Vyšší trest za černou jízdu povzbudí byznys vymahačů

Lucie Kudláčková | rubrika: Aktuálně.cz | 24. 11. 2013
S výrazným zvýšením pokut pro černé pasažéry vrátila města a jejich dopravní podniky slušné výdělky vymahačskému byznysu. Podrobný pohled do jeho čísel ukazuje, že si advokáti a firmy specializované na pohledávky mohou nově přijít až na sedmkrát více než samotné dopravní podniky.
Vyšší trest za černou jízdu povzbudí byznys vymahačů

Pokuty zvýšila šestice měst – Brno, Jihlava, Ostrava, Olomouc, Karlovy Vary a České Budějovice. Černí pasažéři tu zaplatí až 1500 korun. Další dvě města – Praha a Plzeň – ohlásila stejný krok na začátek příštího roku.

Cestující bez jízdenky nyní bude odhalená černá jízda stát sice o 500 korun víc, do kasy dopravních podniků ale z této částky dorazí jen část z těchto peněz. Některé podniky totiž pohledávky za nezaplacené pokuty přeprodávají, jenže kvůli obtížné vymahatelnosti hluboko pod cenou.

Odměny a výdělky vymahačů zkrotil loni na jaře Ústavní soud. Ještě loni vykupovaly tyto firmy pohledávky od dopravních podniků za plnou cenu – nebo dokonce dráž – a svůj zisk dostaly z neplatících černých pasažérů. Od nich často inkasovaly až pětinásobek původní pokuty. Ústavní soudci to označili za amorální a odměnu pro „vymahače“ omezili nejvýše na částku odpovídající výši pokuty. Pro firmy tak přestalo být vymáhání výnosné, ceny a celý byznys šly dolů. Teď po zdražení pokut se ale dobré časy zase vracejí.

Například pražský, českobudějovický a jihlavský dopravní podnik v současnosti prodávají pohledávky za čtvrtinu jejich nominální hodnoty. Z pokuty ve výši 1500 tak při prodeji vymahačům získají 375 korun. To je pouze o 125 korun více než před letošním zvýšením pokut.

Zato vymahačská firma si oproti původnímu stavu může na jedné pokutě polepšit až o 875 korun. Pokud vymůže pokutu ve výši 1500 (za kterou dopravnímu podniku zaplatila 375 korun), smí si v souladu s rozhodnutím Ústavního soudu připočítat poplatky až ve výši dalších 1500.

Soudy sice o výši náhrad rozhodují individuálně, jak ale deníku Aktuálně.cz sdělilo několik pražských soudů, většina se jich řídí letošním nálezem Ústavního soudu. Podle něj by odměny advokátů za takzvané formulářové žaloby měly dosahovat nejvýše zmíněnou cenu pokuty.

Podle pražského dopravního podniku se vymahatelnost jejich pohledávek pohybuje kolem 60 procent.

Anketa

Co vy a jízda načerno?

Plaťte včas, vzkazují dopravci

Nejde přitom o malý obchod. Pražský dopravní podnik sice tají, kolik pohledávek odprodal v posledních měsících, ještě v roce 2011 však šlo o téměř 30 tisíc pohledávek, rok předtím dokonce o víc než 41 tisíc. Jihlava předloni postoupila kolem 2500 pokut.

Zvýšení pokut dopravním podnikům umožnila novela zákona o silniční dopravě a o drahách. Podniky zvýšily postih pro cestující, kteří se zaplacení vyhýbají delší dobu.

Pokuty pro černé pasažéry, kteří zaplatí na místě nebo do několika dní, zůstaly většinou stejné či se dokonce snižovaly. Dopravní podniky tak chtějí motivovat hříšníky, aby dluh uhradili včas. Tyto pokuty totiž zůstávají celé v kase dopravních podniků.

Zdražení pokut se nelíbí kritikům poměrů, které v Česku vládnou v oblasti vymáhání a exekucí. „Je to předražené. Kdyby z toho alespoň platili vlastní právní oddělení, ale oni si najímají externí firmy,“ nesouhlasí například Daniel Hůle z Člověka v tísni.

Celý text si přečtete na Aktuálně.cz

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Šéf Transparency International: Dopravní podnik? Důkazů je, že to musí skončit soudem

8. 9. 2012 | Ondřej Tůma | 4 komentáře

Šéf Transparency International: Dopravní podnik? Důkazů je, že to musí skončit soudem

„Důkazů je opravdu tolik a provinění jsou tak závažná, že si vůbec nedokážu představit, že by to neskončilo před soudem,“ říká v exkluzivním rozhovoru ke kauze pražského dopravního... celý článek

Na černo nejela, za 41 pokut má platit 650 tisíc! Pokračování příběhu Jaroslavy Čihákové

23. 7. 2012 | Petra Dlouhá | 17 komentářů

Na černo nejela, za 41 pokut má platit 650 tisíc! Pokračování příběhu Jaroslavy Čihákové

Před osmi měsíci Peníze.cz jako první upozornily na případ Jaroslavy Čihákové. Na černo nikdy nejela, přesto po ní pražský dopravní podnik za černé jízdy vymáhá přes 650 000 korun.... celý článek

Tomáš Hudeček o pražském dopravním podniku: Takové náhody se v životě běžného člověka nestávají!

26. 11. 2011 | Martin Vlnas

Tomáš Hudeček o pražském dopravním podniku: Takové náhody se v životě běžného člověka nestávají!

„V soukromém sektoru mají podnikatelé tendenci víc vydělávat, u firem hospodařících s veřejnými prostředky je obrovský úspěch už setrvání na svém. Ani to management podniku nedokázal,“... celý článek

Na černo nikdy nejela, přesto má platit 41 pokut. Za 650 tisíc!

4. 11. 2011 | Petra Dlouhá | 147 komentářů

Na černo nikdy nejela, přesto má platit 41 pokut. Za 650 tisíc!

Jezdíte na černo? Paní Jaroslava ne. Přesto po ní pražský dopravní podnik vymáhá šest set padesát tisíc a v exekuci jí chce zabavit i střechu nad hlavou. Má spravedlnost a lidskost... celý článek

Revizor: když se z povolání stane cejch

13. 4. 2011 | Petra Dlouhá | 30 komentářů

Revizor: když se z povolání stane cejch

Sotva je zmerčíme, dostáváme osypky. Máme nutkavou potřebu si odplivnout a vulgárně ulevit. Přirovnáváme je k estébákům. Když jim chceme zavřít pusu, natrhneme jim ucho a přerazíme... celý článek

Partners Financial Services