Platy rostou, ale důvěra v budoucnost se vytrácí

Jan Pekař | rubrika: Sloupek | 29. 11. 2007 | 33 komentářů
Platy rostou, ale důvěra v budoucnost se vytrácí
Hrubé mzdy v Česku vzrostly. Růst by měly i nadále. Přesto se Češi bojí budoucnosti. Podobně jsou na tom i obyvatelé západní Evropy či USA.

Průměrná hrubá nominální mzda v Česku ve třetím čtvrtletí byla o 1 517 korun vyšší než ve stejném období loni. To je nárůst o 7,6 procenta, oznámil Český statistický úřad (ČSÚ). Přestože se podle těchto čísel daří Čechům dobře, bojí se čím dál více budoucnosti. Brzký příchod vládních reforem spolu s varovnými zprávami přicházejícími ze světa začínají české spotřebitele nutit, aby více přemýšleli o svých výdajích. Ukazuje to vývoj indexu spotřebitelské důvěry, který zveřejnil ČSÚ.

Zhoršující se očekávání českých spotřebitelů naznačil již říjnový průzkum společnosti Deloitte o vánočních nákupech. Podle něj se českým spotřebitelům sice daří dobře, nynější ekonomickou situaci hodnotí vysoko a útraty za Mikuláše, Vánoce a oslavy konce roku hodlají ve srovnání s minulým rokem zvýšit. Ale ne moc, jen o 2,6 procenta. Tedy mnohem méně, než o kolik meziročně stouply jejich příjmy. Podobně jsou na tom obyvatelé dalších deseti zemí Evropy.

Brzdou spotřeby jsou nejisté vyhlídky. Lidé se obávají inflace, zdražování potravin, energie a poklesu své kupní síly. V tom se Češi od obyvatel dalších evropských států neliší. Jsou stejní i jako Američané. Těm nahánějí strach i potíže v bankovním sektoru a pád akciových trhů. To o nich prozradil Index Conference Board, jeden z nejvýznamnějších indikátorů spotřebitelské důvěry v USA, jehož listopadové hodnoty byly zveřejněny včera. Index se propadl na nejnižší hodnotu za poslední dva roky, přičemž dolů jej stáhla část indexu zrcadlící očekávání budoucího vývoje. Ta jsou nejhorší od začátku války v Iráku v roce 2003.

Češi očekávají potíže především v příštím roce. Proto budou o Vánocích utrácet relativně méně, než by mohli. Pro srovnání: podle ČSÚ v listopadu klesla proti říjnu důvěra podnikatelů o 0,4 bodu, důvěra spotřebitelů o 6,6 bodu a oba indexy jsou níže, než byly v listopadu 2006. Přičemž index očekávání spadl u spotřebitelů meziročně o 8,6 bodu a dosáhl nejnižší hodnoty za poslední čtyři roky. "Spotřebitelé ve srovnání s říjnem očekávají pro příštích dvanáct měsíců zhoršení celkové ekonomické situace a zejména svých finančních poměrů," vysvětluje ČSÚ. "Zhoršila se i zatím dlouhodobě příznivá očekávání nezaměstnanosti."

Jak s tím souvisí růst průměrné mzdy v ČR? Nejen že se platy zvyšují v letošním roce, ekonomové i podnikatelé očekávají, že porostou i v roce příštím. Inflace bude vysoká, vyjednávání zaměstnavatelů s odbory budou tvrdá. Růst mezd by však měl podle předpokladů ekonomů očekávanou míru inflace kolem pěti procent pokrýt. Zřejmě vykompenzuje i nové výdaje, jako jsou platby u lékařů, či ekologické daně. I v budoucnu by Češi měli mít dost peněz, aby mohli splácet hypotéky, u nichž se čeká další růst úrokových sazeb, a tedy i splátek.

Pokud se tento scénář naplní, mohla by důvěra českých spotřebitelů v domácí ekonomiku i svou finanční situaci zase začít růst. Pokud ovšem mzdy porostou pomaleji, než výdaje domácností, mohlo by se dosud dobře promazané soukolí českého ekonomického stroje poněkud zadrhnout.

Jak vidíte vývoj ekonomiky a vlastní finanční situace v příštím roce?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 33 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

30. 11. 2007 21:40, toni

Víceméně souhlasím, pisatelku neznám, ale obecně mám s prodavačkami špatné zkušenosti. Kolikrát nejsou schopny odpovídat na otázky ohledně zboží, doporučují nevhodné zboží nebo dokonce šunt, nerozeznají třeba druh masa atd. Bohužel sleduji úpadek vzdělání v praktických oborech díky katastrofálnímu stavu ve školství. Tohle všechno zaměstnavatelé vidí a podle toho se k profesi chovají. Pisatelce doporučuji změnit obor ovšem pokud na to skutečně má.

Zobrazit celé vlákno

+47
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

30. 11. 2007 12:57, comment

Samozřejmě jsem to nemyslel jako univerzální návod "všechny prodavačky ať jsou odteď manažerkami", jak se snažíte naznačit, ale pouze jako radu pro tento jeden konkrétní případ. Pokud paní není spokojená s platem, tak ať si hledá lépe placené místo. Pokud na lépe placené místo nemá kvalifikaci, ať se něco naučí. Ale pokud nic neumí, nic se nechce naučit a nechce nic dělat, jenom chce víc peněz, tak pak má vážný problém a mohu pouze doporučit zamyslet se nad sebou. Pokud se někomu nechce přemýšlet a radši volí komunisty, tak se může dočkat jedině toho, že se i bez přemýšlení dozví, že tudy cesta nevede, pouze o něco později.

Zobrazit celé vlákno

-29
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (33 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Češi se zdražování nebojí, o Vánocích budou utrácet

14. 11. 2007 | Věra Tůmová

Češi se zdražování nebojí, o Vánocích budou utrácet

Češi jsou optimisté, tuzemskou ekonomiku považují za zdravou a plánují o Vánocích utrácet. Většina Evropanů naopak hodlá podle výzkumu společnosti Deloitte na dárcích šetřit. Straší... celý článek

Ceny v Česku přeskočily další laťku

9. 11. 2007 | Jan Pekař | 3 komentáře

Ceny v Česku přeskočily další laťku

Varování o dražších potravinách se plní, inflace v říjnu svou živostí nemile překvapila. Naopak snižování cen zboží z dovozu, které měla zajistit posilující koruna, se minulý měsíc... celý článek

Partners Financial Services