Slováci se bojí drahoty z eura

Jan Stuchlík | rubrika: Analýza | 4. 8. 2008 | 4 komentáře
Slováci se bojí drahoty z eura
Půl roku před přijetí eura se Slováci bojí, že společná měna jim přinese drahotu. Tamní firmy je příliš neuklidňují. Více než desetina uvádí, že přepočtu na euro využije ke zdražení. Skoro čtvrtina uvádí, že část cen zvýší a část zase sníží.

Tři čtvrtiny Slováků se bojí, že euro, kterým začnou platit od začátku příštího roku, přinese drahotu, zjistil průzkum veřejného mínění Eurobarometr. A bojí se nejspíš oprávněně, potvrdila jiná studie stejné agentury.

Čtrnáct procent oslovených slovenských firem chce podle této studie využít přepočítávání na euroke zvýšení cen, pokud nebudou eurové ceny vypadat dobře, třeba jako nynější psychologická částka 99,90 koruny. Další téměř čtvrtina podnikůse nechala slyšet, že v takovém případě některé ceny při přepočtu sníží, některé zvýší. Především velké firmy, celkem 45 procent z oslovených podniků, ovšem uvádějí, že jejich přepočet bude úplně přesný bez jakýchkoli úprav. Pětina firem podle průzkumu chce se stanovením konečných eurových cen počkat až do okamžiku, kdy se na Slovensku bude moci platit pouze evropskou měnou, tedy na 16. ledna 2009. Pak se prý mohou Slováci dočkat ještě lecjakého překvapení, podotýká výzkumná zpráva.

Jak se budou přepočítávat ceny

Na nové cenovky si Slováci začnou oficiálně zvykatuž od 24. srpna, kdy budou obchodníci muset uvádět ceny jak ve slovenských korunách, tak v eurech. Konečný kurz, kterým se všechny ceny přepočítají, byl stanoven na 30,126 slovenské koruny za euro. V některých obchodech ovšem bude možné na dvojí cenovky narazit i dříve. Kvůli nejasnostem ve výkladu zákona totiž považuje slovenské ministerstvo hospodářství za povinný start duálních cen datum 8. srpna. Slovenská národní banka naopak počítá podle oficiálního serveru www.euromena.sk s pozdějším datem.

Správnost přepočtu a dodržování povinnosti uvádění dvojích cenbude na Slovensku kontrolovat Slovenská obchodní inspekce, která bude moci obchodníky za nedostatky pokutovat. Dohlížet budou ale i spotřebitelské organizace a ministerstvo hospodářství.

Slováci a slovenské firmy ale věří, že euro přinese tamnímu hospodářství více výhod, než nevýhod. Například pomůže snížit inflaci. Nicméně obyvatelé Slovenska jsou skeptičtí k tvrzení, že euro povzbudí už tak rychlý ekonomický růst a zvýší zaměstnanost. Tomu věří jen třetina respondentů, zatímco téměř polovina s takovým soudem nesouhlasí. Přestože do zavedení eura zbývá 150 dní, 52 procent dotázaných Slováků tvrdí, že jejich okolí s přijetím společné evropské měny nesouhlasí.

Kdy by mělo Česko přijmout euro

Češi jsou na tom podobně. Téměř polovina z nich si sice myslí, že euro české ekonomice prospěje. Souhlasí i s tím, že společná měna měla pozitivní dopady na země, které už jsou součástí eurozóny, její brzké přijetí Češi přesto nepodporují. Pro co nejrychlejší vstup do eurozónyje dlouhodobě jen 18 procent Čechů. Co nejpozdější přijetí eura preferovalo letos v květnu 42 procent dotázaných. Podobný paradox zaznamenali výzkumníci Eurobarometru i v Polsku a pobaltských státech.

Českým paradoxem rovněž je, že ačkoli věří v celkový pozitivní přínos pro ekonomiku, ke konkrétním možným výhodám se staví skepticky. Nevěří, že euro pomůže snížit inflaci, podpořit hospodářský růst, zlepšit kondici veřejných financí či že zajistí nižší úrokové sazby. Výhody spatřují pouze ve snazším cestování do zahraničí či porovnávání zahraničních a domácích cen. Čtyřicet procent Čechů si myslí, že euro pomůže chránit domácí ekonomiku před dopadem mezinárodních finančních krizí. Stejný podíl respondentů soudí, že euro něco takového nedokáže.

Vyplatí se jet na dovolenou na Slovensku ještě letos, nebo příští rok, až se tam bude platit eurem? Podělte se o názor.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Proč euro údajně způsobuje drahotu

22. 7. 2008 | Jan Stuchlík | 18 komentářů

Proč euro údajně způsobuje drahotu

Když se řekne zavádění eura, začne se argumentovat výhodami pro firmy, které už nebudou muset řešit posilující kurz koruny. Pro spotřebitele ovšem bývá důležitější, jak případné zaokrouhlování... celý článek

Oslavy desátých narozenin eura provází nadšení i rozpaky

27. 5. 2008 | Jan Stuchlík | 2 komentáře

Oslavy desátých narozenin eura provází nadšení i rozpaky

Evropská unie před deseti lety rozhodla, že jedenáct zemí začne zavádět společnou měnu euro. Jeho úspěchem je dlouhodobě nízká inflace, nízké úrokové sazby či vyšší zaměstnanost. Naopak... celý článek

Slovensko spěchá za eurem

11. 6. 2007 | Jan Jedlička

Slovensko spěchá za eurem

Členy OECD se Česko stalo o pět let dříve, do Evropské unie vstoupilo společně, euro ale zavede později než Slovensko. Mělo by nás to trápit?

Slovinci zvládli přechod na euro bez problémů

22. 5. 2007 | Jan Jedlička | 1 komentář

Slovinci zvládli přechod na euro bez problémů

Nahrazení slovinského tolaru eurem bylo rychlé a hladké. Ekonomika se nezadrhla, inflace nevzrostla a lidé oceňují dostatek informací a pečlivé přípravy. Inspiruje slovinská „success... celý článek

Partners Financial Services