Odbory práskly dveřmi! Čekají nás kvůli reformám lidové bouře?

Odbory práskly dveřmi! Čekají nás kvůli reformám lidové bouře?
Kritika vládních reforem zleva i zprava vyvrcholila tím, že odbory opustily jednání tripartity. Po předchozích vyjádřeních odborářů na adresu vlády to není zvlášť překvapivé. I představitelé třetí strany, tedy zaměstnavatelů, se však pozastavili nad tím, že na programu jednání byly body, které vláda vlastně už schválila.

Politická situace se přiostřila a často je těžké oddělit politiku od ekonomiky. Když vláda jakžtakž přežila koaliční spory, přilili oleje do ohně odboráři. Včera opustili jednání tripartity (Rady hospodářské a sociální dohody) s odůvodněním, že jim vláda stejně nenaslouchá a nebere v potaz jejich zásadní připomínky k reformám, které měly být jedním z bodů včerejšího jednání. O dalším postupu tripartity má nyní rozhodnout její předsednictvo.

Bez ohledu na to, zda se předsednictvo tripartity dohodne a její jednání budou pokračovat, visí ve vzduchu velká demonstrace proti „asociálním reformám“, která se podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslava Zavadila chystá 21. května na jednom z „památných míst“. Znovu se tedy zdá, že dlouhé období relativního sociálního smíru v zemi je minulost.

Rada hospodářské a sociální dohody

Rada hospodářské a sociální dohody (tripartita) je iniciativní a dohadovací orgán vlády ČR složený ze zástupců vlády, odborových organizací (za zaměstnance) a zaměstnavatelských a podnikatelských svazů (za zaměstnavatele). Jeho předsednictvo tvoří předseda RHSD (premiér vlády), zástupce odborových svazů a zástupce zaměstnavatelských a podnikatelských svazů.

Odbory: Jsme do počtu, vláda všechno rozhodla bez nás

Podobnost čistě náhodná?

Absurdní dramatika má v Česku kořeny pěkně hluboko. Způsob, jakým se v ní stavějí dialogy, nám dávno přešel do krve: Odbory mají za to, že se s nimi nikdo pořádně nebaví. Vláda to vidí tak, že se s jejich zástupci schází a domlouvá dostatečně. Nepřipomíná vám to něco?

Král: Vy jste spolu nehovořili?
Zlatovláska: Hovořili.
Princ Jasoň: Nehovořili.
Zlatovláska: Ale hovořili!
Princ Jasoň: Ale nehovořili!
Král: Tak co jste tu, u všech všudy, celou tu dobu dělali?
Jasoň: My jsme tu, u všech všudy, hovořili.
Král: No tak!

Smoljak – Cimrman – Svěrák: Dlouhý, Široký a Krátkozraký

Odbory vládě vytýkají, že s nimi nekomunikuje a nebere prakticky v úvahu desítky jejich připomínek k reformám. Vláda tvrdí, že komunikace stabilně probíhá. Včerejší plán jednání tripartity ostatně všichni – včetně odborů – předem schválili, odchod odborářů z jednání (navíc zřejmě předem plánovaný) prý tedy působí jako narušení sociálního dialogu. Odboráři ovšem kontrují – o čem máme jednat, když vláda o základech zdravotní a důchodové reformy už stejně rozhodla?

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek ovšem zase tvrdí, že vše se už projednalo v připomínkovém řízení za účasti sociálních partnerů. Vláda tak například prodiskutovala odboráři navrhovanou variantu penzijní reformy s posílením penzijního připojištění. Nakonec však dala přednost zavádění tzv. druhého pilíře důchodového systému, jakožto variantě, kterou preferují expertní skupiny. Ministr financí Miroslav Kalousek zase upozornil na ústupek partnerům, kterým je to, že spoření ve druhém pilíři bude dobrovolné, nikoli povinné, jak vláda původně zamýšlela.

Podle Drábka vláda nehodlá přípravu reforem zastavit ani reformní kroky zpomalit.

Třetí strana tripartity, tedy zaměstnavatelé, soudí, že je navzdory rozdílným názorům třeba jednat a zefektivnit fungování tripartity. Avšak i předseda Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů Jan Wiesner se pozastavil nad tím, že se na jednání včerejší tripartity objevily i materiály, které už vlastně vláda projednala.

ČMKOS reformy chce. Ale jiné

Odbory tvrdí, že jsou pro reformy – jen si je představují jinak. Materiály na webu Českomoravské komory odborových svazů doslova uvádějí, že dopady plánovaných vládních reforem jsou nebezpečné. Vládní koalice se prý také dostatečně nesnaží získat pro reformní kroky, zejména ty nevratné, podporu veřejnosti. Navíc údajně tají vážné dopady a možná rizika reforem. Za nejvíc alarmující ale označuje materiál fakt, že navrhované reformy nevedou ke konsolidaci veřejných financí.

Anketa

Komunikuje vláda se svými partnery dostatečně?

ČMKOS tvrdí, že po daňové reformě a chystaném výrazném snížení daní klesnou příjmy veřejných rozpočtů o 80 miliard korun a jejich deficit se prohloubí. Toto snížení daní podle odborů bude znamenat výhradně snížení daňového a odvodového zatížení firem a OSVČ, zatímco zaměstnancům mají výrazně klesnout – mzdy. Zaměstnanec s průměrnou mzdou má po reformách podle odborářských propočtů zaplatit proti dnešku navíc 397 korun měsíčně, když se započítá i zvýšení DPH, pak 697 korun. Náklady na reformy tak podle odborů zaplatí hlavně zaměstnanci a důchodci.

Daňová reforma prý rovněž silně znevýhodní zaměstnance na trhu práce vůči OSVČ, přinese velký rozmach „švarcsystému“ a následně destrukci veřejných financí. Odbory kritizují i zrušení daňového zvýhodnění zaměstnaneckých benefitů včetně oblíbených stravenek. Varují také před opt-outem, tedy vyvedením části peněz z průběžného důchodového systému do soukromých penzijních fondů, který má stát připravit o 20 miliard.

Průběžný důchodový systém je prý prokazatelně udržitelný a neměl by se oslabovat. Místo zavedení druhého pilíře, kdy by šla část peněz z průběžného systému do soukromých penzijních společností, navrhují odbory posílit penzijní připojištění, tedy nynější třetí pilíř. Doporučují také zavést zaměstnanecké penzijní plány jako v Rakousku a v Německu, což umožní předčasný odchod do penze lidem, kteří vykonávají rizikové a namáhavé práce.

Odboráři kritizuji i vyšší spoluúčast pacientů navrhovanou jako součást chystané reformy penzí.

Svaz průmyslu a dopravy čeká, až se řeči promění na paragrafy

Představitelé Svazu průmyslu a dopravy (SPD) podporují zavedení Jednotného inkasního místa. Pokud jde o daňovou reformu, čekají na návrh paragrafovaného znění zákona, který zatím nebyl předložen.

U penzijní reformy kladou podle mluvčího SPD Milana Mostýna zaměstnavatelé důraz na vznik skutečně dlouhodobě stabilního systému, který by byl finančně udržitelný, a na zvýšení ekvivalence důchodů s využitím dobrovolných soukromých penzijních systémů.

Druhý pilíř by měl i podle nich být dobrovolný. V tom, že by měly vedle sebe existovat dva dobrovolné pilíře, však vidí jisté riziko. Je prý se třeba vyvarovat řešení, která by v konečném důsledku přinesla zvýšení nákladů zaměstnavatelů a měla dopad i na zaměstnance – ať jde o přílišné zvyšování DPH, nebo růst pojistného. Oboje náklady firem zvyšuje.

Stejně jako odboráři požádali podle Mostýna i zástupci zaměstnavatelů o odložení termínu, kdy má být do vlády předložen návrh novely zákoníku práce, o měsíc.

Věčný koloběh reforem

Premiér Petr Nečas prohlásil, že spojí parlamentní hlasování o vyslovení důvěry vládě, jež by mělo proběhnout v červnu, se schválením reforem, zejména penzijní a zdravotní. I když však vláda důvěru získá, stále není jisté, jaký by byl osud reforem, kdyby se po volbách – předčasných nebo řádných – chopila vlády sociální demokracie. Jejich současné podobě rozhodně nakloněná není. Včera ostatně přispěchala odborům vyjádřit podporu.

Otázka, která je nasnadě: jak moc by se sociálnědemokratický návrh reforem lišil od současných odborářských návrhů? A otázka, která je nasnadě hned potom: přežily by sociálnědemokratické reformy další střídání u kormidla, nebo nám bez konsenzu velkých politických hráčů hrozí nekonečný koloběh zavádění reforem a jejich rušení?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 4. 2011 8:12, eďa

Je to jen hra - velké divadlo - pokus, získat zpět zracenou důvěru zaměstnanců - otroků demokracie. Jsou rozhádaní, nejednotní jako vládní trojkolka. Uspořádají tak maximálně pár zbytečných demostrací, snad i zastaví dopravu v Praze, nakoupí si v hyper a rozejdou se. Dokud bude co dát do hrnce, nic se dít nebude a ani nemůže.

Zobrazit celé vlákno

+6
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

24. 4. 2011 11:10, Dejv

Zdá se mi ta diskuze možná až trochu moc bulvární-idnesovská, pojdme po faktech:...
1)Když se podíváme na názory odborů, vždy zjistíme, že maj velice blízko k ČSSD. Je to logické, protože ČSSD se vždy stavila do role ochránce zaměstnavatelů proti "vykořisťování". Důkazem je senátor Štěch....
2)Lidi si v demokratických volbách vybírali mezi ČSSD(tedy stranou blízko odborů) a ODS/TOP. Kdo vyhrál je evidentní. Respektujme to....
3)Kdo zvolil odbory? Kdo jim dal mandát? Nikdo. Zato ODS, TOP, VV dostali většinu hlasů. Program před volbama byl jasnej u všech stran. Je otázkou, jak moc ho kdo naplňuje, ale přesto...lidi si vybrali směr dál od odborů, mírně doprava. Proč by teda někdo, kdo dostal mandát od občanů k vládnutí si měl nechat diktovat podmínky od odborů....
4)Upřímně, já bych k odbory skoro nejednal. To už raději s ČSSD, protože ta má aspoň na rozdíl od odborů mandát od občanů...
5)Pokud občani nebudou spokojeni s plněním volebního programu, neni nic jednoduššího, než příště volit jinak. Kde je problém? V tom, že ovce nadávají, vykřikují v diskuzích na novinkách "vyžeňte je holema" a podobné bláboly, ale pak u voleb nic nežmění. Naše vláda je totiž naše odpovědnost, nesnažte se jí zbavit. Je to naše dílo....
6)Nejsem nekritickej, část reformy se mi líbí, část už méně a něco vubec. Každopádně si myslim, že ČSSD by to neudělal líp....Dejv, Volič neparlamentní strany.

-10
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Penzijní reforma: čím slabší vláda, tím silnější lobby

19. 4. 2011 | Tomáš Prouza | 8 komentářů

Penzijní reforma: čím slabší vláda, tím silnější lobby

V uplynulých týdnech Věci veřejné opravdu dostály svému názvu: tak veřejně se špinavé politické prádlo ještě nepralo! Zahraniční TV produkce jen tiše závidí: reality show těchto proporcí... celý článek

Nad reformou důchodů se smráká. Je státní penzijní fond přijatelný kompromis?

15. 4. 2011 | František Mašek | 10 komentářů

Nad reformou důchodů se smráká. Je státní penzijní fond přijatelný kompromis?

Budoucnost vlády je nahnutá. A s ní i budoucnost reformy penzí. I když však vláda nepadne, bude těžké najít politickou shodu na podobě reformy. Jednou z alternativ, kterou zmínil šéf... celý článek

Jan Švejnar: Reforma penzí by měla být razantnější

14. 4. 2011 | František Mašek | 22 komentářů

Jan Švejnar: Reforma penzí by měla být razantnější

Pád vlády by byl velký problém, doufám ale, že penzijní reforma odložena nebude. Její hlavní myšlenky a propočty se totiž dělaly již za ministra Sobotky, který je nyní šéfem sociální... celý článek

Daňová kalkulačka pro OSVČ: když nevyděláte aspoň 350 tisíc ročně, budete po reformě daní ještě chudší!

31. 3. 2011 | František Mašek | 16 komentářů

Daňová kalkulačka pro OSVČ: když nevyděláte aspoň 350 tisíc ročně, budete po reformě daní ještě chudší!

Ministr financí tvrdí, že živnostníci na daňové reformě vydělají. Nespletl se náhodou? Podle nás jich řada naopak prodělá: ti nejchudší. A co vy? – naše kalkulačka vám ukáže, kolik... celý článek

Daňová reforma: vyplatí se nám nepodporovat mladé?

22. 3. 2011 | Tomáš Prouza | 29 komentářů

Daňová reforma: vyplatí se nám nepodporovat mladé?

Ministerstvo financí představilo plán na reformu daňového systému. Jde o změnu, jež mnohé narovnává a zjednodušuje, nedá se však říci, že je to změna zásadní – a především promyšlená.... celý článek

Partners Financial Services