Blokování dopravy: přijatelný způsob protestu?

Blokování dopravy: přijatelný způsob protestu?
Dnešní stávku dopravních odborů, kvůli které se zastavily vlaky v celé ČR a veřejná doprava v Praze, v Brně a některých dalších městech, podporuje většina veřejnosti. Považuje ji za adekvátní protest proti chystaným reformám. Nátlakové akce, jako je blokování komunikací, mají ovšem řadu odpůrců.

Vládní koalice, která se v souladu s programovým prohlášením pustila do řady reforem, včetně důchodové a daňové, to dál schytává zleva i zprava. Kvůli reformám, které považují za neúnosné, dnes probíhá stávka dopravních odborů. V celém Česku nepojedou vlaky, téměř zastavit by se mohla veškerá veřejná doprava v Praze, Brně a některých dalších velkých městech.

Části radikálních odborářů zjevně samotná stávka dopraváků nestačí, a chtěli proto ještě zablokovat některé dopravní komunikace. Mluvilo se o blokádě dálnic, pražské magistrály, frekventovaných komunikací. Ministr vnitra Jan Kubice se zas nechat slyšet, že by mohla demonstranty, bránící průjezdu některých komunikací, vytlačit policie.

Minulý čtvrtek jsme se ptali, zda se mají zveřejňovat platy státních zaměstnanců.
Knížku za příspěvek do debaty posíláme dámě, kterou v diskuzi najdete podepsanou jako Dagmar. Gratulujeme.

Nakonec se však odbory rozhodly pro jakousi mírnější verzi, které říkají „blokáda papalášů“. Podrobnosti o tom, co si pod tímto slovním spojením představit ovšem do poslední chvíle tajily.

Dvě agentury pro výzkum veřejného mínění přispěchaly tento týden s oznámením, že víc než polovina české veřejnosti stávku jako projev nesouhlasu s reformami a protest proti aroganci mocných chápe a podporuje či spíše podporuje. Blokáda komunikací by však zcela zřejmě takovou podporu nezískala.

Jaký je váš názor na blokování dopravy a podobné nátlakové akce? Mají na ně odbory právo, nebo už jsou za hranou? A co říkáte blokádě papalášů?

Napište nám, co si o tom myslíte, a přečtěte si názory ostatních. Autor nejzajímavějšího diskusního příspěvku zveřejněného do 15 hodin ve pondělí 20. června získá knihu Krotitelé dluhů, kterou připravil kolektiv autorů pod vedením Lenky Králové. Pokud chcete o svazek s podtitulem Průvodce vaším rodinným rozpočtem soutěžit, zanechte u příspěvku i kontakt, abychom měli šanci dozvědět se, kam výhru poslat.

Výsledky soutěže vyhlásíme za týden u dalšího článku z rubriky Co si o tom myslíte?

redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

16. 6. 2011 19:27 | roza

Ten kdo chtěl stávkovat měl ale jít pěšky popř.šlapat na kole a né si vozit zadek v autě,nebo přijet odborářským autobusem.
Stávka akorát přidělala starosti těm co nemají auto ,kolo nebo na taxi a nemohli se dostat kam potřebovali.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 6. 2011 11:59 | MoB

Není to přijatelný způsob protestu, leda by odborářům leželi v žaludku ostatní zaměstnanci a ostatní lidé, kterým tímto komplikují život. Kromě toho i samotné požadavky odborů jdou dost za hranici toho, co má být hlavní starost odborů: kolektivní vyjednávání atd.
U mně mají odboráři za svůj nesmyslný protest opravdu hodně bodů dolů.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 6. 2011 11:24 | Keltner

Obyčejnému člověku mnoho možností protestu nezbývá. Proto:
1) podporuji odbory aby vůbec byly, byť jejich síla v důsledku nejednoty není zatím velká. Jsou ale základním ústavním rámcem, který si musíme chránit,
2) do každého protestu jít naplno bez alibismu
3) k zesílení účinků protestu souhlasím i s blokováním dopravy. Je to běžné omezení při většině hromadných akcí. Jestliže musíme strpět čekání při "řádně oznámených" průvodech nácků nevím proč bychom měli mít menší práva při hájení svého socíálního a společenského postavení a uznání,
4) souhlasím i s dalšími formami skupinového i osobního protestu až k vyhlášení občanské neposlušnosti a vynucení nových voleb či jiného žádoucího konání státu
5) nepočítám, že s tím budou souhlasit z horních příček společenské struktury či mocenského postavení. Podle nich my "socky" máme zůstat sehnutí a poslušní. Já zase doufám, že vztyčených hlav přibude každou akcí.
-11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 6. 2011 9:44 | Denny

Stávka samotná je neslmyslná od počátku a málokterý ví proč a za co vlastně opravdu stávkuje. Stávka dopraváků by byla nic proti např. hypotetické stávce internetových providerů za internet bez regulací. Vypnout na 24 hodin internet v ČR, tak by odboroví bossové bledli závistí nad dopady akce... :-)
Ale dneska je hezky, tak můžeme všichni si ten dnešek užít ne?
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazeny všechny 4 komentáře

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Proč správný levičák nepodporuje odbory

16. 6. 2011 | Aleš Tůma | 27 komentářů

Proč správný levičák nepodporuje odbory

Jsem vlastně levičák – nemám rád velké korporace. Ale nemám rád ani odbory. A nezbláznil jsem se.

Kolik bereš, byrokrate? Máme právo znát platy státních zaměstnanců?

9. 6. 2011 | redakce Peníze.CZ | 27 komentářů

Kolik bereš, byrokrate? Máme právo znát platy státních zaměstnanců?

Nejvyšší správní soud rozhodl, že když se úřadu zeptáte na platy a odměny jeho zaměstnanců, musí vám to povědět. Jeho rozhodnutí kritizuje Úřad pro ochranu osobních údajů. Při zveřejňování... celý článek

Kolik peněz mají brát poslanci?

26. 5. 2011 | redakce Peníze.CZ | 37 komentářů

Kolik peněz mají brát poslanci?

Když loni parlament schválil zákon o snížení platů ústavních činitelů a soudců o 5 %, měli asi poslanci a senátoři pocit, že jdou při šetření příkladem. Někteří ale netušili, že hlasovali... celý článek

Odbory práskly dveřmi! Čekají nás kvůli reformám lidové bouře?

22. 4. 2011 | František Mašek | 12 komentářů

Odbory práskly dveřmi! Čekají nás kvůli reformám lidové bouře?

Kritika vládních reforem zleva i zprava vyvrcholila tím, že odbory opustily jednání tripartity. Po předchozích vyjádřeních odborářů na adresu vlády to není zvlášť překvapivé. I představitelé... celý článek

Odboráři budou kvůli benefitům stávkovat a vy se tak nedostanete do práce. Co vy na to?

25. 2. 2010 | redakce Peníze.CZ | 46 komentářů

Odboráři budou kvůli benefitům stávkovat a vy se tak nedostanete do práce. Co vy na to?

Pondělní stávka v dopravě zkomplikuje život statisícům Čechů. Lidé se nedostanou do práce. Odborářům jde o benefity. Jestli vyhrají, občany to bude stát 500 milionů korun. O další miliony... celý článek

Partners Financial Services