Dlouhodobé ošetřovné startuje v červnu. Kdo může žádat a kolik dělá?

Správa sociálního zabezpečení začne v červnu vyplácet dlouhodobé ošetřovné. Kdo přesně může novou dávku nemocenského pojištění čerpat a kolik dělá? Poradíme.
Dlouhodobé ošetřovné startuje v červnu. Kdo může žádat a kolik dělá?

Ošetřovné má pokrýt výpadek příjmu, pokud zaměstnanec potřebuje pečovat o nemocného člena rodiny. Aktuálně lze zůstat doma takzvaně na paragraf maximálně devět dní. Výjimka – maximálně šestnáct kalendářních dní, platí pouze pro rodiče samoživitele pečující o dítě mladší šestnácti let, které nedokončilo povinnou školní docházku.

Dlouhodobé ošetřovné ale cílí na rodiny, které se potýkají se závažnějším onemocněním blízkých: podpůrčí doba dělá až devadesát kalendářních dní.

Propojeno!

Jsou nemoci, které netrvají jen devadesát dní. Tomu, kdo se kvůli nepříznivému zdravotnímu stavu neobejde bez pomoci druhých, pomáhá stát prostřednictvím příspěvku na péči. Poradíme, kdo přesně může příspěvek čerpat a kolik dělá.

Příspěvek na péči 2018. Kolik dělá a jak žádat?

Kdo má nárok?

Dlouhodobě ošetřovné lze čerpat, pokud pečujete o osobu, která má za sebou minimálně sedmidenní hospitalizaci a zároveň nelze předpokládat, že se její stav zlepší dřív než za měsíc. Předpoklad dlouhotrvajícího špatného zdravotního stavu musí potvrdit ošetřující lékař.

Vedle rodičů, manželů nebo registrovaných partnerů se můžou o zajištění péče postarat (a čerpat dávku) také příbuzní v přímé linii: tchyně, tchán, snacha, zeť, neteř, synovec, teta nebo strýc. Na dlouhodobé ošetřovné ale dosáhne i manžel, manželka nebo registrovaný partner těchto příbuzných. Další skupinu tvoří druh nebo družka ošetřované osoby, podmínkou je společné trvalé bydliště.

Každý z příbuzných ovšem musí splňovat podmínku dostatečně dlouhé účasti na nemocenském pojištění: minimálně devadesát dní za poslední čtyři měsíce. Nemocenské pojištění je jednou ze složek sociálního pojištění, které za každého zaměstnance odvádí zaměstnavatel. V praxi je tedy potřeba být alespoň tři měsíce zaměstnaný. Počítá se jen klasický pracovní poměr. Kdo pracuje na dohodu o provedení práce (DPP) nebo dohodu o pracovní činnosti (DPČ) nemá na dávku nárok.

Dlouhodobé ošetřovné lze, na rozdíl od krátkodobé dávky, čerpat i jako osoba samostatně výdělečně činná. Podmínkou je opět účast na nemocenském pojištění (OSVČ si ho platí dobrovolně) minimálně devadesát dní před začátkem čerpání dávky.

Okresní správa sociálního zabezpečení vyplatí dlouhodobé ošetřovné jen jedenkrát ročně – o dávku půjde požádat po dvanácti měsících od předchozího čerpání. V průběhu čerpání se příbuzní můžou v péči vystřídat, vždy ale jen po celých dnech. Zároveň platí, že dlouhodobé ošetřovné nelze čerpat na dítě, na které rodič pobírá peněžitou pomoc v mateřství nebo rodičovský příspěvek. Výjimkou jsou situace, kdy rodič onemocní nebo utrpí úraz a péči o dítě musí převzít druhý z rodičů.

Hrajte na jistotu

Dlouhodobé ošetřovné: kolik dělá?

Výpočet dlouhodobého ošetřovného se stejně jako další dávky nemocenského pojištění odvíjí od denního vyměřovacího základu. Jde o průměr hrubých příjmů za posledních dvanáct měsíců rozpočtený na dny. Takto vypočtený denní vyměřovací se ale ještě snižuje prostřednictvím redukčních hranic. Redukční hranice se každý rok mění, pro letošek vypadají následovně:

  • z částky do 1000 Kč se počítá 90 procent,
  • nad částku 1000 Kč do částky 1499 Kč se počítá 60 procent,
  • nad částku 1499 Kč do částky 2998 Kč se počítá 30 procent,
  • k částce nad 2998 Kč se už nepřihlíží.

Ošetřovné se následně vypočítá jako šedesát procent redukovaného vyměřovacího základu. S počty si ale nemusíte lámat hlavu, pomůže naše kalkulačka. Stačí zadat hrubý příjem a kalkulačka propočte denní dávku ošetřovného. Výsledek pak vynásobte příslušným počtem dní. Dlouhodobé ošetřovné se vyplácí za každý kalendářní den péče. Výjimkou je hospitalizace ošetřované osoby, kromě prvního a posledního kalendářního dne jejího pobytu v nemocnici.

Jak na žádost?

Dlouhodobé ošetřovné vyřizuje okresní správa sociálního zabezpečení. Zaměstnancům postačí, pokud příslušná lejstra odevzdají zaměstnavateli. Ten následně vše potřebné předá sociálce. V praxi jde o vyplněnou žádost, potvrzení ošetřujícího lékaře o nutnosti ošetřování a písemný souhlas osoby, o kterou se má pečovat (neplatí u nezletilých dětí). Zaměstnavatel zároveň musí ošetřovatelské volno odsouhlasit – podle zákona ho může odepřít jen z vážných provozních důvodů, které je navíc potřeba písemně vysvětlit. Jakmile péče skončí nebo uplyne devadesátidenní podpůrčí doba, zaměstnavatel vám musí umožnit návrat na původní pozici.

Osoby samostatně výdělečně činné sepisují žádost o dlouhodobé ošetřovné přímo na okresní správě sociálního zabezpečení v místě trvalého bydliště.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+18
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

17. 5. 2018 15:09, Jaroslav

1. místní ossz tvrdí, že nárok vzniká jen na základě hospitalizace po 1.6.2018. Podle aktuálních informací je to nesmysl.
2. místní NsP a ÚP tvrdí, že je vyloučen souběh s příspěvkem na péči.
Zase vedle.

Jsou to domněnky neinformovaných zástupců státních institucí bez opory o právní výklad. Jak s nimi jednat - tito budou rozhodovat a případná odvolání, popř. soudní pře budou těžko časově kompenzovatelné..

Děkuji za odpověď předem.

+36
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdy půjdete do důchodu? Ve hře jsou tři návrhy

25. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 8 komentářů

Kdy půjdete do důchodu? Ve hře jsou tři návrhy

Důchodový věk poroste. Otázkou je, jak přesně. K původnímu návrhu ministerstva práce a sociálních věcí teď přibyly další dva.

Práce v důchodu. Jaká jsou pravidla a na co si dát pozor

24. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Práce v důchodu. Jaká jsou pravidla a na co si dát pozor

Jak si zvýšit důchod, když při jeho čerpání pracujete? Jak funguje takzvaná práce na procenta? A jaká jsou omezení pro přivýdělek v předčasném důchodu? Tady je přehled.

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

15. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 10 komentářů

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

O takzvanou superdávku budou moct žádat lidé, kteří se nevyhýbají práci a jejich finanční možnosti projdou majetkovým testem. Známe podrobnosti.

Zvýšení příspěvku na péči schválili poslanci. Někdo dostal hodně, jiný nic

12. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Zvýšení příspěvku na péči schválili poslanci. Někdo dostal hodně, jiný nic

Příspěvek na péči se o července zvýší. Schválili to dnes poslanci. Podle koaličního návrhu se ale příspěvek nezvýší všem. Poroste příspěvek pro lidi s druhým, třetím a čtvrtým stupněm... celý článek

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Partners Financial Services