Pavel Kohout: Je po volbách

Pavel Kohout | rubrika: Komentář | 30. 10. 2013 | 20 komentářů
Jaký je hlavní a podstatný výsledek voleb? Stará levice nemá většinu ve Sněmovně. Velká úleva. Není jisté, co bude. Jisté je, že mohlo být hůř.
Pavel Kohout: Je po volbách

Pod pojmem „stará levice“ rozumím samozřejmě ČSSD a KSČM. Stáří znamená nejen letopočet založení (1893, respektive 1921), ale i myšlenkovou starobu. Základní, velmi starou vůdčí myšlenkou těchto stran stále zůstává více moci státu, méně moci občanům.

STÁT SE O VÁS NEPOSTARÁ. MY ANO…

Čím dříve začnete spořit na stáří, tím lépe se budete mít.

V Ušetři.peníze.cz dokážeme mnohem víc. Přesvědčte se sami.

Moderní evropská levice: cesta k bankrotu

ČSSD se samozřejmě ohání „vyspělými západními demokraciemi“. Nepochybuji, že kdyby tato strana byla společně s komunisty ve vládě, že by dokázala v mnohém dosáhnout západních standardů: nezaměstnanost jako ve Španělsku (26 procent), státní dluh jako ve Francii (93 procent HDP), hospodářský růst jako v Itálii (dlouhodobě nula), zdanění jako v Německu, veřejné služby jako v Portugalsku. Nemusím ani strašit Řeckem.

ČSSD nikdy nedošlo, že za posledních čtyřicet let, kdy západoevropská levice buduje tzv. moderní sociálně-tržní ekonomiku, šlo v postižených zemích téměř všechno od desíti k pěti. Španělsko mělo v roce 1973 míru nezaměstnanosti 2,8 procenta. Francouzský státní dluh činil méně než 30 procent HDP a vláda měla rozpočtový přebytek. Německé veřejné výdaje byly v přepočtu k velikosti ekonomiky menší, než jsou nyní české veřejné výdaje. A Portugalsko na tom sice nebylo ekonomicky skvěle, ale aspoň nebylo zadlužené: veřejný dluh 15,9 procenta HDP dnes působí jako z říše snů.

Cesta k bankrotu, kterou zhruba před čtyřiceti lety nastoupila „moderní evropská levice“, pokračuje. A ČSSD by na ní chtěla podniknout řadu kroků. Je třeba dělat vše, aby neměla tu možnost.

Pavel Kohout

Pavel Kohout

Pavel Kohout je autorem knih o investování, např. Peníze, výnosy a rizika a Investiční strategie pro třetí tisíciletí, a makroekonomii, např. Finance po krizi. Publikuje v řadě českých a zahraničních médií. Je členem Národní ekonomické rady vlády (NERV) a byl členem Poradního expertního sboru (PES). V roce 2007 spoluzaložil finančněporadenskou společnost Partners, v níž působí jako ředitel pro strategii. 

Náhražková pravice

Ještě poznámka k „KSČSSD“: tato siamská stranická dvojčata získala v celkovém součtu prakticky stejný počet hlasů jako ve volbách v roce 2010. Nelze tedy tvrdit, že by se veřejné mínění dramaticky posunulo doleva vinou „drastických škrtů“. Žádné nebyly; to jen pravice se rozložila vinou intrik a pletichaření. Voliči pak reagovali logicky.

S tím souvisí i druhé místo pro hnutí ANO 2011, založené Andrejem Babišem. Nechci je hodnotit, je ještě příliš brzo. Čas ukáže. Ale mám-li říci něco pozitivního: Andrej Babiš alespoň nechce zvyšovat daně. Díky tomu voliči začali vnímat ANO 2011 jako „náhražkovou pravici“. S překvapivým výsledkem: podařilo se mu odsát značnou část voličů od ODS a TOP 09. Obě strany nyní na Babiše třeskutě žárlí, což je docela zábavné pozorovat. A kdyby Babiš neposlouchal rady špatných politologů a vymezil se trochu více doprava, mohlo jeho hnutí zvítězit.

Nabízí se přirozeně otázky, jaká bude vláda a zda nebudou brzy další předčasné volby. Na ně mohu odpovědět jen jedním poctivým způsobem: nevím. Nemám žádné speciální informace o dění uvnitř ČSSD ani o úvahách v Babišově hlavě. V každém případě, ať už hodnotíte výsledek voleb jakkoli, jedno je jisté: mohlo by být i mnohem, mnohem hůř.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 20 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

30. 10. 2013 16:35, jp

Pod to se dá takříkajíc podepsat. Je skvělé, že KSČSSD nemá většinu, a totální propadák zemanovců je jen třešnička na dortu. Hezky dáno i do souvislosti s následky socialismu ve vyspělé Evropě (pro ty, co argumentují Amerikou, jejich problémy jsou způsobeny rovněž státními zásahy a ústupem od kapitalismu, díky kterému kdysi maximálně prosperovaly). Babiš je ale velká neznámá. Nezvyšování přímých daní je pozitivní, ale je to také snad jediná (trochu) konkrétní věc v jejich programu. Co se týká vládnutí, i kdyby to "myslel upřímně", pořád bude řídit svět lidí podle svého subjektivního vnímání. Nehledě na to, že pobírá dotace (od lidí) a pak za ně lidi zaměstnává. Propojení politické, korporátní a mediální moci je také nebezpečné. Lid, spoléhající se na různé vůdce, si na "proklínanou" a "slabou" demokracii vždy vzpomene, až když je pozdě. Byl bych raději, kdyby peníze zůstaly lidem a sami si rozhodli, co s nimi. Proto je škoda, že se do Sněmovny nedostali Svobodní. Dva a půl procenta s asi dvěma (?) miliony na kampaň a téměř žádným prostorem ve veřejné televizi ale není neúspěch, spíše naopak. Hlas to nebyl vyhozený (to je hlasovat proti svému svědomí), ale důležitá morální podpora a i investice do budoucna, kdy budou více vidět. Mají solidní zázemí voličů, kteří staví na idejích. Rovněž za volební výsledek dostanou (i když nespravedlivý) státní příspěvek 12,5 mega. Více svobody, méně socialistů a vůdců, by znamenalo ještě lepší výsledek voleb. Snad příště.

+5
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

30. 10. 2013 8:29, Eva

Výsledky voleb jsou smutné z hlediska času. 24 let po revoluci a v čele zase komunisti. Copak se lidé nachají koupit za banány i když by rychle zapomněly jak na ně stáli fronty.Nejde jen o ovoce, ale kladu si otázku -kdo je vlastně můj kolega v práci?

-8
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (20 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Vodňanské kuře

27. 10. 2013 | redakce Peníze.CZ

Vodňanské kuře

Prodat dědictví za mísu čočky! Čin nefalšovaného finančního negramota? Račte si vyndat ten trámek z oka, vážení!

Komu přinese Babiš štěstí? Tomu, kdo na něj vsadil před měsícem!

24. 10. 2013 | Ondřej Tůma | 2 komentáře

Komu přinese Babiš štěstí? Tomu, kdo na něj vsadil před měsícem!

Na výsledky předčasných parlamentních voleb Češi v posledních týdnech sázejí miliony korun. Dá se na kurzy bookmakerů vyzrát, nebo se letos žádného překvapení nedočkáme?

Proč a jak volíme: Kam to celé spěje

23. 10. 2013 | Petr Hampl | 5 komentářů

Proč a jak volíme: Kam to celé spěje

Poslední díl seriálu o volebním chování a zastupitelské demokracii vůbec. Zatím jsme ignorovali otázky vývoje společnosti, snažili jsme se jen porozumět, jak se voliči rozhodují, jaké... celý článek

Volební speciál: Vaše peníze. Jak s nimi chtějí hospodařit Andrej Babiš a ANO

18. 10. 2013 | Ondřej Tůma | 25 komentářů

Volební speciál: Vaše peníze. Jak s nimi chtějí hospodařit Andrej Babiš a ANO

Superstar letošních voleb? ANO 2011 dokázalo v rekordním čase naplnit kandidátky a jeho všudypřítomná kampaň zatím slaví úspěchy – některé průzkumy už mu přiřkly i druhé místo. Volební... celý článek

Volební speciál: Vaše peníze. Jak s nimi chtějí hospodařit Jan Mládek a ČSSD

7. 10. 2013 | Ondřej Tůma | 21 komentářů

Volební speciál: Vaše peníze. Jak s nimi chtějí hospodařit Jan Mládek a ČSSD

Poslední víkend tohoto měsíce – 25. a 26. října – nás čekají předčasné volby do Poslanecké sněmovny. Peníze.cz přichystaly rychlý ekonomicko-finanční dotazník pro strany, které se ucházejí... celý článek

Partners Financial Services