Češi se zdražování nebojí, o Vánocích budou utrácet

Češi se zdražování nebojí, o Vánocích budou utrácet
Češi jsou optimisté, tuzemskou ekonomiku považují za zdravou a plánují o Vánocích utrácet. Většina Evropanů naopak hodlá podle výzkumu společnosti Deloitte na dárcích šetřit. Straší je především růst cen potravin a energií a nevěří ani dalšímu vývoji národních ekonomik.

Jsme optimisté, naší ekonomice věříme a před a o Vánocích hodláme pořádně utrácet, to je vzkaz, který posílají Češi obchodníkům. Vyplývá to z velkého podzimního výzkumu předvánoční nálady, který uspořádala společnost Deloitte v dvacítce zemí Evropy, Středního východu a Afriky. Podle něj jsou Češi v Evropě, co se týče ekonomické situace nejoptimističtější.

Česká ekonomika roste, domnívá se 53 procent tuzemských respondentů, přičemž pozitivněji vidí další její vývoj spíše muži než ženy. Spolu s Čechy se k optimistům řadí už jen Švýcaři, Jihoafričané a v poslední době i Němci. Většina Evropanů se z kondice národních ekonomik neraduje a nevěří ani v brzký obrat. "V Evropě obecně převládá pesimistický názor na ekonomiku, což má negativní dopad na spotřebu. Pesimistické vyhlídky se prohlubují zvláště ve Španělsku, Portugalsku a Francii. Do podobné nálady upadli také Irové, kteří ještě vloni vyhlíželi do budoucna velmi směle. Pouze 28 procent obyvatel Evropy očekává ekonomické zlepšení, 41 procent naopak zhoršení," uvádí zpráva z průzkumu.

Za které svátky se nejvíce utrácí, kde a kolik
Více než 80 procent Evropanů dodržuje tradice Vánoc a slaví i Nový rok. Češi slaví a nejvíce utratí za Štědrý večer. Většina Turků oslavuje zase svátek Eid-alAdha připomínající pouť do Mekky. V Nizozemsku, Belgii, Německu a Švýcarsku jsou populární i oslavy svatého Mikuláše, za které nejvíce utrácí zejména Nizozemci. Více než třetina Španělů pro změnu dá dost peněz za oslavy Tří králů. Halloween má úspěch jen v anglosaských zemích.

Nejvyšší vánoční výdaje v Evropě plánují již tradičně Irové: 1339 eur (35 791,5 Kč), z toho 720 eur je na dárky. Nejmenší výdaje v Evropě se plánují v Nizozemsku: 411 eur, z toho 173 eura na dárky. V Česku by výdaje na svátky měly, činit 506 eur, z toho na dárky 306 eur.
Ačkoli Češi hodnotí podle průzkumu nynější vývoj ekonomiky pozitivně, svou kupní sílu ve srovnání s loňskem považují za stejnou nebo horší. Častěji si stěžují starší Češi, kteří předpokládají, že letos o Vánocích utratí méně, mladí plánují utratit naopak více. Na nižší kupní sílu upozorňuje většina evropských respondentů. Tento fenomén lze podle výzkumníků vysvětlit několika faktory, které mají dopad na všechny evropské spotřebitele: zvyšuje se cena benzínu a energií, dražší jsou i ceny základních potravin a úvěry, někde klesají i příjmy domácností. To jsou také důvody, proč budou Evropané letos o Vánocích utrácet méně než loni.

Podle Gillese Goldenberga ze společnosti Deloitte jsou ovšem očekávání spotřebitelů ohledně růstu cen přehnaná. Některé zboží se nejspíš podle něj skutečně zdraží, ale nebude to o tolik, jak se lidé obávají a navíc obchody mají stále ještě čas poskytnout zákazníkům lepší informace o skutečných cenách a zdražování.

Celkové výdaje na konci roku v eurech
Zdroj: Deloitte
V České republice to je podle průzkumu jinak, vánoční útraty zde budou pravděpodobně vyšší. Na dárky Češi vynaloží v průměru 306 eur, na potraviny 139 a na společenské vyžití 61 euro. Čechy prý přiměje k vyššímu utrácení i prodloužení otevírací doby obchodů. Více než polovina Evropanů také více než dříve při nákupech zohledňuje původ zboží. Pro spotřebitele začíná být stále častěji důležitá nejen kvalita výrobků, ale i to, zda se při výrobě nepoškozuje třeba životní prostředí.

V posledních letech se i při shánění dárků posiluje trend nákupů přes nová média. Třetina lidí přes internet přímo nakupuje a další lidé internet čím dále častěji využívají pro srovnání ceny, zboží či nabídky obchodů. Podobná čísla se týkají i českých spotřebitelů. Čechů, kteří nakupují dárky přes internet je 38 procent, těch co na internetu vyhledávají informace je podle studie 47 procent.

V závěru letošního roku se evropské domácnosti budou připravovat na oslavy tradičních svátků a i když se budou snažit ušetřit na dárcích, na potravinách, ani na kulturním či společenském vyžití šetřit nechtějí. V průměru se v Evropě na dárky vynaloží 60 % rozpočtu domácností, 25% stojí jídlo a 12 % kultura.

Výzkumného šetření, které se uskutečnilo přes internet, telefonicky i osobním dotazováním, se letos zúčastnilo celkem 32 tisíc respondentů starších 18 let, z toho 17 tisíc jich bylo z Evropy, z nich bylo 400 Čechů. Česká republika se výzkumu, který se konal již po deváté, zúčastnila letos v říjnu poprvé.

Jaký máte názor na půjčky a úvěry na dárky?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 14 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 11. 2007 13:36, klasekj @seznam.cz

Protože jsem se domníval,že zde již nebudou podobní jako jsi ty,ale chyba je jich jako by stále víc.Zdravého rozumu mám myslím dost a ten mi říká,než vymřou podobní Tobě uplyne velká spousta let a je lépe se i v 66 odsud opět trhnout,tak jak jsem to učinil v 72 roce.Přeji Vám všem hezký den a méně blbců!Vůbec nemá cenu s Vámi polemizovat,když ve velké většině z Vás dříme duch bolševika.A pokud je pro někoho důchod tedy starobní za 27 let odpracovaných v této zemi d o s t nemá cenu kolem toho dále šířit rozruch a hluboce se omlouvám!

Zobrazit celé vlákno

+104
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

15. 11. 2007 6:49, klasekj @seznam.cz

A Vy ,vážený anonyme,považujete v tomto státě 8.300 kč které má Vaše teta za terno?Odpracoval jsem v této zemi 27 let a posledních 10 let jsem jsem pro stát zaměstnával samozřejmě legálně až 45 zaměstnanců,ale protože jsem ročník 41 u kterého se podle jakéhosi klíče vypočítává důchod od roku 1986,kdy jsem byl v emigraci tak mi prostě nezapočetli dobu od roku 86 až do roku 96,kdy jsem se neprozřetelně vrátil a přesto nejede vlak jak mi bylo oznámeno.Tolik na vysvětlenou. A tomu chytrolínovi co radí důchodcům koho volit příště??? Ono tady můžete v této zemi volit kohokoliv a ten výsledek je vždy stejný a z tohoto důvodu k volbám zde nechodím!Ale ještě k jádru věci a problému.Až budou mít důchodci takové důchody jako na př. v BRD tak i toto téma bude bezpředmětné......... . všechny kritiky zdravím

Zobrazit celé vlákno

-18
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (14 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Ceny v Česku přeskočily další laťku

9. 11. 2007 | Jan Pekař | 3 komentáře

Ceny v Česku přeskočily další laťku

Varování o dražších potravinách se plní, inflace v říjnu svou živostí nemile překvapila. Naopak snižování cen zboží z dovozu, které měla zajistit posilující koruna, se minulý měsíc... celý článek

Komu by Češi svěřili milion korun

2. 11. 2007 | Věra Tůmová | 2 komentáře

Komu by Češi svěřili milion korun

Pro odborníky je letos Bankou roku 2007 Komerční banka, pro laickou veřejnost je jednoznačně Nejdůvěryhodnější bankou Česká spořitelna. Banky prý inovují a zaměřují se na klienty. Že... celý článek

Jak si Středoevropané představují bydlení snů

29. 10. 2007 | Věra Tůmová | 1 komentář

Jak si Středoevropané představují bydlení snů

Přes tři čtvrtě milionu korun chtějí Češi v průměru investovat v příštích třech letech do bydlení, tvrdí průzkum agentury AISA. Nejraději by přitom už do dvou let bydleli na okraji... celý článek

Nekonečný boj s bankovními poplatky pokračuje

19. 10. 2007 | Věra Tůmová | 2 komentáře

Nekonečný boj s bankovními poplatky pokračuje

Tisíce lidí v Česku mohou už třetí rok upozornit na bankovní poplatky, které jim připadají podivné, prostřednictvím ankety o nejabsurdnější bankovní poplatek. Banky si však z výsledků... celý článek

Nižší přímé daně znamenají vyšší ceny zboží a služeb

1. 8. 2007 | Věra Tůmová

Nižší přímé daně znamenají vyšší ceny zboží a služeb

Kdo chce kupovat zboží s nejnižší daní z přidané hodnoty v Evropě, měl by jet do Lucemburska. Založit a provozovat firmu se vyplatí na Kypru. Tam si vláda ze zisku firem vezme deset... celý článek

Partners Financial Services