Pošta dohání Zásilkovnu. Balík pošle snadno a levně

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 27. 10. 2021 | 40 komentářů
Pošta dohání Zásilkovnu. Balík pošle snadno a levně

Zdroj: Shutterstock

Státní Česká pošta nabídne lidem jednodušší, dostupnější a levnější způsob odesílání balíků. Chce tak dohnat Zásilkovnu – úspěšnou soukromou konkurenci. 

Od pondělí 1. listopadu umožní Česká pošta odeslání balíku nově také přes Balíkovny. To je síť skoro pěti tisíc míst například v trafikách nebo na prodejních místech Sazky. Dosud Balíkovny zásilky jen vydávají. 

Odeslání z Balíkovny přijde na 65 korun, s dobírkou na 84 korun. Pošta pak zásilku doručí na jinou Balíkovnu, kde si ji adresát musí vyzvednout. Maximální hmotnost takového balíku je 15 kilogramů, musí mít pravidelný rozměr (například krychle, kvádr nebo válec) a nejdelší strana nesmí přesáhnout půl metru.

Před podáním na Balíkovně budete muset nejprve balík „odbavit“ online na webu Balíkovny. Ve vyhledávači si vyberete nejbližší Balíkovnu, zadáte údaje k zásilce a rovnou za odeslání i zaplatíte. Pak se vám vygeneruje štítek, který je potřeba vytisknout a nalepit na balík. Pak už ho odnesete na vybranou Balíkovnu.

Web Peníze.cz chtěl prozkoumat další podrobnosti, na webu Balíkovny však zatím nejsou dostupné. Na otázku „můžu sám někomu poslat balík do Balíkovny?“ tam zájemce stále dostává odpověď „zatím ne, ale pracujeme na tom“.

podobnou službou boduje už od dubna 2019 konkurenční Zásilkovna. Na jejích výdejních místech můžete odeslat balík na jiné výdejní místo za 69 korun, s dobírkou za 88 korun. Hmotnost nesmí přesáhnout pět kilogramů, maximální rozměr jedné strany půl metru a maximální součet rozměrů všech tří stran zásilky 120 centimetrů. Doručení přímo na konkrétní adresu přijde v základní variantě na 115 korun. Také u Zásilkovny je potřeba balík před podáním „odbavit“ v její aplikaci, odesílatel ale nemusí tisknout a lepit štítek.

Přes své standardní pobočky nabízí Česká pošta odeslání balíku na jinou poštu se základní cenou 109 korun. Cenu lze snížit o 20 korun při využití Zákaznické karty (sleva 10 Kč) a předáním podacích dat elektronicky (sleva 10 Kč). Základní cena za balík doručený na konkrétní adresu (Balík do ruky) začíná na 129 korunách. 

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+58
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 40 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 10. 2021 19:45, Pavel

Nejvetsi vyhoda Zasilkovny je v tom ze nemusim nic tisknout a muzu podat zasilku na jakemkoliv miste. Takze Ceska posta zase mimo.

+153
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

27. 10. 2021 22:57, milda

Tak pošta je nejhorší v tom, že musím vystát frontu abych se pak dozvěděl, že muj balík dali někomu jinému (nakonec to pán vratil, protože potřeboval to svoje zboží).
Zásilkovna je snad ještě horší, protože má smluvní partnery, kteří ač mají otevíračku až do 17h tak balíky vydávají jen do 15 a to pracujicí nedá.

-36
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (40 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

15. 3. 2024 | Petr Kučera

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

Projděte si seznam pokut za prodej nekvalitních pohonných hmot, které nabyly právní moci během posledního roku.

Pozor na jednodenní dálniční známku. Může se prodražit

9. 3. 2024 | Pavla Adamcová, Petr Kučera | 1 komentář

Pozor na jednodenní dálniční známku. Může se prodražit

Od letošního března si řidiči v Česku mohou nově koupit i jednodenní dálniční známku. Za cenu 200 korun ovšem nezískají kupon s 24hodinovou platností, jak by se mohlo zdát. Platnost... celý článek

Zakladatelka Zásilkovny končí. Nahradí ji bývalý šéf Air Bank

21. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Zakladatelka Zásilkovny končí. Nahradí ji bývalý šéf Air Bank

Simona Kijonková, zakladatelka Zásilkovny, odejde z vedení skupiny Packeta. Ve funkci CEO ji nahradí Erich Čomor, oznámila firma. Střídání přichází krátce po změně majitele této skupiny. celý článek

Dálniční známku už máte? Pozor na předražené e-shopy

19. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Dálniční známku už máte? Pozor na předražené e-shopy

Když si koupíte elektronickou dálniční známku mimo oficiální státní web eDalnice.cz, může se vám výrazně prodražit. Opakovaně na to upozorňuje na to ministerstvo dopravy spolu s Českou... celý článek

Změny v povinném ručení. Nový zákon definitivně prošel

24. 1. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Změny v povinném ručení. Nový zákon definitivně prošel

Povinné ručení se rozšíří na víc druhů vozidel, nově se bude týkat provozovatele místo vlastníka a zvýší se minimální limity pro pojistné plnění. Při cestách po Česku už nebude nutné... celý článek

Partners Financial Services