeme rádi jak bude Euro za 28kaček. Strojku dochází maso a ceny s tím souvisí.

Zobrazit celé vlákno

+2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

15. 3. 2024 | Petr Kučera

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

Projděte si seznam pokut za prodej nekvalitních pohonných hmot, které nabyly právní moci během posledního roku.

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

Klientům Komerční banky se v elektronickém bankovnictví ukazoval chybný údaj o platbě kartou ze středy 13. března, případně byly platby bez popisu. 

Nová bankovka s prezidentem. Bude sběratelsky cenná?

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Nová bankovka s prezidentem. Bude sběratelsky cenná?

Necelý rok po vydání prezidentských poštovních známek přichází na trh pamětní list v podobě bankovky s portrétem Petra Pavla. Při příležitosti prvního výročí inaugurace prezidenta ho... celý článek

PayPal pro začátečníky. Jak si založit účet a platit? Návod krok za krokem

12. 3. 2024 | Monika Veselíková

PayPal pro začátečníky. Jak si založit účet a platit? Návod krok za krokem

Chcete platit na internetu jen pomocí e-mailu a hesla? Pořiďte si digitální peněženku PayPal. Poradíme, jak účet založit, jak nabíjet peníze i na co si dát pozor. Máme i obrázkový návod... celý článek

Schváleno: Vodafone převezme operátora SazkaMobil

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Schváleno: Vodafone převezme operátora SazkaMobil

Společnost Vodafone už na konci minulého roku oznámila, že se dohodla se společností Sazka na odkupu jejího virtuálního mobilního operátora SazkaMobil. Transakci nyní schválil Úřad... celý článek

Partners Financial Services