Okresy se neotevřou. Končí jen omezení na obec

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 19. 3. 2021 | 16 komentářů
Okresy se neotevřou. Končí jen omezení na obec

Zdroj: Shutterstock

Všechna dosavadní koronavirová omezení potrvají přinejmenším i v příštím týdnu, rozhodla vláda vedená Andrejem Babišem (ANO). Uvolní se jenom možnost výletů a sportování: nově budou možné po celém okrese místo katastru obce.

Vláda podle očekávání konstatovala, že dosavadní opatření, která původně plánovala jenom na tři týdny, nepřinesla takový výsledek, jak si její ministři mysleli. Experti i novináři od začátku upozorňovali, že bez výraznějšího omezení zbývajících zaměstnavatelů – zejména průmyslu – nejde o skutečný lockdown. 

Výjimku ze zákazu opustit okres dostanou od pondělí 21. března nově také rodiče pro styk se svými nezletilými dětmi nebo návštěvy osob blízkých u dětí v náhradní rodině nebo ústavní nebo ochranné výchově. Pro kontakt rodiče s dítětem bude nově platit i výjimka z omezení kontaktů se členy jiné domácnosti.

Další výjimka má od příštího týdne platit pro návštěvy pacientů ve zdravotnických zařízeních poskytujících dlouhodobou nebo následnou lůžkovou péči. Negativní test na covid-19 už nemusí předložit lidé, kteří prokáží, že v posledních 90 dnech prodělali covid-19, nebo byli kompletně očkováni před více než před 14 dny. Stejné pravidlo začne platit i pro výjimku z povinné karantény pro klienty zařízení sociální péče, kteří vyrazili na vycházku mimo areál, v němž jsou ubytováni.

Vláda rozhodla také o dalším rozšíření povinného testování zaměstnanců. Od 30. března bude „zákaz přítomnosti neotestovaného zaměstnance“ platit i pro všechny pracoviště zaměstnavatelů mimo soukromou sféru, tedy pro takzvaný veřejný sektor pod 50 zaměstnanců – mimo jiné obce, veřejné vysoké školy, bezpečnostní sbory či armádu. Tito zaměstnavatelé musí spustit testování svých pracovníků nejpozději od 23. března.

Během tří týdnů se díky dodržování opatření epidemická situace zlepšila, ale v nemocnicích zůstává kritická, řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný. Pohyb mezi okresy je však podle něj dál nutné udržet na co nejnižší úrovni. „Nejsme v takové situaci, abychom si mohli dovolit větší změny,“ vysvětlil.

V příštím týdnu by mělo být jasněji, kdy se děti vrátí do škol. Plán projednají ministři školství a zdravotnictví. Postupný návrat by mohl začít ve druhé polovině dubna.

Je pravděpodobné, že vláda prodlouží současná omezení nejméně o další týden, tedy do Velikonoc. Prodloužení nouzového stavu po 28. březnu by však museli schválit poslanci.

Lidé, kteří před třemi týdny odjeli na chalupu nebo jiné dočasné bydliště, nemusejí mít obavy, že by se nemuseli vrátit. Navzdory původnímu tvrzení ministra vnitra Jana Hamáčka a dalších členů vlády se totiž mohou domů vrátit kdykoliv. Jak upozornil Deník N, zmínka o této „povinnosti“ už v tichosti zmizela i z webu ministerstva vnitra.

„Pokud máte svou chatu/chalupu/nemovitost mimo okres trvalého pobytu nebo bydliště, musíte tam být nejpozději v den účinnosti nového omezení, pak se bude považovat za vaše bydliště. Je tedy nutné na chatě setrvat nepřetržitě po celou dobu platnosti tohoto opatření,“ napsalo na konci února ministerstvo vnitra. Vládní nařízení však takovou povinnost nakonec neobsahovalo, naopak: mezi výjimkami ze zákazu volného pohybu výslovně zmiňuje „cestu zpět do místa svého trvalého pobytu nebo bydliště“.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+69
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 16 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 3. 2021 15:30

dnes sem projel 3 kraje a asi 5 okresu a policajty potkal jen dvoje - jedny na hranici okresu zrovna buzerovali nejakyho dedulu v X5 a druhy v jedny vesnici v doliku merili. cestou nazpatek jsem nepotkal zadny, ale uz zacali pepici jezdit na chalupy. vubec se jim nedivim, kazdej na nesmyslny vladni opatreni kazle a ridi se vlastnim rozumem. dokonce i policajti.

+15
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

19. 3. 2021 14:01, karel

na ceskyho debilka plati jen bic v ruce diktatora.jinak je si dela,co chce,zakaz,nezakaz.

-24
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (16 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Platnost řidičáků i STK se automaticky prodlužuje

18. 3. 2021 | Jiří Hovorka | 1 komentář

Platnost řidičáků i STK se automaticky prodlužuje

Platnost řidičských nebo profesních průkazů a také technické prohlídky vozidel (STK) se mimořádně prodlužuje o deset měsíců. Týká se to dokladů propadlých v období od 1. září 2020 do... celý článek

Banky omezují provoz poboček. K původnímu se už nemusí vrátit

11. 3. 2021 | Olga Skalková | 3 komentáře

Banky omezují provoz poboček. K původnímu se už nemusí vrátit

Po uvolnění omezení se vrátíme k předchozímu stavu, plánují banky. Koronavirus však může přinést větší změnu, než to loni vypadalo. Digitalizace skokově stoupla. I když většina poboček... celý článek

Při karanténě dostanete víc. Vyšší nemocenská prošla

4. 3. 2021 | Petr Kučera | 17 komentářů

Při karanténě dostanete víc. Vyšší nemocenská prošla

Nebojte se zůstat v karanténě nebo izolaci, už nepřijdete o tolik peněz. Vládní koalice po mnoha měsících poslechla doporučení expertů.

Nová omezení přehledně: Zákaz pohybu, zavřené obchody, respirátory

28. 2. 2021 | redakce Peníze.CZ | 10 komentářů

Nová omezení přehledně: Zákaz pohybu, zavřené obchody, respirátory

Co platí od 1. března? Vláda omezuje volný pohyb obyvatel víc než kdykoliv předtím. Zavře všechny mateřské školy i zbývající ročníky základních škol. Otevřeno zůstane ještě méně obchodů... celý článek

Formulář pro cestování mimo okres. Tady je vzor

28. 2. 2021 | redakce Peníze.CZ | 92 komentářů

Formulář pro cestování mimo okres. Tady je vzor

Vláda od pondělí 1. března ve snaze zmírnit epidemii koronaviru zakázala opouštět území okresu, na jehož území máte trvalý pobyt nebo bydliště (Praha se v tomto případě považuje za... celý článek

Partners Financial Services