Odboráři budou kvůli benefitům stávkovat a vy se tak nedostanete do práce. Co vy na to?

Odboráři budou kvůli benefitům stávkovat a vy se tak nedostanete do práce. Co vy na to?
Pondělní stávka v dopravě zkomplikuje život statisícům Čechů. Lidé se nedostanou do práce. Odborářům jde o benefity. Jestli vyhrají, občany to bude stát 500 milionů korun. O další miliony připraví stávka firmy, kvůli tomu, že se jejich zaměstnanci nedostanou včas do práce. Je to férové, má takováto cena za stávku smysl? NAPIŠTE SVŮJ NÁZOR A PŘEČTĚTE SI MÍNĚNÍ OSTATNÍCH ČTENÁŘŮ.

Až se bude v pondělí ráno chtít kdokoli dostat do práce či do školy, patrně se bude moci spolehnout jen na své nohy, případně kolo. Hromadnou dopravou se totiž nejspíš nikam nedostane, protože dopravní odboráři si na pondělní dopravní špičku naplánovali masivní stávku po celé zemi. Od čtyř do devíti hodin nepojedou v Česku vlaky a ani MHD v největších krajských městech. Kdo vsadí na automobilovou dopravu a pojede do práce autem, nejspíš uvízne v totální dopravní zácpě.

Příliš alternativ, jak se dostat do práce, k lékaři či jinam, Čechům tedy nezbude. Zaměstnavatele to ale nemusí zajímat a někteří lidé tak mohou mít kvůli tomu i problémy za absenci v práci. To je ovšem odborářům jedno. Tvrdí, že jinou možnost prostě nemají. Kvůli změně zákona o DPH jsou jejich zaměstnanecké benefity od letošního ledna méně výhodné.

Stravenky, režijní jízdenky, služby a zboží pro zaměstnance či ubytování v zaměstnaneckých ubytovnách je přijdou kvůli vyšší dani z přidané hodnoty mnohem dráž než dříve. Chtějí proto stávkovat, aby zdanění benefitů zákonodárci zrušili. Ti jim sice přislíbili, že jejich požadavek ještě do voleb projednají, odboráři ale chtějí mít jistotu, že ho také schválí a proto vyhlašují stávku. Pokud uspějí, daňové poplatníky jen tato změna přijde na půl miliardy korun. Další miliony korun bude činit účet za stávku a fakt, že lidé nebudou kvůli stávce v práci.

Je tato cena adekvátní v porovnání s tím, že odboráři budou mít levnější stravenky či jízdenky? Nakolik přijde stávka vás, pokud se nedostanete do práce či jinam, kam potřebujete? Jak si to vyřešíte v práci, když se tam včas nebo vůbec nedostanete? Na kolik přijde stávka vás jako zaměstnavatele či podnikatele?

NAPIŠTE, CO SI O TOM MYSLÍTE, A PŘEČTĚTE SI NÁZORY OSTATNÍCH.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 46 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

1. 3. 2010 8:43 | Petr T.

Rád bych věděl, kdo ze zaměstnanců má tak vysoké nedaněné zaměstnanecké výhody jako dopraváci. Pokud se jedná o stravenky, tak se v těchto případech jedná o několik set nezdaněných korun měsíčně, Ale když někdo má pro sebe a rodinu ohromné slevy na veřejnou dopravu, kterou využívá, tak se jedná o tisíce korun měsíčně a to je velký rozdíl. Stávkou si dopraváci koledují o nesnášenlivost od ostatních zaměsnanců a ne o jakoukoliv podporu nebo toleranci. Podobně by měla být zdaněná i poslanecká rekreace ve vlastních rekreačních střediscích a jejich stravovací zařízení, které platíme taky ze svých daní a jsou několikanásobně levnější než srovnatelná stravovací a ubytovací zařízení v tuzemsku.
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 3. 2010 1:12 | Danndys

Nesouhlasím se stávkou. Zaměstnavatel mi sdělil, že pokud nenastoupím ten den do práce, vyvodí z toho důsledky. Proč si odboráři berou za rukojmí normální lidi?
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

28. 2. 2010 19:03 | Ladislav

Hano G. Vy si nevidíte na špičku nosu.Pokud jsou tady lidé jako Vy, nedivím se, že Česká republika je ve stavu v jakém je. Žil jsem dlouhá léta ve Francii. Platil jsem si Odbory CGT a žádný zaměstnavatel si nemohl dovolit to, co v ČR. Pokud říkáte, že u nás je demokracie a kapitalismus, zajeďte se podívat na západ. To, co je zde, je jakýsi paskvil demokracie a kapitalismu, který nemá na světě obdoby. Pozdravy k lepším zítřkům.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 2. 2010 17:40 | lx

Normální člověk nepochopí proč odbory chtějí stávkovat kvůli benefitům ,když tyto nemají být odebrány ale
pouze zdaněny jako každý jiný příjem.Může tady někdo odpovědět?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 2. 2010 22:35 | Dr. Troškrt

Stávku bych dokázal tolerovat v případě sporu fabrikanta XY se zaměstnanci jeho firmy. Zatahovat do svého sporu nezúčastněné jako rukojmí, mi přijde sprosté a nemám pro to žádné pochopení!
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 2. 2010 12:33 | Bodlák

To, že odboráři budou stávkovat je v civilizaci normální.Nenormální je to v Číně, Koreích,na Kubě i jinde.Pokud odboráři vČR stávkují,je situace zlá,ukazuje totiž na zneužívání moci těmi, kteří by měli řídit společný prospěch pro poctivě pracující a v neprospěch vyžírků.U nás to nefunguje a odboráři měli stávkovat dřív,ale bránit se musí ,i když oožděně,jinak by si panstvo myslelo,že může cokoliv.
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 2. 2010 11:32 | OSVČ

Co tady někteří do té stávky patláte vládu a nakonec i poslance? Tito jsou produktem stran, které jsme si zvolili. Jsme národ závistivců, kteří většinou chtějí za málo práce hodně muziky. Bylo to vidět v zimě. Armáda nezaměstnanejch přece nebude uklízet zadarmo (berou podporu) sníh. A zdarmo to nebylo, jen málo placené.
Rudý kůže odborářský, hlavně ze železnice vědí o co bojují. Již za bolševika jsem častěji jezdil delší trasu vlakem. Připadal jsem si jako blbec s jízdenkou, když téměř všichni okolo vytahovali jakési paušální náhrady a jezdili buď zadara nebo za směšnou cenu. Kromě toho fasovali uhlí a buch ví co ještě. Nic proti odměnám, ale je právě ta železnice důkazem toho, že se VSICHNI na ní pracující přetrhnou? Stávkování lidem jako jsem já, koplikuje mojí obživu! Já žádný benefity neberu, pracuju jak je nutné a trpně snáším dopady blbejch , složitejch, nesmyslnej zákonů, aby často povaleči na úřadech mohli brát větší odměny, než většina z nás. Člověk přijde ráno do úřádu a oni kafíčkujou a ZAHRIVAJI POCITACE!!!! aby jim dobře pracovaly. DES!
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 2. 2010 11:27 | Libri

Geniální logika diktatury proletariátu: firma prodělává? zdražují nebo berou nám benefity? musíme stávkovat! přece je to tak nespravedlivé, všichni to musí přece pochopit a být s námi solidární...tak tak potřebujeme SOLIDORITI :)
A co já? prodávám ve zlatnictví, firma prosperuje ale já žádné režijky nedostávám. taky chci jednou ročně zlatý řetízek. a taky pro manželku a pro děti. manželka zase pracuje v prodejně se sportovním oblečením. taky chci aby dostala každý rok značkovou teplákovku, a další pro mě a ještě pro děti.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 2. 2010 22:29 | Jana Krausová

Vážená paní Hano G., asi nevíte, že odbory fungují v celé západní Evropě, je to jediný legitimní způsob pracujících proti vykořisťování mocenskými orgány. Takže než začnete kritizovat, laskavě si něco přečtěte o demokracii.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 2. 2010 19:11 | MoB

Naprosto přesné. Není co dodat.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 2. 2010 15:30 | Marek

Máme co jsme chtěli. Když jsme odborářské bossy zvolili do parlamentu a poslali jsme je i do Bruselu co jsme čekali? Já pracuji tak, že znám podmínky a akceptuji je a tak pracuji, nebo je neakceptuji a tak jdu pracovat jinam. Podotýkám, že jsem zdraví jedinec, něco znám a umím a pracuji. To samé platí i pro mé zaměstnavatele. Buď mou práci potřebují a akceptují podmínky a nebo nepotřebují mou práci, neakceptují mé podmínky a řeknou nepotřebujeme tě. Tak pracuji a ze svých daní platím obrovské peníze za to, aby mě stát zabezpečil to, co si jednotlivec nemůže zabezpečit sám, (fungování státu, zdravotnictví, policie, soudy, doprava atd.) Pracovníci státu co mají pro mne, za mé obrovské daně, pracovat, pracují neefektivně, špatně, draze, chtějí po mě další peníze a mnohdy mě ještě šikanují a dělají ze mě blbce. Nyní ještě křičí, že mají málo a chtějí po mě další peníze. Dávám jim jednu radu. Nedělejte tak špatně placenou práci, nedřete se za ty moje peníze. Odejděte například do soukromého sektoru a tam ukažte jak se pracuje. Nebo jděte na pracák a neprodávejte tak lacino svou náročnou, těžkou a zodpovědnou, úmornou Vaši práci. Pro mě je lepší dokonce úředník na pracáku za 10 000,-Kč než v úřadě za 35 000,- Kč. Tam mě aspoň nebude překážet, vymýšlet byrokratické zhovadilosti, dojit mě o peníze, šikanovat mě a ze zdělovacích prostředků na mě pořvávat, že má málo. A odbory? Ty ty zhovadilosti ještě zastřešují. Adónáj, kam jsme se to dostali!.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 2. 2010 13:35 | jan

Jen ať pořádně té poslanecké a vládní verbeži zatopí a bez pardonu ale všichni tak jako se to dělá na západě a né jedni JÓ, druzí NÉ, třetí NEVĚDÍ !! Pokud to takhle míní praktikovat, tak nikdy ničeho nedosáhnou !!! Ta panská politická sebranka už si musí jednou uvědomit, že s lidma si nemůžou pohrávat jak s šachovýma figurama a už je čas vyšší než nejvyšší je odsud vymlátit nebo je státní bankrot nevyhnutelný a pak všem poctivým zbydou jen oči pro pláč a ONI (kteří prý ale nejsou jako ONI) zmizí s nakradeným majetkem beztrestně v daňových rájí, kde už nyní mají své předvoje (Kožený, Krejčíř, Pitr. Roušal a mnozí další !!!!!§§§§§§
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 2. 2010 13:31 | Hana G.

Přesně tak souhlasím, v dnešní době jsou obory přežité, zrušit je a všechny pozavírat :-D. Jejich tučně placené vedení, aby měly hloupé dušičky pocit, že za ně bojují, si vymýšlejí nový a nový útlak a diskriminaci a a organizují nesmyslné stávky.Nechápou, že za úbytek pracovních míst si můžou hodně sami, právě svými stávkami za vyšší platy a lepčí benefity.Ať radšii místo stávkování drží protestní hladovky :-)
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 2. 2010 13:03 | Viktor Matys

Hezká připomínka výročí Vítězného Února 1948. :o)
Asi se to styděli vyhlásit otevřeně. Ale souzi to - mrk, mrk - přece pochopí! :o))
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 2. 2010 12:25 | Vera

Každému chce vzít stát všechno, ale kdo zavinil tuto situaci??? Je to skandální, být mladší tak už bych v tom binci dávno nežila.Jsem ale důchodce tak musím jen přihlížet jak se vládní činitelé činí ,aby se měli ONI dobře. Vera
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit všech 46 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

Banky dál snižují úročení na spoření. Kam se teď podívat, když si chcete vyšší úroky udržet co nejdéle?

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

20. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

O růstu minimální mzdy má nově rozhodovat předem daný „vzoreček“ navázaný na vývoj průměrné mzdy. Zároveň klesne počet úrovní zaručeného platu.

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

20. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu na 5,75 procenta počínaje 21. březnem. Jde o nejnižší hodnotu od... celý článek

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Partners Financial Services