O přijetí eura rozhodne víra a ne čísla

Jan Stuchlík | rubrika: Komentář | 19. 9. 2008 | 13 komentářů
O přijetí eura rozhodne víra a ne čísla
Určení data vstupu Česka do eurozóny přestává záviset na číslech. Ta si umí zastánci a odpůrci brzkého přijetí eura vyložit tak, aby podpořila jejich argumenty. Na váze tak získávají osobní přesvědčení, že Česko je na společnou měnu připraveno a euro mu prospěje.

Češi nebudou platit eurem , dokud o jeho přijetí budou rozhodovat lidé, kteří společné měně nevěří. I tak by se dala shrnout dosavadní debata zastánců brzkého přijetí evropské měny a těch, kteří by chtěli zavedení eura co nejvíce oddálit. Obě skupiny dokážou své přesvědčení podepřít pádnými ekonomickými argumenty. Oba tábory více méně uznávají oprávněnost názorů druhé strany. Podpora eura se tak stává spíše otázkou víry a osobního přesvědčení, než chladným hodnocením čísel a faktů. Prostě proto, že každá ze stran má svou pravdu.

Vyčíslit, za jakých podmínek bude Česko skutečně připraveno pro vstup do eurozóny, kromě maastrichtských kritérií,zjevně nelze. Vyplynulo to i ze středeční ekonomické konference Zájmy České republiky a přijetí společné evropské měny. Člen bankovní rady České národní bankyVladimír Tomšík, zastánce pozdějšího přijetí eura, si myslí, že česká ekonomika stále není dostatečně sladěná s hospodářským cyklem eurozóny. To znamená, že Česko může prožívat konjunkturu, zatímco velká část eurozóny se bude potácet v recesi. Jednotná měnová politika, která by se snažila povzbudit růst ve stagnujících ekonomikách, by mohla vést k přehřátí té české. Jenže Tomšík jedním dechem dodává, že sám není schopen říct, jaká míra sladěnosti by byla přijatelná, aby vstup podpořil. Navíc přiznává, že trend hospodářského cykluse v Česku a eurozóně sbližuje. Zastánci eura proto říkají, že sladěnost ekonomik je už dostatečná a přijetí společné měny nic nebrání.

Česko vs. eurozóna

ČeskoEurozóna
Roční inflace (srpen)6,2 %3,2 %
Nezaměstnanost (červenec)4,2 %7 %
Růst HDP (2. čtvrtletí meziročně)4,5 %1,9 %
HDP na hlavu 2006 (v PPS, EU=100 %)79 %110 %
Zdroj: Eurostat

Podobně argumentují i stoupenci rychlého vstupu. Pavel Mertlík, hlavní ekonom Raiffeisenbank, připouští, že po přijetí eura nejspíš na nějakou dobu bude Česko zažívat rychlejší inflacinež zbytek eurozóny. Je to proto, že domácí ekonomika bude dále dohánět zbytek Evropy, což se při neexistenci měnového kurzumusí projevit rychlejším růstem cen. Jenže zároveň říká, že tato přechodně vyšší inflace, o jeden či dva procentní body, je snesitelná cena za jistotu, že prudké výkyvy měnového kurzu už nebudou dlouhodobě poškozovat české firmy. Odpůrci eura v tomto okamžiku často namítají, že vyšší inflaci odnesou spotřebitelé znehodnocením úspor . Stanovit konkrétní číslo inflace, které by bylo pro všechny přijatelné, ovšem nikdo nechce.

Vlastní přijetí společné měnytak bude více záviset na odhodlanosti politiků než na diskusích ekonomů. Dokud vláda nestanoví datum vstupu, budou zastánci a odpůrci eura dál omílat své argumenty.

Zastánci společné měny budou i nadále tvrdit, že česká ekonomika je na vstup připravena a za pět let, kdy by nejdříve do eurozóny mohla vstoupit, na tom bude ještě lépe. Obavy z vysoké inflace budou zbytečné, protože Česko bude bohatší a nebude už Evropu dohánět tak rychle jako nyní. Ceny budou podle ekonomů v průměru na 80 procentech eurozóny a podobně na tom bude i ukazatel HDP na obyvatele. Firmy budou mít s eurem jednodušší život, protože jim výkyvy kurzu nebudou skokově snižovat či zvyšovat příjmy a ušetří i za směnu eur do korun a naopak. S případnou vyšší inflací se podle ekonoma ČSOBTomáše Sedláčka vyrovnají podstatně snadněji než s pohyby kurzu. Celkově proto na euru ekonomika vydělá.

Co nevíte o euru

  • Proč vzniklo euro?
  • Jak funguje hospodářská a měnová unie?
  • Jak jsou chráněni spotřebitelé při přechodu na euro?
  • Lze z eurozóny vystoupit?

Čtěte více v článku Vše o euru a HMU

Odpůrci rychlého přijetí eura budou opakovat, že Česko není na vstup připraveno. Veřejné finance bez reforem důchodů a zdravotnictví nebudou schopny pružně reagovat na hospodářský pokles. Kvůli stárnutí populace se mohou snadno dostat v době krize do vysokých deficitů, které ohrozí fungování ekonomiky. Hospodářství prý nebude reagovat na vnější šoky stejně jako zbytek eurozóny, což omezí účinnost jednotné měnové politiky. Navíc český trh práceprý pořád není dostatečně pružný, aby dokázal na takové šoky reagovat. A když ani za deset let existence společné měny není možné říct, že se euro osvědčilo, nejspíš to nebude možné ani za pět let.

Češi, který se zavedení eura bude nejvíce týkat, jsou podle šéfa agentury pro výzkum veřejného mínění STEM, Jana Hartla, už nyní z argumentů obou stran zmatení. Polovina Čechů si myslí, že zavedení eura bude pro Česko nevýhodné. Na druhou stranu ale šedesát procent lidí soudí, že euro by měly zavést všechny země Evropské unie. V Česku se tak ale nestane, dokud někteří politici budou maskovat svou nedůvěru k euru sofistikovanými ekonomickými argumenty.

Co Česko musí splnit pro přijetí eura

Maastrichtská kritéria
KritériumDefiniceReferenční hodnota (2007)Česko (2007)
InflaceNesmí být vyšší než 1,5 % nad průměrnou inflací tří zemí EU s nejnižší inflací2,5 %2,4 %
Schodek veřejných rozpočtůNesmí být vyšší než 3 % HDP3 %1,6 %
Státní dluhNesmí být vyšší než 60 % HDP60 %28,7 %
Dlouhodobé úrokové sazbyNesmí být vyšší než 2 % nad sazbami tří zemí EU s nejnižší inflací6,27 %4,3 %
Účast v systému ERM IIMinimálně 2 roky bez velkých kurzových výkyvů2 rokyNení v ERM II
Zdroj: www.zavadenieura.cz a Evropská komise

Bude euro pro Česko přínosné, nebo ho poškodí? Na čí straně stojíte? Podělte se o názor.

 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

21. 9. 2008 10:41, honza

Je to jednoduchý to co se rozkradlo by se při směně na euro těžko obhajovalo. Takže všichni ti co řídili různé správy STB a vědeli co přijde, všichni ti co si stačili nakrást a rozkrást co se dalo, teď potřebují čas. Ony se ty miliony či biliony nedaj vyprat za pár týdnů měsíců ba dokonce roků. Proto budou euro odkládat a odkládat pod heslem čím později tím lépe. A obyčejný lid oblbovat tím, že to teď nejde a že to pak bude lepší.

+7
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

19. 9. 2008 17:10

Citace - redz / 19.09.2008 15:34

moc nechapu, proc nemuzeme mit dve meny ci vic...



Tys tomu nasadil korunu...Humor nade vše, co.

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Strašák recese obchází už i Evropou

20. 8. 2008 | Jan Stuchlík | 1 komentář

Strašák recese obchází už i Evropou

Hospodářství eurozóny, na němž závisí většina českých exportérů, se zadrhává. Ekonomové, kteří se podílejí na sestavování renomovaného německého indexu ekonomické důvěry ZEW, přitom... celý článek

Slováci se bojí drahoty z eura

4. 8. 2008 | Jan Stuchlík | 4 komentáře

Slováci se bojí drahoty z eura

Půl roku před přijetí eura se Slováci bojí, že společná měna jim přinese drahotu. Tamní firmy je příliš neuklidňují. Více než desetina uvádí, že přepočtu na euro využije ke zdražení.... celý článek

Proč euro údajně způsobuje drahotu

22. 7. 2008 | Jan Stuchlík | 18 komentářů

Proč euro údajně způsobuje drahotu

Když se řekne zavádění eura, začne se argumentovat výhodami pro firmy, které už nebudou muset řešit posilující kurz koruny. Pro spotřebitele ovšem bývá důležitější, jak případné zaokrouhlování... celý článek

Silná koruna - dobrý pomocník, ale zlý pán

21. 7. 2008 | Jan Pekař | 7 komentářů

Silná koruna - dobrý pomocník, ale zlý pán

Dovolená v zahraničí vyjde letos proti loňsku výrazně levněji. V absolutních číslech se ušetří 5150 korun na nákupu tisícovky eur. Příští rok už bychom se z toho ale nemuseli tolik... celý článek

Partners Financial Services