Rozšíření EET odložte o tři roky, chtějí senátoři

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 13. 5. 2020 | 7 komentářů

Senátoři chtějí, aby se rozšíření elektronické evidence tržeb (EET) pro zbývající podnikatele odložilo až do poloviny roku 2023. Poslancům proto vrátili novelu, která počítá s odkladem EET jen na začátek roku 2021.

Poslanci zákon schválili před týdnem. Týká se nejenom zbývajících podnikatelů, kteří měli původně začít evidovat tržby 1. května, ale i těch, kteří se už předtím zapojili do prvních dvou vln EET (obchod, stravovací a ubytovací služby). Všichni mají začít evidovat tržby až 1. ledna 2021.

Senátoři dnes podpořili pozměňovací návrh, počítající s odkladem do konce června roku 2023 pro ty, kteří se do EET původně měli poprvé zapojit od letošního května. Pro delší odklad bylo 57 ze 74 přítomných senátorů. V té době by rozšíření EET na další podnikatele mohla stopnout příští vláda.

Dá se ale předpokládat, že poslanci na příštím jednání senátní návrh přehlasují a podpoří kratší variantu, kterou prosazuje vládní koalice: Pro všechny by tak měl platit shodný termín odkladu do začátku roku 2021. Už v minulém týdnu ve sněmovně neprošly opoziční návrhy, které chtěly EET zrušit nebo odložit ještě na delší dobu.

Koronavirus: aktuality, kalkulačky, informace

Chraňte nejen sebe, ale i svoji peněženku. Vybíráme nejdůležitější texty a nástroje, které vám pomohou překonat dopady pandemie viru COVID-19.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

16. 5. 2020 2:35, Anna Stara

Jediny duvod na odlozeni: nekdo si jeste potrebuje neco vic nakrast. Jsou to miliardy, ktere se nikdy nedostaly do spolecne pokladny, do spolecneho rozpoctu. Miliardy, ktere si nekteri nakradli, a ktere jini (ti zamestnani) za ne zaplatili v danich a poplatcich. Kdo se smeje na ceste do banky? (Nebo spis na Seychely..)

+4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

EET definitivně končí, rozhodla vláda

9. 3. 2022 | Petr Kučera | 9 komentářů

EET definitivně končí, rozhodla vláda

Podnikatelé se už nebudou muset znovu zapojit do elektronické evidence tržeb (EET), jejímž původním cílem bylo omezit daňové úniky. Koaliční vláda ODS, STAN, KDU-ČSL, TOP 09 a Pirátů... celý článek

Nová vláda ve vaší peněžence. Jak změní důchody, daně, dávky

8. 1. 2022 | Petr Kučera | 117 komentářů

Nová vláda ve vaší peněžence. Jak změní důchody, daně, dávky

Co chystá koalice ohledně daní, důchodů, sociálních dávek, podnikání, podpory bydlení nebo lepšího fungování úřadů? Prošli jsme čerstvě podepsané programové prohlášení.

eKasa od O2 končí kvůli EET. Klienty přebírá konkurence

21. 10. 2021 | Jiří Hovorka | 3 komentáře

eKasa od O2 končí kvůli EET. Klienty přebírá konkurence

Služba eKasa operátora O2 k 25. říjnu končí. Přes tři tisíce podnikatelů, kteří tento pokladní systém využívají, přebírá společnost Storyous.

Z restaurace byl klub. Jasné obcházení EET, potvrdil soud

28. 1. 2021 | Jiří Hovorka | 19 komentářů

Z restaurace byl klub. Jasné obcházení EET, potvrdil soud

Když uděláte z restaurace klub, ale ve skutečnosti dál provozujete restauraci, říkáte si o pokutu. Nejvyšší správní soud dnes rozhodl spor mezi celním úřadem a manželi, kteří se přechodem... celý článek

Odklad, nebo definitivní konec? EET očima expertů

27. 11. 2020 | Jiří Hovorka, Ondřej Tůma | 24 komentářů

Odklad, nebo definitivní konec? EET očima expertů

Jak se za čtyři roky fungování osvědčila elektronická evidence tržeb? A má smysl ji za dva roky resuscitovat, nebo spíš zaslouží poslední ránu z milosti?

Partners Financial Services