Zásah Putina i peněženek. Embargo dál zdraží benzin

Lukáš Kovanda | rubrika: Komentář | 31. 5. 2022 | 23 komentářů
Embargo EU na ruskou ropu přichází pro Fialovu vládu ve špatný čas, myslí si ekonom Lukáš Kovanda. Ropa zdražuje v předvečer snížení spotřební daně z paliv. Putin kvůli embargu přijde o 230 miliard korun ročně, vítězem budou Indie a Čína.
Zásah Putina i peněženek. Embargo dál zdraží benzin

Zdroj: Shutterstock

Lídři Evropské unie se včera pozdě večer v Bruselu dohodli na embargu na námořní dovoz ruské ropy a ropných produktů. Ropu budou embargovat do šesti měsíců poté, co opatření začne platit, ropné produkty do osmi měsíců.

Znamená to, že v období do začátku příštího roku se EU odstřihne od zhruba dvou třetin dodávek ruské ropy (Bulharsko má výjimku a delší čas na odstřižení se od ruské ropy, přepravované po moři; další výjimku má Chorvatsko). Takový krok právě teď citelně přispívá k růstu cen ropy na světových trzích.

Zdražování ropy, které nastává také v důsledku ústupu covidu v Číně, není úplně dobrou zprávou pro vládu premiéra Petra Fialy, která od zítřka na čtyři měsíce snížuje spotřební daň z benzinu a nafty, a to o 1,50 koruny za litr. Vyjde ji na miliardu korun měsíčně. Řidiči jej však kvůli znatelnému zdražování pohonných hmot, jež lze kvůli zdražující ropě čekat v příštích dnech a týdnech, prakticky vůbec nepocítí. Už v polovině června mohou být pohonné hmoty znatelně dražší než nyní, a to právě navzdory snížení daně.

Cena ropy Brent na světových trzích se dnes vyhoupla přes 124 dolarů za barel. Je tak nejdražší od 9. března letošního roku, kdy vrcholila panika způsobená invazí Ruska na Ukrajinu. Tato panika vedla k tomu, že cena nafty se v Česku vyhoupla na úrovně kolem 50 korun za litr. Nejdražší v historii byl tehdy také benzin. Nyní je třeba počítat také s citelným růstem cen pohonných hmot. Byť zdražení k 50 korunám za litr zabrání politika vlády spočívající v kontrole marží čerpacích stanic a distributorů. Marže čerpacích stanic dle závěru kontroly ministerstva financí oproti březnu poklesly zhruba o 0,60 koruny na litr.

Cena ropy Brent

Intradenní graf (online)
Denní graf
Zdroj: peníze.cz

Zdroj: komodity na Peníze.cz

Německo a Polsko se včera též v Bruselu zavázaly, že se do konce roku odstřihnou od ruské ropy přepravované severní větví ropovodu Družba. Do Evropské unie tak po prvním čtvrtletí roku 2023 bude proudit ruská ropa pouze jižní větví ropovodu Družba, tedy do Maďarska, na Slovensko a do Česka. Tyto země budou mít výjimku a budou tedy jako jediné v Evropské unii (společně s Bulharskem a Chorvatskem, jež mají výjimku uvedenou výše) moci nadále dovážet ruskou ropu i po prvním čtvrtletí příštího roku. A to až do té doby, než se najde uspokojivé řešení, jak i ony mohou ruskou ropu nahradit.

Pokud Rusko nebude moci dovážet do Evropské unie ropu tankery po moři, a pokud se od ruské ropy ze severní větve Družby odstřihnou Německo a Polsko, sníží se vývoz ruské ropy do unie o zhruba 90 procent, což už je pro Putinův režim citelný zásah. Kreml jen v důsledku embarga na ropu vyváženou do Evropské unie po moři přijde ročně o zhruba 230 miliard korun. Bude totiž muset ropu prodávat levněji (až o 34 dolarů na barel) v Asii, zemím jako Indie nebo Čína. Ty jsou tak vítězi situace. Zatímco Evropská unie se musí smířit s vysokými cenami ropy a pohonných hmot a Rusko s citelným poklesem ropných příjmů, Indie, Čína a další asijské země budou ruskou ropu nakupovat s rekordní slevou.    

Lukáš Kovanda

Autor článku Lukáš Kovanda

Lukáš Kovanda působí jako hlavní ekonom Trinity Bank. Je členem Národní ekonomické rady vlády. Přednáší na Národohospodářské fakultě Vysoké školy ekonomické v Praze. Je členem vědeckého grémia České bankovní asociace. Vydal... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+31
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 23 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

31. 5. 2022 11:08

a? v čem je problém? máte přece deštníkprotidrahotě :DDD
děkujeme voličům

+23
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

31. 5. 2022 19:03, antonin69

jen at to zdrazi ja si klidne zaplatim o stovku vic za litr je mi to jedno nejsem socka

-18
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (23 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

15. 3. 2024 | Petr Kučera

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

Projděte si seznam pokut za prodej nekvalitních pohonných hmot, které nabyly právní moci během posledního roku.

Pozor na jednodenní dálniční známku. Může se prodražit

9. 3. 2024 | Pavla Adamcová, Petr Kučera | 1 komentář

Pozor na jednodenní dálniční známku. Může se prodražit

Od letošního března si řidiči v Česku mohou nově koupit i jednodenní dálniční známku. Za cenu 200 korun ovšem nezískají kupon s 24hodinovou platností, jak by se mohlo zdát. Platnost... celý článek

Zakladatelka Zásilkovny končí. Nahradí ji bývalý šéf Air Bank

21. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Zakladatelka Zásilkovny končí. Nahradí ji bývalý šéf Air Bank

Simona Kijonková, zakladatelka Zásilkovny, odejde z vedení skupiny Packeta. Ve funkci CEO ji nahradí Erich Čomor, oznámila firma. Střídání přichází krátce po změně majitele této skupiny. celý článek

Dálniční známku už máte? Pozor na předražené e-shopy

19. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Dálniční známku už máte? Pozor na předražené e-shopy

Když si koupíte elektronickou dálniční známku mimo oficiální státní web eDalnice.cz, může se vám výrazně prodražit. Opakovaně na to upozorňuje na to ministerstvo dopravy spolu s Českou... celý článek

Změny v povinném ručení. Nový zákon definitivně prošel

24. 1. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Změny v povinném ručení. Nový zákon definitivně prošel

Povinné ručení se rozšíří na víc druhů vozidel, nově se bude týkat provozovatele místo vlastníka a zvýší se minimální limity pro pojistné plnění. Při cestách po Česku už nebude nutné... celý článek

Partners Financial Services