Zájem o Dluhopis Republiky klesá. Stát teď zase sníží úrok

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 16. 9. 2019 | 1 komentář

V právě skončeném upisovacím období mělo o Dluhopis Republiky zájem jenom 2051 lidí, celková výše objednávek dosáhla necelých 1,24 miliardy korun. Jde o žádosti podané od 1. července do 13. září.

Během tří emisí pilotní fáze – od loňského prosince do letošního června – si dluhopisy koupilo 11 981 lidí, celková hodnota dosáhla 9,2 miliardy korun. Podle očekávání stoupl zájem díky nabídce protiinflačních dluhopisů – ty si od 18. března do 14. června pořídilo kolem čtyř a půl tisíce lidí v celkovém objemu pět miliard korun.

Další upisovací období začíná startuje hned dneska a potrvá do 20. prosince, další pak mají navazovat i v roce 2020.

Nejatraktivnější v nabídce dál zůstává protiinflační spořicí dluhopis na šest let, který – stejně jako minule – garantuje každoroční výnos 0,5 % nad inflaci (před zdaněním). Lze ho předčasně prodat každý rok v předem určeném období, a to bez ztráty dosud připsaného zhodnocení.

Královské nabídky?

Státní příspěvek na penzijní spoření může stoupnout. Daňové výhody by se rozšířily i na podobné spořicí a investiční produkty. A vznikne nový penzijní fond, odvážnější než dynamický. Ministerstvo financí zveřejnilo plány, jak podpořit úspory na důchod

Nová podpora spoření: Stát chce zvýhodnit nejen penzijko


Proč není spoření výhodnější? Banky mají dost peněz a úroky zvedají, jen když chtějí nalákat nové klienty. Navíc můžou snadno a bez rizika vydělat u ČNB.

Lepší spořicí účty nečekejte. Víme, proč banky dávají málo


Časově omezená akce od Lišky je zřejmě první, kdy spořitelna platí klientovi za uzavření smlouvy. Odpovídající spořicí účet by musel mít úrok 4,55 %. Projděte si nezávislé porovnání aktuálních nabídek.

Tak dobré zhodnocení tu dlouho nebylo. Nové porovnání stavebního spoření

Stát opět nabídne i šestiletý reinvestiční dluhopis, jeho celkový výnos ale dál klesne. Ministerstvo láká na průměrný roční výnos 1,42 %. Na něj dosáhne jenom ten, kdo se dluhopisu nezbaví předčasně, sazba totiž postupně roste.

Průměrný výnos reinvestičního dluhopisu dosahoval v první emisi 2,07 %, ve druhé klesl na 1,99 %, ve třetí na 1,91 % a v předchozí na 1,62 %. Zatímco z pohledu občanů jsou srovnatelným produktem termínované vklady (ty nejlepší nabízejí 2,6 %), z pohledu státu je rozhodující vývoj na dluhopisových trzích, kde výnosy klesají.

Pokračuje také novinka z minulého upisovacího období – dluhopis s fixně stanoveným úrokem. Ten klesl na 1,25 % ročně z předchozích 1,5 %. Také on má splatnost šest let, nabízí ale pevně stanovený výnos v každém roce. Majitelé ho můžou předčasně prodat – stejně jako další typy spořicích dluhopisů.

Na základních pravidlech se nic nemění. Minimální výše jedné objednávky zůstává 1000 kusů (tedy 1000 korun), maximální počet je pět milionů pro každý typ dluhopisu. Kupovat si ho můžou jenom lidé, ne firmy nebo organizace.

Reinvestiční dluhopis půjde i dál pořídit prostřednictvím elektronického přístupu ke správě majetkového účtu nebo na vybraných pobočkách ČSOB, zatímco protiinflační a také nový fixní dluhopis lze objednat výhradně elektronicky.

Web Peníze.cz v červnu upozornil, že zcela noví zájemci o protiinflační dluhopisy si je už nekoupí bez poplatku. Nové emise jsou pro nováčky k dostání jedině za jednorázový poplatek 250 až 500 korun.

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

11. 3. 2024 | Martin Vlnas | 1 komentář

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

Postavil finanční portál. Spoluzaložil, řídil a víc než za miliardu prodal finančněporadenskou společnost Fincentrum. Rozjel Corrency, systém pro oživení lokálních ekonomik. A taky... celý článek

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Podílové fondy v zeleném. Investoři čekají další růst

6. 2. 2024 | Martin Mašát

Podílové fondy v zeleném. Investoři čekají další růst

Inflace ve světě klesá, centrální banky sníží převysoké úrokové sazby a aspoň americká ekonomika hrubě produkuje. Investorům to k dobré náladě stačí a cenné papíry jsou stále cennější:... celý článek

Creditas spouští aplikaci pro jednoduché investice. Cílí na masy

2. 2. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Creditas spouští aplikaci pro jednoduché investice. Cílí na masy

Skupina Creditas má novou aplikaci pro zájemce o investování na světových trzích. „Aplikace Max Invest stojí na co největší jednoduchosti a srozumitelnosti,“ říká manažerka projektu... celý článek

O novinku ve spoření na důchod je zájem. DIP nabízí už 15 firem

16. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 7 komentářů

O novinku ve spoření na důchod je zájem. DIP nabízí už 15 firem

První investiční společnosti a banky spouštějí nový dlouhodobý investiční produkt s daňovou výhodou. Říkají, že poplatky nebudou vyšší než u standardní nabídky investic, případně budou... celý článek

Partners Financial Services