Komu přinese Babiš štěstí? Tomu, kdo na něj vsadil před měsícem!

Ondřej Tůma | rubrika: Když se řekne | 24. 10. 2013 | 2 komentáře
Na výsledky předčasných parlamentních voleb Češi v posledních týdnech sázejí miliony korun. Dá se na kurzy bookmakerů vyzrát, nebo se letos žádného překvapení nedočkáme?
Komu přinese Babiš štěstí? Tomu, kdo na něj vsadil před měsícem!

Dění před volbami do Poslanecké sněmovny pečlivě sledují nejen média, politici a voliči, ale také sázkové kanceláře. Podobné události totiž na jejich pobočky tradičně přilákají tisíce sázkařů, kteří jsou přesvědčeni o tom, že dokážou vyzrát na bookmakery. Někdo si na volby vsadí pro zábavu jen za pár stovek, najdou se ale i odvážlivci, kteří se nebojí riskovat desítky či stovky tisíc korun. A sázkové kanceláře chystají stále pestřejší a pestřejší nabídku. Vsadit si můžete nejen na to, která strana vyhraje volby nebo se dostane do Sněmovny, ale i na procentuální zisky jednotlivých partají, duely stran, vítěze v jednotlivých krajích, preferenční hlasy vybraných osobností, volební účast a v neposlední řadě také na to, kdo bude příští premiér.

Chance: Dostanou se do Sněmovny?

Na další strany kurz není vypsán
Zdroj: Chance, 23. 10. 2013

ODS

1,04 : 1

KDU-ČSL

1,35 : 1

SPOZ

2,92 : 1

Strana zelených

6,3 : 1

Hlavu vzhůru

7,5 : 1

Česká pirátská strana

9,0 : 1

Úsvit

1,65 : 1

Strana svobodných občanů

7,0 : 1

O tom, že v předčasných volbách zvítězí ČSSD, nikdo moc nepochybuje, většina sázek proto míří jinam. „Nejvíc se sází na hnutí ANO 2011, na které jde přes 40 procent všech sázek, z toho 99 procent je na to, že se do Sněmovny dostane. Hodně se sází i na Stranu zelených (čtvrtina sázek), u té naopak 90 procent sázejících věří v neúspěch. Třetí „nejsázenější“ stranou (necelých 20 procent sázek) je ODS, u které sto procent sázejících věří, že se ve Sněmovně udrží,“ bilancuje tisková mluvčí sázkové kanceláře Chance Markéta Světlíková. Radost z toho můžeme mít nejen magnát Andrej Babiš, ale také úřadující předseda ODS Martin Kuba, jehož partaji některé předvolební průzkumy přisuzovaly preference na hranici parlamentního bytí a nebytí.

Tipy Peníze.cz

V nabídce sázkové kanceláře Fortuna jsme našli tutovky, které stojí za hřích.

  • Strana zelených získá nad 2,5 procenta hlasů – kurz 1,37
  • KDU-ČSL získá víc hlasů než SPOZ – kurz 1,22
  • Daniel Hůlka se nedostane do Sněmovny – kurz 1,2
  • Andrej Babiš bude mít víc preferenčních hlasů než Miroslava Němcová – kurz 1,3

Vysoké sázky na „tutovky“ a hledání překvapení

Na favoritech kvůli nízkým kurzům příliš nevyděláte, leda byste byli ochotni podstoupit riziko a vsadit pořádně tučný obnos. „Nejvyšší sázky ještě přijdou, ale už teď jsme zaznamenali řadu vyšších vkladů. Letmo mohu zmínit například 190 tisíc korun na to, že se KSČM umístí lépe než ODS, 450 tisíc na to, že ČSSD porazí KSČM nebo 120 tisíc na lepší umístění KSČM než TOP 09,“ vyjmenovává Petr Šrain, tiskový mluvčí sázkové kanceláře Fortuna. V konkurenčním Tipsportu zase jeden ze sázkařů vsadil 83 tisíc korun na to, že KDU-ČSL ve volbách získá víc než 4,8 procenta hlasů.

Ke slušnému zisku ale nemusí nutně vést jen vysoké sázky. Kdo například už delší dobu věří ve volební úspěch Babišova hnutí ANO 2011, mohl dosáhnout na velmi atraktivní kurzy. Stačí se podívat na měsíc stará čísla. „Naši klienti sázejí především na souboje stran. Hodně oblíbený souboj je třeba TOP 09 vs. ANO 2011. Ještě před měsícem byl přitom kurz na vítězství topky 1,05 : 1 a na úspěch ANO bylo vypsáno 6,5 : 1. Dnes už je ale favorit ANO 2011 s kurzem 1,25 : 1, zatímco na TOP 09 je 3,2 : 1,“ uvádí mluvčí sázkové kanceláře Tipsport Jiří Hadrava. V praxi to tedy znamená, že pokud by hnutí ANO 2011 v duelu s TOP 09 skutečně zvítězilo, a vy jste si před měsícem na něj vsadili tisícovku, tak kromě svého vkladu dostanete dalších pět a půl tisíce korun. Jestliže jste si ale stejnou částku vsadili dnes, tak by vám úspěch ANO přinesl navíc už jen 250 korun.

Jak to bylo před třemi roky

Ze statistik vyplývá, že v případě sázek na volby jsou Češi (na rozdíl od všech ostatních sázek) mírně v plusu. Většinou i díky tomu, že se nenechají příliš zlákat vysokými kurzy a sázejí spíš na jistotu. Přesto se dá ale v nabídce bookmakerů čas od času najít skutečné skvosty. Například před třemi lety jste si mohli ještě týden před volbami do poslanecké sněmovny vsadit na to, že se Petr Nečas stane novým předsedou vlády, s kurzem 5 : 1. Poměrně vysoký kurz byl vypsaný také na to, že se KDU-ČSL nedostane do Sněmovny – 2,15 : 1. Teď ještě včas zjistit, kde se bookmakeři sekli tentokrát.

Fortuna: První bude pověřen sestavením vlády?

Zdroj: Fortuna, 23. 10. 2013

Bohuslav Sobotka

1,4 : 1

Michal Hašek

2,8 : 1

Jiří Rusnok

7,0 : 1

Vratislav Mynář

10,0 : 1

Václav Klaus

13,0 : 1

Andrej Babiš

13,0 : 1

Vojtěch Filip

20,0 : 1

Jan Fischer

20,0 : 1

Karel Schwarzenberg

40,0 : 1

 

Zdroj: Chance, 23. 10. 2013

Chance: Nový premiér s důvěrou Sněmovny?

Bohuslav Sobotka

1,65 : 1

Michal Hašek

2,55 : 1

Karel Schwarzenberg

10,0 : 1

Vratislav Mynář

20,0 : 1

Vojtěch Filip

25,0 : 1

Otazníky kolem příštího premiéra

Sázkaře bude kromě volebních výsledků zajímat také to, co přijde bezprostředně po volbách. Oblíbené jsou totiž sázky na to, koho jako prvního Miloš Zeman pověří sestavením nové vlády nebo kdo bude novým premiérem s důvěrou Sněmovny. Bookmakeři zatím favorizují předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku, ale bez šance podle nich není ani Michal Hašek. Bookmakeři ale kalkulují i s nevyzpytatelností hradního pána – mezi „jejich“ kandidáty na premiéra najdete i Jiřího Rusnoka a Václava Klause. A ani sázkaři takové varianty nemají za úplnou science fiction : „U sázek na premiéra se nejvíce sází na Michala Haška a překvapivě i na Václava Klause. Na oba evidujeme zhruba po 25 procentech všech premiérských sázek. S 15 procenty je následuje Karel Schwarzenberg a na Bohuslava Sobotku si vsadilo zhruba 10 procent sázejících,“ říká Markéta Světlíková z Chance.

Zůstanou zeleným a Zemanovcům oči pro pláč?

Zajímavé sázkové příležitosti můžeme najít v soubojích jednotlivých kandidujících stran. Bookmakeři věští úspěch především ANO 2011 a KDU-ČSL, jejichž kurzy v posledních týdnech razantně klesají. Černým koněm voleb by pak podle všeho mohlo být hnutí Úsvit přímé demokracie. Sázky na úspěch hnutí Tomia Okamury totiž podle zástupců sázkových kanceláří výrazně rostou. Naopak dech došel Straně práv občanů, o jejíž účasti ve Sněmovně ještě před pár měsíci bookmakeři takřka nepochybovali, dnes už dávají větší šance tomu, že se letos nikdo ze Zemanovců poslancem nestane. Dobře to podle nich zatím nevypadá ani se Stranou zelených, která je podle sázkových kanceláří ve většině duelů outsiderem.

Zdroj: Tipsport, 23. 10. 2013

Kdo dostane víc hlasů?

  

KSČM × ANO 2011

1,75 : 1

1,85 : 1

Úsvit × SPOZ

1,7 : 1

1,9 : 1

KDU-ČSL × SPOZ

1,3 : 1

2,9 : 1

SPOZ × Strana zelených

1,1 : 1

5,0 : 1

Úsvit × Strana zelených

1,15 : 1

4,1 : 1

ANO 2011 × TOP 09

1,25 : 1

3,2 : 1

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Očima expertů: Zbaví se Česko nálepky hazardního ráje?

26. 4. 2013 | Ondřej Tůma | 3 komentáře

Očima expertů: Zbaví se Česko nálepky hazardního ráje?

Ústavní soud dal obcím možnost skoncovat s výherními automaty. Budou herny i nadále na každém kroku, nebo dojde k jejich výraznému omezení? Zeptali jsme se odborníka na závislosti Karla... celý článek

Zdravý rozum v trapu: Místo pojištění sázejí Češi – na sázení

11. 10. 2012 | redakce Peníze.CZ | 9 komentářů

Zdravý rozum v trapu: Místo pojištění sázejí Češi – na sázení

Jaká je pravděpodobnost, že vyhrajete první ve Sportce? Mikroskopicky malá! A pravděpodobnost, že se vám něco stane? Bohužel – o hodně větší. A asi by to uznal každý. Pojďme si ale... celý článek

Malé peníze: Ve které loterii nejsnáz vyhrajete jackpot?

11. 4. 2012 | Jan Müller | 19 komentářů

Malé peníze: Ve které loterii nejsnáz vyhrajete jackpot?

Každý týden odpovídá Jan Müller z webu Malé peníze na otázky čtenářů Peníze.cz. Odpověď na tu dnešní nás mohla vést jen dvojím směrem: do hájemství matematiky, nebo ke kartářce. Není... celý článek

Kurzové sázky: miliardový byznys

21. 12. 2011 | Ondřej Tůma | 13 komentářů

Kurzové sázky: miliardový byznys

Kurzové sázení na sportovní události je koníčkem mnoha Čechů. Většina z nich však jen postupně sype peníze do kapes sázkových kanceláří. Vydělat si na živobytí zvládne tímto způsobem... celý článek

Ruleta

16. 10. 2011 | redakce Peníze.CZ

Ruleta

Chcete se mít v důchodu dobře? Pracujte, spořte, investujte. Anebo zkuste něco spolehlivějšího. Třeba poker nebo kostky.

Partners Financial Services