Životní minimum stoupne, Drábkův návrh schválila vláda

Petr Kučera | rubrika: Aktuálně.cz | 11. 12. 2011 | 2 komentáře
Životní minimum stoupne, Drábkův návrh schválila vláda
Vláda schválila zvýšení částek životního a existenčního minima o devět procent tak, jak to navrhl ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek z TOP 09.

Valorizace dosavadních hodnot od 1. ledna 2012 reaguje zejména na zvýšení daně z přidané hodnoty a další očekávaný růst životních nákladů v České republice.

Kabinet Petra Nečase naopak oproti očekáváním neschválil zvýšení minimální mzdy, která tak zůstane na 8000 korun měsíčně (podrobněji zde). Drábek přitom odborářům v létě přislíbil, že stoupne o 400 nebo 500 korun, obě varianty navrhl vládě.

Částky životního a existenčního minima, stejně jako minimální mzdy, se naposledy měnily v lednu 2007.

Stoupne limit pro porodné a další dávky

Životní minimum je státem uznaná nejnižší hranice peněžních příjmů k zajištění výživy a ostatních základních osobních potřeb.

V praxi jsou částky životního minima rozhodující především pro výpočet dávek hmotné nouze, které dostávají například dlouhodobě nezaměstnaní.

Odvíjí se od nich například také nárok na porodné, omezené od letošního roku jen pro žadatele s čistými příjmy do 2,4násobku životního minima rodiny.

Podle dosavadních pravidel činí životní minimum 3126 korun měsíčně pro samostatně žijící osobu. U domácnosti se odvíjí od počtu jejích členů, například u dvou dospělých se dvěma dětmi ve věku 8 a 16 let činí v součtu 9690 korun měsíčně.

Spočítejte si na naší kalkulačce, kolik do konce letošního roku činí životní minimum vaší domácnosti.

Výpočet životního minima

Počet členů rodiny

+
+
+
+

Další kalkulačky

Po zvýšení o devět procent tedy životní minimum pro jednotlivce stoupne na 3410 korun, u zmíněné rodiny pak na 10 562 korun.

Ještě o stupeň níže je pak takzvané existenční minimum. Určuje minimální hranicí příjmů, kterou vláda považuje za nezbytnou k zajištění výživy a ostatních základních osobních potřeb na úrovni umožňující přežití.

Existenční minimum pro dospělou osobu nyní činí 2020 korun, i tato částka od Nového roku vzroste o devět procent na 2200 korun.

Od existenčního minima se odvíjejí nejnižší sociální dávky – typicky tam „spadnou“ dlouhodobě nezaměstnaní, pokud odmítnou nabídku veřejně prospěšných prací či nevykazují jinou požadovanou aktivitu.

Životní ani existenční minimum však nezahrnují nezbytné náklady na bydlení. Ty jsou řešeny samostatně formou příspěvku na bydlení, u nejchudších lidí pak i doplatkem na bydlení.

Minimální mzda nakonec nevzroste

Neprošel ovšem jiný návrh z Drábkovy dílny. Vláda měla na stole dvě varianty na zvýšení minimální mzdy, a to o 400 nebo 500 korun měsíčně ze současných 8000 korun, tedy zhruba o šest procent.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Přídavky na děti: dá nám je stát?

29. 8. 2011 | Ludmila Řezníčková | 13 komentářů

Přídavky na děti: dá nám je stát?

Jak rodič slyší, že se blíží školní rok, sahá po peněžence. Vzdělání opravdu něco stojí a to něco není maličkost. Pomůžou vám přídavky na dítě? Nemávejte rukou, že na ně nedosáhnete,... celý článek

Drábek rozdává: socík pro jedny, kapitalismus pro druhé

17. 6. 2011 | Michal Kašpárek | 10 komentářů

Drábek rozdává: socík pro jedny, kapitalismus pro druhé

Představte si, že by řidiči s poznávačkou končící sudou číslicí mohli jezdit na dálnici sto šedesát, beztrestně si dát před jízdou dvě piva, a ještě by jim stát posílal příspěvky na... celý článek

Měli velkou smůlu, teď budou mít i Velkého bratra. Stát hodlá fízlovat postižené a nezaměstnané

27. 5. 2011 | Michal Kašpárek | 89 komentářů

Měli velkou smůlu, teď budou mít i Velkého bratra. Stát hodlá fízlovat postižené a nezaměstnané

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce zabránit zneužívání dávek. Chvályhodné, ale z principu nemožné. Postižení a další potřební se i přesto už příští rok dočkají mimořádné pocty:... celý článek

Václav Krása: Sociální reforma může výrazně poškodit zdravotně postižené

22. 3. 2011 | Ondřej Tůma | 15 komentářů

Václav Krása: Sociální reforma může výrazně poškodit zdravotně postižené

Plánovaná sociální reforma ministerstva práce a sociálních věcí se zřejmě citelně dotkne zdravotně postižených. Národní rada osob se zdravotním postižením ČR se na dnešní poledne rozhodla... celý článek

Partners Financial Services