Neplatiče DPH lynčovat. A nechat to zaplatit ty poctivé. Co si o tom myslíte?

Jeden za všechny, všichni za jednoho. Vláda nás chce naučit solidaritě na mušketýrský způsob. K čemu je zvyšování DPH, když ji nikdo neplatí, že? A tak se půjde neplatičům i poctivým plátcům víc po krku. Černá listina (a rozhodně i státní kasa) se brzy začne plnit. A ručit budou všichni za všechny.
Neplatiče DPH lynčovat. A nechat to zaplatit ty poctivé. Co si o tom myslíte?

Jestli ještě těsně před koncem loňského roku platilo, že DPH je zdrojem všeobecné nejistoty (která nás přichází draho), na začátku letošního roku platí, že je DPH zdrojem několika nepříjemných jistot (které nás přicházejí draho). Všeobecné zdražování, které s sebou zvýšení daně z přidané hodnoty přináší, nezažíváme poprvé. A nezažívá ho poprvé ani ministr financí Kalousek a jeho kolegové z vládního kabinetu. Když se DPH zvyšovala posledně, skončila celá akce jistým zklamáním. Do státní kasy totiž nepřiteklo zdaleka tolik, kolik se čekalo. Potvrdilo se tak, co mnozí věděli předem: prosté zvyšování daní nic neřeší. Jde hlavně o to přimět lidi, aby daně platili.

A tak jsme si letos dali repete: tentokrát se však také řádně zapracovalo na tom, jak z lidí a jejich firem daně dostat. Od února by se měla začít plnit černá listina hříšníků – neplatičů DPH. Nebude ovšem zdaleka sloužit jen jako pranýř nebo koutek hanby. Umístěním na blacklist dají hříšníkovi berní úředníci v podstatě polibek smrti. Pro poctivé podnikatele, kteří daně platí řádně, pak bude černá listina cenným informačním kanálem – který jim může zachránit zadek. A který jim taky přidělá spoustu práce a starostí.

Černá listina a statut „nespolehlivého plátce“ se propojí se systémem ručení, podle kterého za nespolehlivého plátce přebírá odpovědnost za placení daně jeho obchodní partner. Podle předběžných odhadů by na blacklist mělo zamířit zhruba dvacet osm tisíc subjektů.

Partner rubriky

Partnerem rubriky Co si o tom myslíte? je nakladatelství Grada. Z jeho nabídky by vás mohlo zajímat třeba...

Hana Marková. Daňové zákony 2013
Publikace obsahuje úplná znění všech daňových zákonů v platném znění k 1. lednu 2013. Nejprodávanější daňová publikace v Česku!

Jiří Dušek. DPH 2013 – zákon s přehledy
V osvědčené publikaci naleznete úplné znění zákona se zvýrazněním zásadních novel. Schematicky jsou znázorněny nejběžnější paragrafy zákona.

Čištění trhu

Podle ministerstva financí se tak všechno zjednoduší: podnikatel, který obchoduje s firmou, která je na černé listině, ví, do čeho jde – reálně hrozí, že bude muset její dluhy na DPH platit z vlastní kapsy. Pokud naopak uzavře obchod s firmou, která na blacklistu v daný okamžik není, za její případné dluhy na DPH zodpovědný nebude.

Na přesné noty Generálního finančního ředitelství čekali čeští podnikatelé dlouho. Dostali je teprve nedávno – spolu s návodem, jak se trestu za cizí dluhy na daních vyhnout.

S cejchem nespolehlivého plátce musí počítat každý, kdo dluží na DPH za tři měsíce a déle víc než deset milionů korun. Totéž platí pro firmu, která nemá v pořádku daňové doklady a úřad jí vyměří daň ve výši pěti set tisíc korun a více. A na seznamu skončí také každý podnik podezřelý z účasti na podvodu.

Obavy z pranýře naopak nemusí mít firmy, které se například o týden zpozdí s daňovým přiznáním nebo daň nezaplatí včas kvůli druhotné platební neschopnosti. Veřejný lynč by neměl hrozit ani podnikatelům, kterým byla DPH vyměřena, ale kteří se odvolávají na doložitelnou nejasnost ve výkladu daňových předpisů.

Jakmile jednou cejch neplatiče dostanete, jen tak vám ho nikdo neodpáře. Odvolání proti zápisu na černé listině musíte podat do patnácti dnů. Jinak můžete na výmaz pomýšlet nejdřív po roce „slušného chování“. Slušní můžeme být jak Mirkové Dušíni, ale po roce bez jediného obchodu půjde náš byznys dávno do kopru, říkáte si? Ano. Vyčištění trhu je jedním z cílů, které si ministerstvo financí vytyčilo. Miroslav Kalousek avizoval, že „tentokrát se nejedná o žádnou nápravu nepoctivých, ale rovnou o jejich ekonomickou likvidaci“.

Vyfoťte se spolu. Vy a váš nákup za hranicemi

Nám už přišla docela dost DPH v současné výši. A tak jsme si udělali takové udělátko na pohlednici z nakupování u sousedů. Vložíte fotku z nákupů, vepíšete, kolik vás to stálo. A my vám hbitě propočítáme, kolik byste u nás museli odvést na DPH, a vepíšeme to do obrázku. A jestli pak pohled pošlete e-mailem a komu, to je nám jedno. Jednoduché sdílení na Facebook samozřejmostí. Pohlednici jednoho ze čtenářů vidíte vpravo.

Vlastní pohlednici si na Peníze.cz můžete sestrojit tady.

Mluviti zlato!

Za dobré slovo knížku

Minulý týden jsme si v rubrice Co si o tom myslíte? povídali o tom, jak se zákonodárci usnesli, že pro rok 2013 zruší slevu na dani jedné skupině občanů, pracujícím důchodcům. A jak teď státní úřady vyskakují vzteky, když se třicet tisíc důchodců vydalo hledat skulinu v zákoně, aby nepříšli o svých pár desítek tisíc, – a když ji našli.

V debatě nám obzvlášť přínosný přišel dlouhý příspěvek pana Jurníčka. Ježto je ale opravdu dlouhý, necitujeme ho zde a odkazujeme přímo k článku.

Dvě cesty: příjemná ani jedna

Každá firma bude muset v registru hlídat, jestli se u některého z jejích dodavatelů v kolonce „nespolehlivý plátce“ neobjeví: ANO. V případě, že objeví, měla by zbystřit všechny smysly – a počítat s rizikem, že bude muset platit cizí dluhy.

Jako bonus nabídlo Generální finanční ředitelství podnikatelům k instruktáži o černé listině také návod, jak si počínat, aby na nespolehlivost svého obchodního partnera nedopláceli (a to doslova). „Nastavte smlouvy tak, že daň za dodavatele odvedete sami přímo finančnímu úřadu. A cenu snižte o daň,“ radí úředníci.

Firmám, které mají stovky, nebo dokonce tisíce dodavatelů, přibude setsakramentsky práce: ať už si zvolí cestu preventivních kontrol na černé listině, nebo preventivní opatření vepsané do smlouvy. Stát tak na poctivé podnikatele přehazuje horký brambor, předává jim černého Petra, kterého nechce držet na ruce, a plně na ně přenáší vlastní odpovědnost, které nedokáže dostát. Podnikatelé se shodují, že nové opatření vnese do obchodních vztahů zmatek, podnítí nedůvěru (která obvykle ruku v ruce s prosperitou nekráčí) a spoustu soudních tahanic.

Většina plátců DPH také zatím nesplnila novou povinnost: sdělit správci daně do konce února čísla všech svých bankovních účtů používaných pro ekonomickou činnost a vybrat z nich ty, které se uveřejní v registru plátců DPH. Účty se začnou zveřejňovat od prvního dubna. Od téhož dne budou muset podnikatelé svým dodavatelům úhrady směřovat výhradně na účty uveřejněné v registru. Jakmile pošlou peníze na jiný účet, automaticky se stávají ručiteli za dodavatelův odvod DPH. 

Přísnost zkrátka musí být. Daně se vybírat musí. Když to nejde po dobrém, půjde to po zlém. Když to nezaplatí jeden, zaplatí to druhý. Když to nezařídí stát, zařídí to podnikatelé. A jestli to je celé velká bota, je to velká bota.

Co si o černé listině neplatičů DPH a ručení „všech za všechny“ myslíte vy? Své názory pište do diskuse. A nezapomeňte nám nechat kontakt – nejzajímavější nebo nejtrefnější příspěvek odměníme knížkou od Grady. 

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 19 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

15. 3. 2013 13:27 | xl

definujte pochybnou firmu?
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 3. 2013 13:26 | xl

Jeden zlobí, tak potrestáme všechny. Nemravné.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 2. 2013 20:36

Tak to je super napad...vsechny posahany zakony a jejich "dodatky a nesmyslu" vymysli a dava do zivota nase SUPERVLADA, takze nikdo nic nedorzovat, nikdo nic neplatit, a ve finale se bude zodpovidat, pripadne platit ze sveho a sedet v base prece nase vlada..vzdyt to tak sama vymyslela ... je to jednoduche. Kazdy bic se da pouzit na vsechny strany! Ale uz je potreba slehat na vsechny ty strany..hlavne na horu, zametat je potreba VZDY ODSHORA!!
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 1. 2013 20:00 | JirkaZ

Tenhle vynález daňovým únikům nezabrání. Jenom se švindlování bude dělat trochu jinak.

Jinak podnikatele to motivuje :
- ke kumulaci dodavatelů - čím méně jich je, tím lépe.
- k nákupům ze zahraničí
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 1. 2013 9:49 | Marek

Pojdme udelat institut ruceni za vrazdu, kdyz já nekomu prodám nůž a on někoho zabije a nepřizná se, proc by on šel sedět, když můžu jít já .... atd
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 1. 2013 9:49 | Marek

Pojdme udelat institut ruceni za vrazdu, kdyz já nekomu prodám nůž a on někoho zabije a nepřizná se, proc by on šel sedět, když můžu jít já .... atd
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 1. 2013 1:24 | jezevec

hmmm, chytrej. nakupujete v tesku, v hornbachu, tankujete někde benzín? víte zda platí daně? nějaký lokální dodavatel, u kterého nakupujete skoro denně - až zbankrotuje, myslíte že odvede dph? a až vás bude váš konkurent chtít zlikvidovat, prostě vám nabídne nějaké zboží či služby opravdu levně, shrábne prachy, a fakturu zahodí. vy ručíte za nedovedenou dph. pochopil?
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 1. 2013 22:22 | Karel Musil

Já osobně neobchoduji s pochybnými firmami a tak nemusím toto riziko řešit ani další rizika původu, kvality zboží, záruk a podobně. Myslím, že je to nástroj proti řetězení firem v obchodu s PHM, které pak nárokují neoprávněně nadměrný odpočet nebo se tím vyhýbají platbě DPH. Poctivých a rozumných podnikatelů se to těžko dotkne. Je to zbytečná panika.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 1. 2013 20:42 | DPH

Jakej debil takovej zákon.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 1. 2013 16:58 | Fredy

Citace - Vaclav / 24.01.2013 15:51

Nepomohlo by také, že by se odpočet DPH mohl uplatnit, až když se zaplatí faktura ?

Podnikatelům ano, ale nikoliv státu. Dokud nebyl Kalousek ministrem státní kasy, tak to sliboval a dokonce to měla TOPka jako jeden z volebních taháků....

Čo bolo, to bolo, teraz som ministrom....
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 1. 2013 15:51 | Vaclav

Nepomohlo by také, že by se odpočet DPH mohl uplatnit, až když se zaplatí faktura ?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 1. 2013 11:38 | eďa

Pane Fredy, oči mají dvě funkce, já vím, že vám všichni tvrdili, a to i na akademické půdě, že jen jednu. Vy je používáte jen na dívání se okolo sebe a napodobujete ostatní, abyste zapadl do interpretací dnešní doby a proto logicky nechápete, jak lze žít na zemi v ráji bez hromadění peněz a manonu. Ta druhá funkce očí totiž souvisí s viděním ve smyslu zření. Pokud tuto funci znovu objevíte a budete ji kultivovat, tak dojdete k uvědomění,že né peníze, ale volná energie je vstupenkou a jedinou devizou ve vesmíru. A abyste neřekl, že jsem troškař ještě zmíním třetí funkci očí, ale to už je mistrovství záměru a vědění, kdy očima přivoláte abstraktní přání, např. ráj na zemi pro všechyn živé bytosti, totální svobodu a lásku atd. Taky vám mám rád, ostatně stejně jako vše živé včetně země po niž budu chodit už jen tak krátce a za to, že vám otevírám okno mi neděkujte jde o splátku. Přeji kouzelný den.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 1. 2013 10:44 | Fredy

Víte, kdy jsem se začal cítit nejvíce svobodný? Když jsem nemusel počítat každou korunu v peněžence..... :)

Což nekoresponduje s Vaším pojetím svobody. Nicméně se mi Vaše názory líbí. Jen si nejsem jistý, jak byste to řešil v praxi. Jak si můžete být jistý tím, že tam, kde nejsou peníze, nejsou ani dluhy (to je spíše naopak, proto nárůst spotřebitelských úvěrů) a ani zločin? V reále to bývá právě naopak. Nedostatek peněz je i nedostatek jídla (ne všichni mají záhumenky a chlívky) a ten žene mnoho k tomu si to vzít násilím.

Problémy kibuců byly/jsou v tom, že je jich jen pár, tudíž na tom nejsou všichni stejně a do stylu života mormonů se také každému nechce...

PS: Jak Vy to děláte, že když se objevíte, tak ostatním (hlavně mě) zmizí kladné body a přesunou se k Vám? .... :) Váš problém je, že na Vás vidím ...
+11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 1. 2013 10:17 | eďa

Kdepak kluci a děvčata. Tenhle systém přerozdělování drobků ze státní kasy opravdu, ale opravdu končí, protože je neufinancovatelný a ani kvalitní účetní či daňový servis, jak tvrdí Fredy, ho nespasí. Stejně tak lynčování ani 40% DPH před dluhovou pastí. Druhým faktem je, že tam, kde jsou peníze, jsou a budou dluhy a tedy i zloději a třetí a určující směrovkou je, že tam, kde nejsou peníze, nejsou ani dluhy a jejich zloději a lynč všeho druhu. Kdo tahle prostá fakta začne žít, stává se svobodnějším.
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 1. 2013 8:05

Citace - Fousek / 24.01.2013 07:11

Tož podnikání bude o to složitější. Když si vezmete, že naše firmy už tak tak přežívají a živnostníků loni rapidně ubylo, bude tato situace více než neúnosná. Jen mi nějak nejde do hlavy, že za většinou tychto "ekonomických přemetů" stojí pravicové strany. Čekal bych to spíše od levice.


V CR jiz pres 10 let neexistuje zadna pravicova strana.
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Zobrazit všech 19 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tohle DPH ne! Šetříme, nakupujeme v cizině

21. 12. 2012 | redakce Peníze.CZ | 40 komentářů

Tohle DPH ne! Šetříme, nakupujeme v cizině

Nákupy v cizině se vyplatí, kvůli kvalitě a – kupodivu – i kvůli ceně. Na českých cenách se podepisuje také zvyšování DPH. Už vás české daně nebaví a radši byste je platili jinde? Vyfoťte... celý článek

Příliš drahá nejistota: lavírování kolem DPH poškozuje hospodářství. Dohodněte se!

2. 11. 2012 | Petra Dlouhá | 2 komentáře

Příliš drahá nejistota: lavírování kolem DPH poškozuje hospodářství. Dohodněte se!

O tom, že zvyšování daní české ekonomice podráží nohy, už toho bylo řečeno dost. Plynule se ale dostáváme do fáze, kdy podnikatelům začíná být jedno, o kolik se nakonec DPH zvýší, a... celý článek

Neplatiči DPH budou viset. Vy za ně budete solit. Co si o tom myslíte?

13. 9. 2012 | Martin Vlnas | 21 komentářů

Neplatiči DPH budou viset. Vy za ně budete solit. Co si o tom myslíte?

Veřejná listina neplatičů DPH by se měla začít plnit od ledna příštího roku. Že poctivě platíte, a nemusíte tedy číst dál? Jen čtěte! Pokud budete obchodovat se subjektem uvedeným na... celý článek

Partners Financial Services