Proč euro údajně způsobuje drahotu

Proč euro údajně způsobuje drahotu
Když se řekne zavádění eura, začne se argumentovat výhodami pro firmy, které už nebudou muset řešit posilující kurz koruny. Pro spotřebitele ovšem bývá důležitější, jak případné zaokrouhlování cen zdraží zboží a služby, za které dnes každý den platí jen pár korun.

Ďábel se schovává v detailech, nebo přesněji v malých peněžních částkách. To platí pro zavádění společné evropské měny. I když statisticky lze donekonečna dokazovat, že euro je pro danou ekonomiku prospěšné, konečný účet, zda bylo zavedení eura úspěšné, vystaví politikům a ekonomům veřejnost. Tu statistická čísla o inflacineohromí. Naopak, občané si udělají obrázek o dopadech společné měny podle každodenních nákupů a placení malých částek.

Zatím ve všech státech, které euro zavedly, byl verdikt veřejnosti poměrně jednoznačný: euro přineslo drahotu. Šálek kávy či oběd v restauraci, poplatek za parkování, esemesky, to vše stojí víc, než před eurem. Tuto zkušenost mají nejen země západní Evropy, které stály u zrodu měnové unie, ale i nováčci jako Slovinsko či Kypr. A nejspíš se jí nevyhne ani Česko.

Před skrytým zvyšováním cen varoval na jarní konferenci o přijetí společné měny třeba Oldřich Dědek, bývalý člen bankovní rady České národní bankya nyní člen Organizačního výboru Národní koordinační skupiny pro zavedení eura. Například při přepočítacím kurzu 24,20 korun za euro by bylo poměrně obtížné přepočítat hodnotu bodů, v nichž oceňují své výkony lékaři. Praktický lékařdostává za bod nyní 1,07 koruny, ambulantní specialista 1,05 koruny, záchranná služba 1,03 koruny. Po přepočtu na euro by všichni brali 0,04 eura.

Dalším příkladem mohou být SMS zprávy, upozornil v prezentaci Dědek. Při jedné SMS za 1 korunu by sto zpráv stálo sto korun. Při přepočtu kurzem 27,65 korun za euro, by jedna SMS stála 0,036, tedy po zaokrouhlení 0,04 eura. Sto SMS by stálo čtyři eura, tedy 110,60 koruny. Na druhou stranu při zaokrouhlení ceny za jednu SMS dolů, by spotřebitel na euru vydělal.

Na zdražování drobných položek poukázala i zpráva poradenské společnosti Deloitte, která analyzovala zavedení eura ve Slovinsku. Podle ní neexistovaly žádné objektivní důvody, proč na konci roku 2006, pár týdnů před přechodem na společnou měnu, výrazně zdražily služby v restauracích. Slovinský statistický úřad rovněž upozornil na neobvyklé zdražování poplatků za použití veřejných toalet, kosmetické služby či cen za topné dřevo. Na přetřes přišly i ceny za parkování. V období od listopadu 2006 do února 2007 vzrostly ceny u 40 procent monitorovaných služeb. U zboží tento podíl činil 16 procent.

Tomuto zdražování zjevně nedokážou zabránit standardní nástroje, které země zavádějící euro používají. Ve Slovinsku šlo o zobrazování dvojích cen (v tolarech a v eurech) a dobrovolné závazky obchodníků a státních úřadů, že se budou při přepočítávání cen a poplatků či pokut chovat férově. Především dvojí ceny mají přispět k lepší informovanosti spotřebitelů. „Více než devadesát procent Slovinců uvádí, že byli o euru dobře informovaní. Díky tomu se nám povedlo snížit očekávání inflacepo zavedení společné měny,“ řekl na jarní pražské konferenci slovinský ministr financí Andrej Bajuk.

Anketa

Bojíte se, že euro přinese drahotu?

Slovinský statistický úřad i Eurostat odhadují, že bezprostředně kvůli zavedení eura vzrostla inflace v balkánské zemi o 0,3 procentního bodu. Letošní rychlý růst cen s eurem podle statistiků i ministerstva financí nesouvisí vůbec. „Dnes je inflace vysoká kvůli zdražování ropy či potravin na světových trzích. Přičemž ropa má ve slovinském koši zboží pro výpočet inflace dvojnásobnou váhu oproti průměru v eurozóně. Proto máme vyšší inflaci,“ vysvětloval Bajuk.

Navzdory oficiálním statistikám si Slovinci minimálně minulý rok, kdy se s eurem sžívali, mysleli něco jiného. Více než čtyři pětiny spotřebitelů tvrdilo, že kvůli euru ceny vzrostly, 56 procent Slovinců mínilo, že ceny šly výrazně nahoru. Více než polovina respondentů obviňovala ze zdražování obchodníky, přestože nejvíce zdražovaly služby.

Zlomit toto vnímání bude v každé další zemi, která bude chtít přejít na euro, čím dál těžší, upozornil Oldřich Dědek a dodal: „Všichni už automaticky očekávají, že euro přinese zdražení. Má to skoro charakter proroctví, které naplňuje samo sebe.“

Co by mohlo zabránit zvyšování cen při přechodu na euro? Podělte se o nápady.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 18 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 2. 2015 2:38

Myslím si, že euro přinese drahotu a pokles životní úrovně obyvatel, protože koruna je cca 27,5 krát slabší měna než euro a tím pádem nám na "oko" přijde jako že bude levno, ale opak je pravdou. Ted bych uvedl příklad a použil přepočet 1:27,5. Značkové boty stojí 1490 Kč, to je docela dost a jak by se Vám zamlouvaly ty samé boty za 65 €, mě docela ano, ale při přepočtu zjistíme, že boty stojí 1787,5 Kč a to je navýšení ceny o 20 %. Vím moc dobře jak euro psychologicky působí, vím to už sem byl v 4 státech eurozony a všude to samé, vše mi přišlo ne vyloženě levné, ale cenově přijatelné, ale když sem doma vzal kalkulačku do ruky tak sem se nestačil divit kolik sem za co dal. Pro euro bych byl za několika předpokladů. A) stabilní ekonomická situace v ČR a v celé EU, B) dobrá životní úroveň a C) obchodník a nebo i velký řetězec, když by uměly navyšoval ceny tak by byl na dobro zrušen ze zákona.

+17
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

26. 7. 2008 15:53, Jaroslav Šmejda

ČNB dnes ruší padesátníky aby ušetřila náklady na výrobu mincí. Nesmíte zapomenout že po přijetí eura bude nejmenší mince jeden cent to je cca 25 haléřů. Ceny budou tedy přesnější než dnes a opravdu zaplatíte tu částku kterou zboží stojí. Dnes zaplatím za rohlík s cenou 1,90 Kč 2 Kč. Litr nafty za 34,40 Kč
po mě chtěli dnes 34,50 Kč,. Je to všivárna co se u nás děje. Už aby tady euro bylo nebo budeme dále rušit drobné mince a skončíme u desetikoruny. Účtuje se v haléřích a ti mince vůbec neexistují jsou imaginární je to podvod ČNB aby ušetřila náklady.

Zobrazit celé vlákno

-7
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (18 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Oslavy desátých narozenin eura provází nadšení i rozpaky

27. 5. 2008 | Jan Stuchlík | 2 komentáře

Oslavy desátých narozenin eura provází nadšení i rozpaky

Evropská unie před deseti lety rozhodla, že jedenáct zemí začne zavádět společnou měnu euro. Jeho úspěchem je dlouhodobě nízká inflace, nízké úrokové sazby či vyšší zaměstnanost. Naopak... celý článek

Euro v peněženkách? Není kam spěchat.

12. 6. 2007 | Jan Stuchlík

Euro v peněženkách? Není kam spěchat.

Euro ekonomice v rychlejším růstu nepomůže a vládu k ozdravění veřejných financí nedonutí. To si myslí Češi podle posledního výzkumu veřejného mínění Eurobarometr. Ještě skeptičtější... celý článek

Slovensko spěchá za eurem

11. 6. 2007 | Jan Jedlička

Slovensko spěchá za eurem

Členy OECD se Česko stalo o pět let dříve, do Evropské unie vstoupilo společně, euro ale zavede později než Slovensko. Mělo by nás to trápit?

Slovinci zvládli přechod na euro bez problémů

22. 5. 2007 | Jan Jedlička | 1 komentář

Slovinci zvládli přechod na euro bez problémů

Nahrazení slovinského tolaru eurem bylo rychlé a hladké. Ekonomika se nezadrhla, inflace nevzrostla a lidé oceňují dostatek informací a pečlivé přípravy. Inspiruje slovinská „success... celý článek

Partners Financial Services